Анастасія Попсуй зганьбилася перед послом Кувейту (фото)

2

До Ірпеня днями приїздив Надзвичайний і Повноважний посол держави Кувейт в Україні, доктор Рашид Хаммад Аль-Адвані. Про це традиційно повідомив через Facebook міський голова Володимир Карплюк, після чого його пост підхопили придворні медіа.

Формальний привід – візит до сш №12, де школярі вивчають арабську мову, яку начебто почали викладати перший рік.

Можна було б пробачити міській владі той факт, що вони не знали, що арабської в Ірпені періодично навчали і раніше, протягом минулих 15 років, якщо б не низка інших дипломатичних ляпів. Вони супроводжували і сам візит, і його висвітлення в нашому місті, перетворивши почесний захід на низку ганебних принижень.

Хоча Ірпенем начебто керують чоловіки, зустрічати пана посла країни Персидської затоки відправили чомусь жінок, а ключову роль зіграла секретарка Ірпінської міської ради Анастасія Попсуй (змінила прізвище на Заблоцька) 

У “кращих традиціях” відомих “наташ” початку 90-х, котрі заполонили ісламські країни після розвалу “совка”, вона  абсолютно не поцікавилася ані дрес-кодом, ані правилами спілкування жінок і чоловіків цієї арабської країни, ані дипломатичним протоколом, що найважливіше як для керівнички міста зі знанням багатьох іноземних мов.

Тому просто одяглася красиво – за ірпінськими мірками. Не зважаючи на те, що це виявилося публічним ляпасом для посла арабської країни.

Оголені коліна Анастасії Попсуй – порушення протоколу. Фото з Facebook Володимира Карплюка

Білі кучері, спідниця “міні”, голі коліна, одна нога закинута на іншу. Сидячи праворуч від пана посла пані Анастасія, схоже нехотячи, стала антимоделлю до того, як категорично не можна приймати дипломатів такого рівня.

Закинувши ногу на ногу, дама висловлює зневагу до гостя.  Фото з Facebook Володимира Карплюка

Довершив картину сам міський голова, який в тексті на Facebook зробив дві помилки в імені пана посла: по-перше, неправильно написав його по батькові – Хаммад – з однією “м”, а не з двома, по-друге, пропустив дефіс в прізвищі.

Це все, звісно, скопіювали медіа, які його цитували, хоча на сайті Міністерства закордонних справ України легко знайти коректне написання. І якщо в українській традиції це – звичайна неуважність, то для арабської країни така недбалість вважається дуже принизливою та образливою особисто для посла.

Арабські дипломати, маючи дійсні дипломи в британських університетах, вже захищали в Україні дисертації на тему протокольної поведінки. Наприклад, колишній посол Іраку в Україні Халід Джасім Мухамед Аль-Шамарі спеціально присвятив дисертацію темі структури та прагматики англомовного дипломатичного дискурсу, левова частина якої присвячена особливостям протоколу. Якщо керманичам нашого міста складно користуватися іноземними бібліотеками, то могли б скористатися українською, адже ця праця є у відкритому доступі.

Так само легко було перевірити, як варто одягатися для прийому пана посла в Ірпені, за допомогою Інтернету. При пошуку слів “Кувейт + жінки” однією з перших видач в Google є посилання на тревел-блог ВВС зразка 2016 року з простим поясненням, яке вбрання варто вибрати жінці, щоб виглядати красиво і доречно в очах кувейтців.

“У нас рівень строгості і закритості одягу визначає для себе кожна родина. Існують кілька загальних правил: у жінки мають бути прикриті коліна та лікті, і жодних декольте”, – сказано там.

Ну і останнє. Буквально у березні в Кувейті з офіційним візитом побував президент України Петро Порошенко, на сайті якого оприлюднили предостатньо фотографій участі жінок в офіційних міждержавних церемоніях. Ось два знімки звідтіля. Перший – підписання офіційного документу, зверніть увагу на скромність зачіски та діловий брючний костюм.

В арабському світі жінка має бути скромною. Фото прес-служби президента

Другий – одяг протоколістки з їхнього боку. Подивіться на її стиль одягу та манеру поведінки. І, як-то кажуть, відчуйте різницю.

 

Протокольні обмеження не заважають жінкам у Кувейті працювати на найвищому рівні.

Тобто жінки в Кувейті відіграють активну роль в дипломатії, але ірпінським політикам перш ніж братися за розвиток міжнародної співпраці, потрібно цікавитися правилами.

Наприклад, перед візитами навчитися гуглити хоча б для того, щоб вивчати базові традиції країни, почесного представника якої запрошують до нашого європейського міста. Це дозволить уникнути ганьби – і для Ірпеня, і для себе персонально.

Нагадаємо, це не перший скандал влади Ірпеня, пов’язаний з міжнародною співпрацею. Раніше уже виникали непорозуміння через використання для піару Володимира Карплюка навчального візиту Анастасії Попсуй до мера Кембріджа.

Авторка: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня

2 коментарі

  1. Станіслав 13 Квітня 2018 at 11:29

    Шановні, абстрагуючись від дійсних ляпів команди Вови67, хотів би звернути увагу на суть і стилістику деяких Ваших закидів.

    Той факт, що посла арабської країни, який завітав до якоїсь ірпінської школи з якогось там приводу, зустрічала в цій школі секретарка (!) ІМР – жінка (!!) з білими кучерями (!!!) та ще й у спідниці та блузці з декольте (!!!!) – свідчить тільки про те, що ірпінці не стали заморочуватися над тим щоб не образити тонку арабську душу гостя нашої держави.

    Поза сумнівом, ірпінці не були б спроможні аргументувати це тим, що:
    – це всього лише візит якогось посла до якоїсь школи в Україні з приводу якогось пов’язаного з арабською культурою заходу, а не протокольна зустріч керівників держав на території цієї арабської країни (де, поза сумнівом, варто підлаштуватися і під правила хорошого тону країни-господаря);
    – посол за визначенням своєї функції має бути готовий до того, що в країні, до якої його відрядили, він зіштовхнеться з абсолютно іншими культурними особливостями.

    Але читаючи Ваш матеріал складається враження, що на місці Вови67 “правильний” керівник ІМР мав би прислати, щонайменше, когось із своїх заступників (чоловіків), а на всіх жінок на заході одягти паранджу.

    Звідки цей комплекс меншовартості і несамовите чінопочітаніє? Перед іноземним чиновником якого рівня Ви все ще пам’ятали би про свою гідність і не починали плазувати?

    Вова67, звісно, має не менш провінційний тип мишлення, раз у своєму ФБ хвалиться тим, чим мав би хвалитися, максимум, директор школи, де відбувся захід.

    Але ж і його опозиція не демонструє альтернативності мишлення у цьому питанні.
    Натомість, щей послуговується по відношенню до співвітчизників такою зневажливою термінологією (“наташки”), якою взагалі варто було б гидувати тим, хто не належить до московитів, більшості мешканців цих арабських країн (які також, переважно, зневажають наших співвітчизників) чи представників ГО_НО (для яких просто не існує моральних бар’єрів).

    Не варто наслідувати Ваших чорноротих опонентів – навіть у критиці важливо зберігати рот чистим.

  2. skorykm 13 Квітня 2018 at 14:49

    Є два принципових моменти: 1. керівник міста рівня Ірпінь мав зустрічати посла особисто, так прийнято; 2. якщо він не зміг з поважних причин зробити це особисто, то посадова особа, яка його замінила, мала висловити належну повагу до пана посла. Оскільки йдеться про арабську країну, то зовнішній вигляд такої людини для них є надзвичайно важливим.

    У нас склалося враження, що посол був заскочений ситуацією, він явно її не чекав. Є свої особливости в прийомі в гості посла на зразок “Віктор Чорномирдін” і посла арабської країни. Текст саме про ці особливості.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539