Безкоштовна поїздка в Іспанію для дітей чорнобильської зони

1

Близько 300 дітей Приірпіння іспанці щороку запрошують до своїх родин на літо та на різдвяні канікули.

На одній з ірпінських вулиць сьогодні мало не всі діти виїхали до різних родин на кілька місяців.

“Десяте літо мої діти їздять відпочивати в країну басків. Безкоштовно. Всі витрати бере на себе іспанська організація та іспанські сім’ї,” – розповідає багатодітна мати Ганна Мостова.

Її залишив чоловік з трьома дітьми. Грошей повсякчас бракує. Діти все літо провели б в городі, якби не іспанці.

Діти пакують валізи й переглядають альбоми – показують свою другу родину в Іспанії. Там батько – полісмен, мати – офісна робітниця. Вони не мали власних дітей і всиновили двох українських сиріт з Криму.

Дітей Ганни Мостової – Олексу, Андрія та Анастасію – кличуть щоліта на гостину. Разом велика іспано-українська сім’я мандрує, їздить на море й фільмують відео на згадку.

Чому в Іспанії так люблять українців, хлопці ще напевно не знають, але здогадуються.

“Ця тема Чорнобиля для них, не як для нас. Для нас це пройшло, ми навіть не замислюємось, а для них це трагедія, болюча тема,” – говорить учень Андрій Мостовий.

Приірпіння – це 4 зона ураження після чорнобильської аварії. Саме це дає право родинам брати участь в такій програмі.

Іспанці не згорнули свою програму навіть попри кризу – в них зараз 27 відсотків безробітних.

Іспанські дипломати в Україні вирішили їх підтримати благодійним аукціоном.

У резиденції посла пояснюють, чому українцям так раді в Іспанії. 80 років тому громадянську війну тисячі тамтешніх дітей перечекали зокрема й в Україні.

“Під час війни в Іспанії вони приїхали в радянський Союз, в Україну, коли їм було від 7 до 12 років,” – пояснює Хосе Родрігес Мойано, посол королівства Іспанії в Україні.

Він каже, що іспанці досі пам’ятають, що українці тоді допомогли їхнім дітям.

Ті, хто від’їжджає цього літа, повернеться в серпні, тоді ж іспанці приїдуть в Україну аби шукати нових дітей, яким потрібна допомога.

Дітей до цієї програми залучають з малозабезпечених сімей, сиріт, напівсиріт та мам-одиначок за наявності в дітей чорнобильського посвідчення.

Програму організовує зокрема Asociacion Chernobyl Elkartea. В Ірпені цю програму реалізовує організація “Разом за життя”, яка працює з 1995 року.

“Якщо людина прийшла до нас, заповнила анкету, то ми заносимо її в список і робимо примітку. В основному цікавлять діти від 6 до 12 років. Оце вже 19 літо поспіль їздять наші діти. Ми виносимо таких діток в окремий список. В Іспанії є 5 організацій, які розподіляють дітей там у сім’ї. До нас приїздять представники цих організацій, беруть список,” – розповідає президент асоціації “Разом за життя” Тетяна Дубенчак.

“Потім вони самі їдуть до родин, які у списку, дивляться умови, в яких вони живуть, записують на відео співбесіду з дитиною та батьками. Далі все везуть в Іспанію і запрошують сім’ї. Там сімї відбирають дуже суворо. Підхід до цієї справи дуже відповідальний. Іспанці проходять низку тестувань, співбесіду з психологом. Сім’ї самі потім відбирають дітей, яких хотіли б взяти до себе. Хтось, може, хоче хлопчика, бо в них є хлопчик й разом вони будуть гратися влітку, хтось хоче дівчинку, хтось старших, хтось менших,” – додає Дубенчак.

Дітлахи за цією програмою їздять не лише влітку, але й взимку – відвідують свої другі родини на Різдво. За словами Дубенчак, через кілька років учасники програми вже прекрасно володіють іспанською розмовною мовою.

В Авіаційному університеті спеціально для таких дітей провадять навчання іспанською мовою. Тетяна Дубенчак каже, що такого результату вони навіть не очікували від своєї програми.

Дітей записати до цієї програми можуть всі, хто підпадає під вищезазначені умови, за адресою: місто Ірпінь, вулиця Українська 85а. Прийом ведеться лише один день на тиждень – щосуботи з 10:00 до 12:00. До програми залучають дітей з Ірпеня, Бучі, Ворзеля, Гостомеля та Коцюбинського.

Редакція звертається до всіх депутатів Приірпіння та читачів з проханням максимально поширити цю інформацію з-поміж громад, аби в програмі оздоровлення взяли участь якомога більше дітей.

За метеріалами СТБ.

 

1 Comment

  1. Алла Завражна 6 Липня 2013 at 01:00

    Скажіть будь ласка, якщо в минулому році моя старша донька їздила до Іспанії, і їй не сподобалось, чи мають мої менші троє дітей на таку спробу?

    37.53.175.2**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539