#Безвіз: чому для оформлення паспорту стоять 6-7 годин і що треба знати?

1

Люди займають чергу о 3 ночі. Приносять з собою чай в термосах, розкладні стільці або каремати. Коли відкривається установа – у списку живої черги вже практично немає місця для тих, хто хоче подати документи. Безвізовий режим спонукав тисячі українців штурмувати і міграційну службу і новітні центри надання адмінпослуг – такі як “Готово” (Київ, Печерський р-н). 

Попри те, що тут значно дорожчі ціни (у міграційній службі дешевше і черги відповідно довші), навіть за 1245 гривень люди вистоююють чергу з 3 ночі.

“Ми приїхали сюди пів на першу. З подушками, з ковдрами. Подивилися, що ще нікого немає і поїхали до родичів. Повернулися близько 5 ранку – вже була 17 в черзі. Тут займали з 3 ночі,” – розказує переселенка Воронова, яка зараз мешкає в Щасті.

Я кілька днів моніторила зранку черги і на бульварі Шевченка і під центром “Готово”. Коли їхала в “Готово”, то на бульварі Шевченка було 4 людини станом на 5:40, але це не значить, що черги не було. Люди записуються в чрегу і їдуть геть.

У центрі “Готово” в понеділок я о 6:00 була 41 в списку. При цьому біля самого центру було не бульше 15 осіб. Їхала саме на цей час з таким розрахунком, щоб встигнути до початку роботи комунального транспорту. Як показав досвід – це перша хвиля серйозного напливу людей у черзі. Понеділок, за словами тих, хто не вперше займав чергу, виявився більш розвантаженим, бо всі охочі податися у вихідні влаштували тут “місиво”.

Зранку прийшов мій знайомий “автомайданівець” Олексій Гриценко. Він був десь вже наприкінці 7 десятку в черзі. Гриценко написав жартівливий пост в фб і затежив екс-голову КОДА Лева Парцхаладзе, який долучився до відкриття цього центру, що ми будемо брати центр штурмом о 9:00 – час відкриття.

Лева Парцхаладзе розсмішив той факт, що в еру електронної черги й видачі квитків з номерами людям доводиться з ночі й далі вести чергу.

Але такі реалії. Якщо прийти о 9:30 то можна вже бути далеко за 200 номером. Хоча я погоджуюся, що цей ажіотаж з чергами зробили самі ж громадяни, які, ймовірно, щоразу намагалися прийти все раніше і раніше, щоб бути першими і тепер це “раніше” – це 3 година ночі. Що буде далі? Спрогнозувати вкрай важко, але, за логікою, ажіотаж має спасти.

Як пропускають у центр “Готово”?

“Готово” приймає документи на закордонні біометричні паспорти з 9:00, хоча сам центр адмінпослуг працює з 8:30. Охоронець попереджає, що треба пропускати тих, хто прийшов за послугами БТІ, одружитися і т д – бо вони йдуть в іншу чергу й до геть інших працівників центру. Такі клієнти заходять під прицілом поглядів тих, хто стоїть з 3 ночі.

Ми вишикували людей о 8:50 і називали тільки номери, щоб не було такого, що хтось не відгкунувся, бо залишив чергу і хтось спритніший вирішив пройти за номерорм, який займала інша людина. Цього разу все було впорядковано і без проблем. Ми називали номер – людина називала своє прізвище. Ми перевіряли список і так пропускали. Були ті, хто не відгукувався – вони пролітали в черзі.

Жінка з першої 20 стояла на вході й формувала перший пул громадян на прохід за живою чергою, а я продовжувала записувати всіх охочих (запускати в центр і при цьому записувати – нереально, бо люди підходять під час відкриття десятками). На момент відкриття центру по суті вже було 180 чоловік у списку.

Були ті, кому чергу займали таксисти або охоронці з ресторану навпроти.

Пропускна спроможність “Готово” 200+ людей на день

Принаймні так мені повідомили в центрі “Готово”. Можуть прийняти на 10 – 20 більше – це залежить від самоорганізації людей (дістати паспорти з обкладинок, чітко слідкувати за своїм номером в черзі, мати кошти без решти і т.д.) Навіть якщо Ви 180 думати, що треба підходити під вечір не слід. Треба дочекатися відкриття, зайти в порядку черги в центр і отримати свій номерок. 

Номерки видають людині особисто. Але був один чоловік, який вмовив видати номерок на його жінку (однакові прізвища і він при собі мав паспорт), бо вона мала підійти пізніше.

Станом на 10:00 ВСІ, хто був в черзі пройшли і отримали квитки. Тобто по суті “чергу в чергу” обслужили. І от тільки після того, як Ви отримали квиток, то Ви можете піти, щоб повернутися пізніше. Вам, як правило, скажуть, через скільки буде Ваша черга – 1,5 години чи 3 години.

Я була 41 номером, але 6 людей з списку не з’явилися. І відповідно у черзі на паспорт я опинилася реально 35 номером. Ті, хто май десь сотий номер – посунувся у черзі на 10. Таким чином можна припустити, що на сотню є десятка людей, яку записали і яка не з’явилася. Як правило, це стається тоді, коли людина робила це не персонально або коли людина подумала, що раз вона 60 – може підійти на 10 і не пропустить. А номер вона вже свій взяти не встигне,бо її жива черга пройшла і надія лише на ті 20 номерів, які залишаються після відкриття центру (принаймні так було в той день, коли “Готово” штурмували ми).

Що відбувається після отримання номера в черзі

Над оформленням паспортів працює 5 вікон. Пропускна спроможність 5 вікон в середньому 20 людей на годину. Але у першу годину у нас працювало лише 2 вікна з 5. Працівники інших 3 вікон допомагали видавати квитки в черзі тим, хто був далеко за 100 номером. Це суттєво уповільнило роботу в першу годину і когось це дуже обурило. Хтось ставився з розумінням і казав про те, що вони мають швидше вирішити питання з чергою в 200 людей, щоб громадяни не тіснилися в приміщенні. Але для цього можна було б на цю пікову годину попросити допомогти навіть парактикантів – їх там благо вистачало.

Всі охочі зайняли місця в залі очікувань.

І тут люди виявили, як вони думали першу “зраду”. На екрані з’явився в черзі 167 номер.

Люди думали, що це хтось йде поза чергою або що це ті, хто вчора не пройшли. Насправді “зради” не було. В “Готово” є різні номери вікон і на квитку, де вказаний Ваш номер, чітко видно номери, в яких вікнах здійнюється оформлення саме закордонного парспорту.

Коли Ваш номер висвітився на екрані – буде вікно, до якого треба підійти. Там треба при собі мати: внутрішній паспорт громадянина України, ідентифікаціний код і ВСІ (!!!) закордонні паспорти, які у Вас є. Принести треба всі, навіть, якщо якийсь паспорт втратив чинність. 

Я з собою мала закордонний паспорт, дія якого закінчилася 2013 року. І те, що він у мене був – зазначено у внутрішньому паспорті. Цей паспорт, як мені пояснили, мають анулювати, бо в реєстрі він числиться за мною, як дійсний, хоча і сплив строк, коли я можу ним реально скористатися. У паспорта мали б відірвати, як я зрозуміла, обкладинку. Мій паспорт від шматування врятувала британська віза. Якщо є віза Великобританії, США або Канади паспорт залишають, але у обкладинці проколять дві дірки.

На одній з сторінок вирізуть згори прямоктник. Таким чином можна практично зберегти свій паспорт. Якщо вдати, що паспорт ти загубив, щоб не дати відірвати з нього обкладинку або, за наявності віз у США, Британію чи Канаду, проколоти дірки, його офрмлять як втрачений і для візової історії, як мені пояснили, це буде гірше, оскільки його вже не можна буде використати в посольстві як доказ.

Після того, як всі документи відскановані й все необхідне підписано до сплати, Ви йдете в термінал. Тут на Вас чекає ще одна приємність – решту термінал не видає. Дівчата, з слів клієнтів, намагаються знайти решту, але це не завжди вдається. Ті, у кого з ранку від очікування не витримують нерви на цьму моменті клянуть всіх. Плюс в тому, що це майже останній етап. Залишається лише дочекатися, доки Ваш номер з’явиться на екрані на чергу для фотографування. Мій номер не з’явився – система дала збій. Про це мене попередили усно і я зайшла в порядку живої черги.

На оформлення паспорту я витратила майже 7 годин. 7 годин – і “Готово”.

Ті, хто отримав талончик з номером 100 – 120 – могли знайти того, хто в черзі 60 – 80 і попросити набрати тоді, коли вони пройдуть всю процедуру, щоб не чекати марно півдня.

Де ще і як можна оформити паспорти?

Колеги в офісі перепитали, чому я не пішла на Печерську в інше місце оформити паспорт. Наприклад через Державну міграційну службу.

Там, як мені пояснила колега, яка хотіла оформити паспорт, є жива черга і електронна В електронній вона зареєструвалася 9 числа і їй дали номер на 15 число. Тобто чекати треба за таким сценарієм тиждень.

Паралельно з цією чергою люди займають чергу з 4 ранку, щоб спробувати оформити паспорти в той самий день. На електронну чергу бюджетують до 30 % місць, як мені пояснила колега, яка спробувала пройти цю процедуру.

Вартість послуги тут удвічі дешевше – 557 грн. 32 коп плюс 15 грн комісія.

Тим, хто вирішив зробити біометричний паспорт щиро бажаю, щоб ажіотаж спав й Ви могли б оформити документи в людських умовах.

Авторка: Ірина Федорів – журналістка, мешканка селища Коцюбинське

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Oleksandr Moroz 20 Червня 2017 at 10:20

    На рахунок питання про залишити старий паспорт. Подавались з дружиною у Вишгороді, у міграційний відділ. Старі паспорти ще дійсні, віза тільки німецька, разова. Просто спитали чи хочемо залишити паспорти собі, пробили пластикову сторінку дироколом і відрізали від однієї сторінки перфорований номер паспорту.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539