Комунальні тарифи: потрійні прибутки в Країні Дурнів

5

ВРУ змусить приватних підприємців платити додатково до пенсійного фондуМешканці Коцюбинського з жахом чекають на нові платіжки й тарифи за опалення.

Навіть багатоповерхівки з модульними котельнями, що обладнані лічильниками, не можуть захистити громаду від монополії й свавілля місцевої влади.

Селищна рада Коцюбинського тільки й встигає, що підробляти документи, щоб зняти перед виборами з себе відповідальність, стверджують мешканці.

Коли забудовники вирішують розпочати будівництво в населених пунктах поблизу столиці, вони чудово розуміють, що там не буде ані гарячої води, ані системного й якісного опалення. Тому й будують автономні котельні, бо інакше не знайдуть клієнтів.

“Котельню, як і весь будинок, треба передавати на баланс ЖЕКу. Вони чудово розуміють, що ціни не накрутять, бо є антимонопольний комітет. Саме тому такі будинки передаються потім місцевому монополісту і з енергозберігаючих будинків деруть три шкури. Місцева влада там цар і бог.

Без її рішення забудовник нічого не зробить. Платити хабарі треба починаючи від того, як землю відводять, закінчуючи тим, щоб ЖЕК на баланс прийняв. Без цього ніяк. У Києві ми зробили собі ЖЕК і проблем не маємо. А в регіонах – так і виходить”, – пояснила ситуацію працівниця однієї з фірм-забудовників, яка побажала залишитись невідомою.

Ця схема з монополістом в маленькому населеному пункті дійсно діє й, як виявилось, добре налагоджена.

Селищна рада Коцюбинського одним своїм рішенням забрала котельні нових будинків в ЖЕКу й передала їх новоствореній компанії. Ціни одразу злетіли мало не втричі.

Думку мешканців, які є інвесторами цього будинку, не спитали і навіть їх не повідомили.

“За кілька днів до опалювального сезону без попередження котельні трьох багатоповерхівок передали якійсь новій фірмі – “Майстеренерго”. На лічильник тепер ніхто не зважає. Усі сплачують за єдиним завищеним тарифом. Ніхто нічого не перераховує”, –  розповів коцюбинчанин Ігор Чижевський, який живе на вулиці Лісова, 20-А та 3-й рік поспіль судиться з монополістом.

Про ціновий стрибок люди дізнались із перших платіжок. Зараз мешканці з жахом чекають на новий тариф і перші платіжки цього року.

“Я спитав чого такі тарифи. Чого вони так зросли? Мені дали договір. Я з ним не погодився. Присилали платіжки. Я не платив. Прийшла повістка до суду. Я сказав, що незгодний. У рішенні суддя Линник написав, що я погодився. Ну як так можна? Це правосуддя. Апеляційний суд направив справу на повторний розгляд вже іншому судді – Пархоменко. Я вимагав витребувати договір про оренду котельні нашого будинку, акт прийому-передачі та інші технічні документації, зокрема акт оцінки модульної котельні. Нічого не надали”, – додав він.

Верховний суд взагалі відмовився розглядати цю справу.

Пройшов ще один опалювальний сезон і проти механіка Івана Чижевського подали другий позов.

Мешканець селища, який сам працює в будівельній компанії, займається матеріальним забезпеченням індивідуальних теплопунктів, й знає, як все повинно бути, зупинятися не збирається.

“Як ці люди можуть вимагати гроші за опалення, якщо вони його не надають. Ми не маємо ТЕЦ, яка дає тепло через велику трубу шляхом тепловтрат через зовнішню магістраль до будинку. В опалення є такі три складові: виробництво теплової енергії, теплопостачання, обслуговування внутрішньобудинкової системи. Все, що робить “Майстеренерго”, це виробляє теплову енергію за допомогою наших же котелень”, – пояснив Ігор Чижевський.

“За технічне обслуговування внутрішньобудинкової системи ми платимо, виходить, двічі: один раз ЖЕКу, про що сказано в розшифруванні тарифу за їхні послуги, другий – “Майстеренерго”. Із гарячою водою те саме. У платіжчі пишуть: “оплата за гарячу воду”. Вони її лише в нашій котельні гріють, а за воду і водовідведення платимо ЖЕКу. То знову і тим, і тим маємо платити?”, – обурився мешканець селища.

Якби котельні, одна з яких в середньому коштує 300 тисяч, обслуговував ЖЕК, то частина тарифу йшла б на рахунок амортизації.

Селищна ж рада, згідно з договором оренди, раз на рік отримує від Майстеренерго за котельні трьох будинків близько 10 тисяч гривень й витрачає їх на свій розсуд.

Коли механізм вийде з ладу після гарантійного терміну, мешканці усвідомлюють, що скидатися треба буде їм, хоча вони й платять втричі більше, ніж ЖЕКу.

“Обладнання наших котелень вбивається повністю. Компанії, які раніше нас обслуговували, які зробили ці котельні мають спеціальну систему солевих та інших очисток. “Майстеренерго” це не проводить. Коли ми піднімались на гору до своєї котельні, щоб зняти перед минулим опалювальним сезоном показники лічильника, то бачили журнал виконаних робіт і фотографували його. Там вже кілька років порожні сторінки. А після нашого візиту туди, вони змінили замки, і нам вже щось дізнатись зась”, – сказав мешканець вулиці Меблевої Михайло Стрельченко.

Суд так і не отримав тих документів, які вимагав надати після клопотання коцюбинчанина Чижевського і закрив справу. Селищна рада за підписом селищного голови Вадима Садовського повідомила, що у неї таких документів немає. Де ж вони?

Договір оренди не може набути юридичної сили, якщо немає акту прийому-передачі – одного з додатків договору.

На впертого боржника Чижевського монополіст подав до суду втретє. У матеріалах нової справи фігурують ті ж документи селищної ради під тим же номером й з тією ж датою, за тим же підписом. Тільки текст інший.

Очевидно, перед виборами місцева влада вирішила зняти з себе за такі дії відповідальність й перекинути її на ЖЕК.

Рішення підробили? Роботу селищної ради – переклали на ЖЕК. Шукайте винних.

У різних судових справах кількох громадян, які слухаються в Ірпінському суді, вже приєднані до матеріалів справи копії цього рішення і в першому, й в другому вигляді. Підробку документів Ігор Чижевський пробачати не збирається й хоче подавати звернення за підписами мешканців до прокуратури.

Перше засідання щодо нового позову призначене на 27 жовтня. Суддею в Ірпінському місцевому суді буде Кісілевич, який вже вів подібну справу про стягнення на користь “Майстеренерго” заборгованості за опалення.

“Я пам’ятаю цю справу. Тоді представник “Майстеренерго” заявив, що роз’яснення щодо складових тарифу вони не покажуть, бо це комерційна таємниця. Надали на вимогу суду. Виявилось, що люди одного будинку повинні платити за роботу 35 працівників. Що вони там роблять? Нам не пояснили.

На суді представника запитував, скільки разів ламалася ця конкретна котельня, оскільки в калькуляції були передбачені витрати на ремонт. Він сказав, що жодного разу. Коли я запитав, які ж показники лічильника цієї котельні – відповідь була такою: зняти показники неможливо, бо лічильник зламався наприкінці того опалювального сезону. І як ці слова узгоджуються з тим, що нічого не ламалось?”, –  запитав адвокат Андрій Нечипорекно, який вів схожу справу.

“Майстеренерго” закуповує газ в ДК “Газ України”. У суді підняття цін вони обґрунтовували тим, що росте ціна на газ й про це постійно повідомляють ЗМІ. Ми ж мали відповідь офіційну від “Газу України”, в якій був перелік цін по місяцях для населення, і вони на то час були незмінними”, – додав він.

Графік побудований на основі даних, які офіційно надіслала ДК “Газ України” як відповідь на запит журналісітв

Власники квартир, за кошти яких звели будинок, після судового засідання, на якому оприлюднили детально складові тарифу, були здивовані тим, що вони в себе цю котельню орендують.

Ірина Федорів, “Українаська правда”

5 коментарів

  1. вікторія 25 Жовтня 2010 at 14:49

    мало того, що тарифи в декілька разів завищені то ще й послуги надаються неякісні. минулої зими мешканці будинків 34, 18, по вулиці п ономарьова майже всю зиму просиділи в холодних квартирах. Температура повітря в багатьох помешканнях не перевищувала 15 -18 градусів. За відсутності централізованої подачі горячої води вже декілька років, в ванній та туалетній кімнатах взагалі в утрішні години не перевищуе 13-15 градусів. Але оплату справно нараховують, незважаючи на скарги та протести мешканців. Таким чином знас вимагають оплату за ті послуги, які ми не птримуем взагалі.

    • Хохол Хохлович 24 Грудня 2010 at 15:17

      Вікторія. Ваш коментар вірний, але зверніть увагу на те, хто саме займається опаленням у тих будинках. Майстеренерго до вас не має жодного відношення.

  2. Олег 26 Жовтня 2010 at 15:42

    Стаття в яблучко. Про Країну дурнів ще один факт. Учора уночі селищна рада проголосувала за виділення земельних ділянок ще 1000 коцюбинчан. Садовський просить по 2000 долларів із кожного за прискорення процесу. А день виборів уже на носі. Правда классно. Виграли, невиграли, а 2000000 долларів уже у кишені. З цією купою грошви цю люди можуть просто зникнути у невідомому напрямі. Якось на груповий лохотрон дуже схоже.

  3. Хохол Хохлович 24 Грудня 2010 at 15:33

    Особисто знаючи пана Чижевського скажу от що, чоловічок він з амбіціями, але як застосувати їх і в яку сторону направити клепки в нього не вистачає. Нажаль досить часто гонить “пургу”, яка не має жодних відношень до того чим він намагається займатись. А, взагалі, йоми аби тільки не платити ні за що…
    Інша справа Федорів Ірина Павлівна – це дівчина з гарними можливостями (ех, давно не бачились), але наймати адвоката, який не має ніякої практики з розгляду питань надання комунальних послуг, це капітуляція на початковій стадії процесу.
    Всі ваші намагання отримати якусь певну інформацію зведуться нанівець, якщо діяти таим чином. Депутатській комісії документи не дадуть, в крайньому випадку нададуть те, що їм буде вигідно надати. Але такі документи погоди вам не зроблять.
    Послуги ЖЕКу, ой люди не смішіть. ВІН ВАМ ЯКІСЬ ПОСЛУГИ НАДАЄ???? ЗА ЩО ВИ ВЗАГАЛІ ПЛАТИТЕ???? Якби він вас ще й опалював, то сиділи б ви при електрообігрівачах…

  4. ігор 3 Січня 2011 at 12:41

    чуму в не показуєт крайна дур

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539