Бюджет Ірпеня і коронавірус: 12 млн на набережну і гроші на піар Маркушина – Щербині

0

У рамках акції “Діємо разом” продовжуємо досліджувати закупівлі які проводить влада Ірпеня за бюджетні кошти. Також як в умовах пандемії працює бюджет Ірпеня і як його переформатовує влада.

Бездонна набережна

Світова економіка, бюджет країни, малий бізнес, пересічні громадяни… Майже всі зараз відчувають труднощі через карантин. От і секретар Ірпінської міської ради, тимчасово виконуючий обов’язки міського голови Андрій Літвинов (“Нові обличчя”) на своїй сторінці в Фейсбук бідкається: “вся боротьба з коронавірусом та допомога мешканцям сьогодні тримається виключно на плечах місцевого самоврядування, так тепер громади позбавляють грошей і залишають 0 на розвиток”. 

Не зовсім зрозуміло чому у Андрія дорівнює 0, але того самого дня, коли з’явився цей допис, підлегла Літвинова – заступник міського голови Устич підписує дві угоди нового етапу “розвитку портового міста Ірпінь”, звісно, на набережну. Загалом таких угод було підписано 15 на загальну суму 12 863 331,00 грн. 

І звісно улаштування земляного полотна та майданчику (зняття родючого грунту з з земель заплави) дісталося фірмам, які належать члену виконавчого комітету Ірпінської міської ради пану Пашинському.

Взагалі будівництво набережної по вартості зрівнялося з вартістю будівництва нових корпусів першої школи Ірпеня. Це 80 000 000,00 грн. А у петиціях громада просить ще освітня заклади. І гостро відчувають цю потребу новобудови.

Піар за комунальні кошти

З появою випадків захворювання на COVID-19 в місті Ірпінь, з’явилося і нове шоу, яке проходить за одним і тим самим сценарієм: спочатку з’являється перший заступник міського голови Олександр Маркушин в супроводі кортежу автомобілів з “мигалками” та звуковим оформленням через “матюгальник” про проведення санобробки будинку. 

Потім люди в костюмах захисту від хімічного ураження розбризкують якусь речовину. Зі слів, дезінфекцію проводять засобом “ЕконормДезАктив”. Перевіряючи закупівлі Комунального підприємства “Управління житлово-комунального господарства “Ірпінь” Ірпінської міської ради, натрапили ось на такі закупівлі:

Перша 14.04.2020 року на суму 199 000,00 грн “Послуги з інформаційного супроводу з поширенням інформації про діяльність Замовника у мережі інтернет”, а друга 17.04.2020, знову на суму 199 000,00 грн “Інформаційний супровід з поширенням інформації про діяльність Замовника”.

Виконавцем послуг по цих двох угодах виступає компанія “ІТV”, яку пов’язують з владою міста, Карплюк загалом розгорнув чималу медіаімперію. Схоже на наступному виконкомі буде прийнято рішення до платіжок за послуги КП “УЖКХ” внести послугу “інформаційний супровід”.

Нагадаю, що це не перші проплати з бюджету на ITV. Торік організації, де підписаном є політтехнолог Карплюка – Петро Щербина – перераховували гроші за онлайнтрансляції. Тоді сума склала дещо менше 100 000 грн.

Зараз те, за що бюджет віддав гроші – це по суті “інформаційний супровід” і піар-ролик Олександра Маркушина про обробку під’їздів будинків.

Тобто Щербина, який заробив немало на програшній парламентській кампанії Карплюка, точно не в мінусі й вже акумулюються ресурси на місцеві вибори.

Для розуміння, коштів, які спрямовують на Щербину для піару ірпінських політиків,  вистачило б, щоб, до прикладу, відновити теплицю в 18 школі у Коцюбинському, чого вимагають громадяни у своїй петиції, яка набрала потрібну кількість голосів.

Придбавши “інформаційний супровід” КП “УЖКГ” забуло закупити дезінфікуючі засоби, принаймі я не знайшов на Prozorro.ua жодної інформації щодо таких закупівель цим КП.

Економте світло!

Продовжуючи досліджувати закупівлі КП “УЖКХ”, звернув увагу на те що навіть конкурентні закупівлі викликають сумнів.  

До того як почати тимчасово виконувати обов’язки міського голови, Андрій Літвинов очолював Управління житлово-комунального господарства Ірпінської міськради. У той час, будучи депутатом одним з тих депутатів, який віддав голос “за” генеральний план портового міста Ірпінь Андрій Літвінов вирішив “Прибрити з ірпінських вулиць радянські “кораблі”. 

Така собі декомунізація, яка полягала в заміні старих ламп вуличного освітлення на енергоощадні. Цікаво те, що нові світильники закуповували на відкритих торгах.

Перші торги відбулися в квітні минулого року

Переможцем торгів було визнано учасника з найвищою! ціновою пропозицією, який продав лампи по завищеній ціні (навіть якщо порівняти з ціною на сайті цієї компанії). Це коштувало бюджету зайвих 140 000 грн.

Ось що зазначено в скарзі: “Щоб перевірити актуальність цін, вказаних на сайті виробника, можемо перейти до його профілю в соцмережі фейсбук, де нещодавно, 05.04.2019 р., був викладений товар “Світильник підвісний AN-IWL-SLC-100W”, Вартість якого вказана – 1870 грн (скріншот “AN-IWL-SLC-100W цена 05_04_2019”). На офіційному сайті виробника він коштує 1836 грн (скріншот “AN-IWL-SLC-100W актуальность цены сайт производителя”), що свідчить про актуальність цін на сайті виробника з невеликою похибкою (менше 2%).

Отже, світильник ST-C04-100W має рекомендовану роздрібну ціну близько 1404 грн (скрыншот “Цена светильника на официальном сайте производителя”), а це значить, що пропозиція Учасника за тендером дорожче, ніж роздрібна ціна виробника, приблизно на 144 тисячі гривень. Зважаючи на кількість, виробники/дилери виробників, зазвичай, дають додаткові знижки від роздрібної ціни. Отже, замовник втратить як мінімум близько 140 тисяч гривень бюджету на даній закупівлі.

Є підозрілим, що Учасник під час аукціону не знижував свою ціну від початкової хоча б наближено до розрібної, яка була б більш конкурентною серед інших учасників.”

В цьому році торги було розпочато 14 лютого

Заявки приймали до 11:00 2 березня. “переможець” подав заявку останнім о 10.45 2 березня. 

І знову переможцем, не дивлячись до зауважень та скарг учасників торгів визнають фірму з найбільшою ціновою пропозицією: світильники які на web сторінці “фірми-переможця” коштують 1211,00 грн,  продають по 1900,00 грн. Різницю складає  689 грн, якщо помножити на 800 світильників то виходить 551 200 грн.  Досить цікава сумма, зважаючи що очікувана вартість складала 1 680 000, грн, то це майже третина суми.

Але цього разу один з учасників подав скаргу та відстояв свої права: Рішенням АМКУ  але і тут кинули, УЖКГ відмовляє усім результати торгів в Антимонопольному комітеті України.

Що ж є критерієм вибору переможця торгів? Зі слів Андрія Літвинова: ”Перед вибором лампи її тестують. Відбираються найоптимальніші варіанти, враховуючи економію електроенергії, технічні параметри, потужність світлопотоку і, звичайно, ціну.”

Схоже чим дорожче, тим більше вірогідність виграти торги. Або це просто

“договорняки та відкати”…

Якщо брати весь період закупівель виконавчим комітетом Ірпінської міської ради через Prozorro, то отримуємо наступні цифри.

Приблизно 2/3 закупівель – це неконкурентні, іншими словами “договорняки” з мертвими ФОП, кумовськими Ддиванчиками”, фірмами члену виконкому Пашинського, БК “Ібіс”, яку пов’язують з депутатом від НО Віолеттою Кременчук.

Щодо конкурентних закупівель то тут знову 2/3 дісталися фірмам члену виконкому Пашинському та вищезгаданій БК “ІБІС”.

Є надія, що з вступом нової редакції Закону України “Про публічні закупівлі”, постійним моніторингом з боку громадських організацій, органів нагляду та слідства, припиниться те що відбувається з закупівлями в Ірпені та буде надано правову оцінку діям Замовникам закупівель. 

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539