Рішення про підвищення тарифів на опалення депутати одноголосно призупинили

8

До 7 лютого рішення виконавчого комітету, який погодив нові тарифи на опалення призупинена. У цей день о 14: 00 депутати продовжать засідати щодо цього питання.

Протягом найближчих двох днів керівництво “Майстеренерго” та “Теплокомунсервісу” повинні надати тимчасовій комісії, яка досліджує обґрунтованість цін на теплопостачання, всі необхідні документи.

Зараз у затверджених Державною інспекцією по контролю за цінами тарифах вже виявлені навіть елементарні арифметичні помилки.

Одна з таких “помилок” спричиняє здороження ціни за один квадратний метр на 10 копійок, що в масштабах селища приносить компанії, за словами очільника комісії депутата Салівонова, необґрунтований прибуток близько 20 тисяч гривень.

Пообіді у селищній раді було стільки людей, що до сесійної зали ледь притислися депутати. Весь процес знімали журналісти з 1+1 й обіцяли висвітлити на наступному тижні в програмі “Особиста справа”.

Деякі депутати хотіли, щоб нарада пройшла не публічно й внесли пропозицію, щоб громада залишила зал, але депутат Микола Ільницький відстояв право громади бути присутніми в залі.

До депутатів і громади не прийшов жоден представник від “Теплокомунсервісу”.

“Керівники нас ігнорують, ніхто навіть в телефонному режимі не хоче говорити. Нас за людей не вважають,” – заявляє депутат і член комісії Марія Пегета.

На те, що тарифи необґрунтовані і не робиться перерахунок для мешканців кожного конкретного будинку, де батареї можуть бути абсолютно холодні або надто гарячі, звернув увагу голова комісії Ярослав Салівонов:

“У нас відкривають вікна, але не прикрутять тепло в квартирі. А чому люди цього не роблять? Бо вони не заощаджують, їм не роблять перерахунок. Діє сталий тариф. Виходить у нас так: хтось помер, хтось в гарячці – середня температура по лікарні – хороша.”

У ході розмови з Юрієм Харченко з’ясувалось, що 58 % тарифу складають витрати на газ, електроенергію та воду.

Фонд заробітної плати на рік для “Майстеренерго” становить 1 116 516 гривень.

Щоб перевірити показники газу та електроенергії, які закладені, наприклад, для будинків з даховими котельнями, де тариф з відсутністю тепловтрат має бути чи не найменшим, а не 7 гривень 50 копійок, один із членів комісії направив кілька депутатських звернень і отримав від Київоблгазу та УЖКХ “Біличі” відповідні документи.

Згідно з даними, які надали ці дві установи, показники газу котельні по Лісовій 20А в найбільш холодну зиму становили близько 96 тисяч кубів газу (холодна зима 2009-2010 року, минулий опалювальний сезон), а у розрахунку “Майстеренерго” на цей рік стоїть кількість газу близько 279 тисяч кубів.

Колосальна різниця буде помітна навіть школяреві. Вона становить 183 тисячі кубів. Цієї кількості газу мешканцям Лісової 20А по суті вистачає в середньому ще на 2 сезони.

Питанням, що ж за сума в розрахунках за тариф стоїть у “Майстеренерго”, задався Ігор Чижевський, мешканець цього будинку, який роками ходить в суд і доводить абсурдність тарифів.

Виявляється, 279 400 кубів – це кількість газу, яка зазначена як максимально можлива для потужності використання котельнею по Лісовій 20А і значиться у висновку Державної екологічної служби, яка визначає максимальну кількість газу задля того, щоб визначити скільки максимально вуглекислого газу може виробити котельня.

Вартість одинієї тисячі кубів газу для населення становить зараз 1309,20 гривень. Виходить за невикористані 183 тисячі кубів, які закладені в тариф і які ніхто ніколи не перерахує, мешканці Лісової сплатять близько 240 тисяч гривень.

Показники електроенергії для цієї котельні закладені на опалювальний сезон закладені у розмірі 18 300 кВт. Та ж Державна екологічна комісія, за словами Ігоря Чижевського, який має на руках відповідні документи, максимальним показником для котельні визначила 16 700 кВт.

У даних, які надали депутату округу як відповідь на офіційне звернення до УЖКГ “Біличі”, показник спожитої електроенергії за опалювальний сезон 2009 – 2010 становить 12 029 кВт.

Виходить в тариф закладено більше 6 тисяч зайвих кВт. Різницю мешканцям ніколи не перераховували.

Нагадаємо, що 58 % тарифу, за словами самого ж Юрія Харченка, генерального директора “Майстеренерго”, становить вартість газу та електроенергії.

Така ж ситуація з котельнею на Меблевій 11Б.

Порівнянням даних для котельні на Пономарьова 6 ще займаються члени комісії.

Якщо подібні розрахунків тарифів затверджувались в минулих роках, то з великою ймовірністю за кількість спожитого газу та електроенергії мешканці цих будинків заплатили не на один рік вперед.

Люди, що зібралися в сесійній залі селища, нагадали селищному голові Вадиму Садовському його передвиборчі слова:

“Коли задавали питання, чи буде підвищення тарифів, то ви сказали, що ні. Я є споживачем “Теплокомунсервісу”. На жаль цього товариша немає (на зустріч в селищну раду від “Теплокомунсервісу” ніхто не прийшов – прим. ред.). Нам підняли оплату. Було 4,90, а стало 10,90.”

Селищний голова пояснив, чому перед виборами казав, що тарифи не зростуть:

“Я відповів словами міністра Бойка Юрія Анатолійовича.”

Присутня в залі Ліна Володимирівна, яка як фахівець від громади аналізувала детально тарифи “Теплокомунсервісу”, пояснила місцевій владі, що може вирішити громада, з огляду на те, що в столиці України тарифи втричі нижчі:

“Вибачте, нам за таких умов вигідніше приєднатися до Києва.”

Ліна Володимирівна звертаючись до секретаря селищної ради Олександра Ковтача пояснила йому, що люди, і зокрема вона, членів виконкому не обирали. Всі обирали депутатів, які і мають вирішувати щодо тарифів.

Олександр Ковтач запитав в присутніх людей, чи справді вони думають, що він, діє не в їхніх інтересах. Громада одноголосно і кілька разів йому ствердно відповіла, після чого Ковтач сів на своє місце, поруч з Євстифєєвим і з пересердя через почуте сказав: “Завтра пишу заяву на звільнення”.

Після того, як нарада розійшлась, в залі залишилися депутати, кілька членів виконкому (Вадим Кузьміч та Богдан Слюсаренко), а також двоє мешканців селища.

На сесії були відсутні двоє депутатів: Ігор Римаренко та Юлія Главацька, остання через хворобу.

Депутат Юрій Миколаєнко залишив селищну раду до того, як почали розглядати проекти рішень порядку денного.

До порядку денного ніхто не включив напередодні питання про призупинення дії рішення виконкому.

На сесії пропозицію внести це питання в порядок денний вніс депутат Сергій Черніков. Але на голосування це питання не ставили. Селищний голова просив пояснити, що таке “призупинити”.

Після понад півгодинного обговорення поставили на голосування й ухвалили таки призупинити рішення виконавчого комітету.

Потім зрозуміли, що порушили регламент й ухвалили рішення, якого не було в порядку денному.

Таким чином постфактум довелося голосувати за включення в порядок денний рішення, за яке вже проголосували. Цю пропозицію відстоював депутат Черніков, представник комісії, яка відповідає за дотримання регламенту.

У десятиденний строк тимчасова комісія, яка досліджує обґрунтованість тарифів на опалення має прозвітувати про результати своєї роботи.

Коцюбинчанин Ігор Чижевський, який спостерігав за нарадою й за перебігом сесії вийшов і поділився з редакцією своїми враженнями:

“Садовський лобіює інтереси теплоподавальних організацій, це перше переконання від почутого й побаченого. Виконком не може зрозуміти, що він перевищує повноваження, затверджуючи тарифи. Один голова вирішує, які тарифи будуть в селищі. Інспекція по контр за цінами писала, що це має бути рішення селищної ради, а не виконкому”.

Завтра відбудеться зустріч  голови комісії Ярослава Салівонова та кількох депутатів з генеральним директором “Майстеренерго”, а в понеділок з керівником “Теплокомунсервісу”.

Представник Державної інспекції по контролю за цінами в Київській області порадив тимчасовій комісії написати депутатське звернення на керівника держінспекції і вказати всі виявлені недоліки в затверджених тарифах.

P.S. (Депутат Сергій Ясінєв просив, щоб сайт на час роботи комісії 10 днів перебував в режимі “мовчання”.)

8 коментарів

  1. Uncle Ы 27 Січня 2011 at 18:42

    > P.S. (Депутат Сергій Ясінєв просив, щоб сайт на час роботи комісії 10 днів
    > перебував в режимі “мовчання”.)

    А чего он боится, ваш Сергій Ясінєв? Избирателей своих? Или информация о тарифах и ходе их утверждения – это стратегические ракетные тайны? Пусть пишет сюда сам, если его не устраивает вариант редакции. А избиратели почитают и сравнят. Обычно так и делается, чтобы выяснить, кто врет. Хотя это и так секрет Полишинеля…

  2. Kyzma 27 Січня 2011 at 23:06

    Ну наконец-то есть призрачная надежда на лучшее

  3. Депутат Черников 28 Січня 2011 at 03:35

    Ирина! Не приписывай мне лишнего. Ведь ты просила меня, чтобы я внес предложение о включении этого вопроса в Порядок денний. И ты полностью была права. Так что это твоя заслуга, а не моя. Я просто не мог тебе отказать и сделал это предложение.

  4. Сашко 28 Січня 2011 at 17:50

    Черников, не выкручивайтесь. Вы “круто” и главное своевременно “дали под дых” Садовскому и его исполкому! Теперь самое время выйти из про-садовской фракции и примкнуть к фракции Кредисова! Смелее, смелее.

  5. Uncle Ы 29 Січня 2011 at 02:28

    А что это за странные объявления на Мебельной, 11б, якобы от Мастер-Энерго: мол, господа, давайте, вы ОСББ организуете, а мы вам тарифы на 40% ниже и созданию ОСББ поспособствуем?

    • Логік 29 Січня 2011 at 21:07

      А на Лісовій те саме. Залишилось перевірити Пономарьова 6. Логіка підказує, що дані, зібрані комісією, показують, що затрати газу та електроенергії в цих будинках завищені вже третій рік поспіль. (Щороку подаються одні й ті ж самі показники і не робиться коригування за фактично спожитими показниками). Тепер виходить три сезони люди платили за тарифом, який передбачає потрійне завищення газу і 1,5 рази завищені показники електроенергії. Якщо комісія дотисне й доведе це ще й до відома мешканців, то, виходить, Майстеренерго не те що на 40 % має знизити тариф, а мінімум один сезон давати послуги безкоштовно. Якщо на одній котельні вони на рівному місці 3 роки по 200 тисяч кубів ставили й люди платили за таким тарифом, то за три роки по одній Лісовій це 600 тисяч кубів. Туди ж 18 тисяч кіловатів за три роки. Котелень всього три. То виходить реально 40 % тарифу дуті. 60 % від сьогоднішнього тарифу на Лісовій – це 4 грн 50 коп (а не 7 грн 50 коп, які заявлені Майстеренерго). В ОСББ червоного будинку ціна 4,40. От це – реальна ціна за метр квадратний. А на Меблевій стіни ще товстіші = тепловтрата мінімалізована вкрай. Прижучили цих хапуг, от тепер і 40 % знижка, і ОСББ. А за три роки перерахунок не обіцяють? 🙂 Молочние рєки, кісєльние берега…

  6. Сашко 31 Січня 2011 at 15:18

    Ожидаем от депутатов обращение в прокуратуру города!И пусть чехи готовятся принять новых беженцев- Садовского и его дружков! Интересно увидеть кто подпишет депутатский запрос в прокуратуру. И громада, теперь и увидит, кто есть – WHO, в депутатском корпусе поселка.

  7. lydom 2 Лютого 2011 at 21:28

    поддерживаю сашка. только при чем тут чехия. этой банде самое место в урановых рудниках в желтых водах.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539