Дерибан столичного лісу2: кооперативи-привиди / Колонка автора

5

П’ять невідомих широкому загалу кооперативів отримали понад 500 га київського лісу, згідно з рішенням селищної ради Коцюбинського від 11 жовтня 2010 рок.

Іншим рішенням, щоправда, роздали землю на якій росте ліс першої категорії 1374 громадянам по 10 соток. Хто ці люди – невідомо, оскільки на депутатське звернення надати додаток до рішення з прізвищами так і не відповіли.

Щойно призначили нового прокурора, журналісти пішли до Верховної Ради просити народних депутатів втрутитись в ситуацію, оскільки тисячам гектарів рекреаційному ресурсу України загрожує приватизація і подальше часткове або повне винищення.

Після депутатських звернень до Генпрокуратури, прокуратура Ірпеня винесла протести на прийняті перед виборами селищною радою рішення. На сесію приїхав заступник прокурора Ірпеня Роман Кимлик, щоб особисто роз’яснити депутатам законодавче обґрунтування протестів.

Зі сцени він зачитав людям, що для того, щоб місцева влада роздавала землі, треба мати генплан, який затвердить і облрада і Верховна Рада. А генплан Коцюбинського у встановленому порядку не зареєстровано.

Зараз же в обліковій картці селища на сайті Верховної Ради площа становить менше 100 гектарів, а роздали вже понад 600 гектарів лісу.

За Фрейдом, депутати, що виступають за дерибан визнають, що роздають ліс.

“Ми на цю територію претендуємо. Була зустріч з губернатором. Це територія спірних інтересів, 4 тисячі гектарів лісу… не лісу, території, віддати,” – пояснює ситуацію депутат селищної ради Владислав Євстифеєв.

Депутати, які виступали проти свавільної роздачі лісу, були здивовані, дізнавшись, що сесія буде не в селищній раді, а в будинку культури, куди зігнали людей.

“Я набираю телефоном депутата селищної ради, кажу, що зараз сесія в будинку культури розпочнеться. А він і гадки не має, що сесію туди перенесли. Людей запитувала, чого вони тут зібралися, то вони не могли відповісти. Сказали, що їм хто на базарі сказав прийти сюди, кого ще десь перестріли,” – говорить кореспондентка 1+1 Тетяна Коваленко, яка приїхала на сесію селищної ради.

Але були й ті, кому сказали, що саме буде в будинку культури.

“У людей була повна відсутність інформації про те, що тут будуть розглядати протести прокурора на рішення, якими роздали землю цим кооперативам. Хто засновник цих кооперативів навіть депутатам на сесії не оголосили. Мені дехто з присутніх в залі розказав, що до нього телефонував депутат і казав прийти в клуб, бо приїде прокурор забирати ділянки, які їм пообіцяли дати,” – розповідає Ігор Домбровський, мешканець, який прийшов на збори, бо перестрів провладну групу депутатів, які сказали йому, що сесія буде в клубі.

“А прокурору треба було починати не з виголошення того протесту, яким роздали землю невідомим особам, бо люди одразу ж подумали, що то їхня земля. А треба було починати з тих кооперативів. На мою думку, це свідомо провокативний хід селищного голови, який домовився з прокуратурою, щоб це питання читали на загал першим, хоча порядковий номер був цього протесту останнім,” – додає він.

Ті депутати, які виступають за захист лісу обурені, що їм не повідомили про те, що сесія переноситься до будинку культури й туди скликають тих, кому пообіцяли земельні ділянки.

“Наша депутатська група була абсолютно не проінформована про це. Якби ми знали про такий хід, то ми б привели ту частину громади, яка має іншу точку зору і дійсно є соціально незахищена. Бо скільки тих людей, кому пообіцяли землю? В моєму окрузі є 400 зареєстрованих мешканців гуртожитків. Вони подавали заяви, бо люди, коли їм обіцяють – вірять в казку. Перед виборами одиниці з цих сотень отримали надію в рішеннях селищної ради,” – розповідає депутат Микола Ільницький.

“То як Ви думаєте, хто ж отримає сотні гектарів лісу і хто є засновниками і членами тих кооперативів? Навряд чи хтось з цих депутатів, які підтримують розподіл лісу, захищає законне право виборців, простих жителів селища,” – додає він.

Пенсіонери вершать долю майбутніх поколінь

В будній день на 14:00 зібрались в селищній раді переважно пенсіонери. Ці люди не бажали слухати інформацію про те, що комусь, а не їм дістанеться земля.

У залі ті, хто були молодші, знали, як виправдати дерибан для кооперативів. Якщо дати роздерибанити ліс – знайдеться той, хто кілька соток все ж дасть про людське око.

“Для того, щоб виготовити генплан треба копійка. Прийшли нормальні люди і сказали, що дадуть землю, але треба їм враховувати і свої інтереси. Ми ж не платимо. Але ми хочемо. Нехай нам відріжуть три пальці, але два нам залишиться,” – виступила від імені мешканців з місця присутня в залі Любов Малишко, депутатка попереднього скликання.

Голосування за відхилення протестів прокурора було поіменним. Лише п’ятеро депутатів із тридцяти проголосували проти (Бомба, Ільницький, Магей, Салівонов, Федорів) і один утримався (Бігун). Двоє депутатів (Римаренко і Харченко) були відсутні й не брали участі в голосуванні.

Схема з дерибаном землі за допомогою кооперативів нова для Коцюбинського, але не нова для Києва.

Аналогічна схема, за словами правників, була застосована в Києві 2007 року, коли кооперативам надали земельні ділянки загальною площею кілька сотень гектарів, в тому числі і за рахунок островів Муромця та Жукового. Засновниками були від 3 до 5 студентів.

В Ірпені наприкінці тижня теж розглядали протести прокурора.

За цією ж кооперативною схемою тут роздерибанили сотні гектарів лісу. Але депутатам і міському голові вистачило здорового глузду аби ці протести прийняти.

Оскільки більшість депутатів селищної ради Коцюбинського та селищний голова проголосували подібні протести відхилити, то прокуратура Київської області на наступний же день письмово повідомила журналістів:

“Після надходження до прокуратури м. Ірпеня належним чином зареєстрованих рішень селищної ради про відхилення протестів, прокуратурою буде оскаржено їх в судовому порядку,” – йдеться в листі за підписом заступника прокурора області О. Ричка.

І досі в касаційній інстанції перебуває справа прокуратури, яка намагається захистити ліс й скасувати результати дерибану кількарічної давнини у Коцюбинському.

“У жовтні 2008 року невстановлена особа надрукувала завідомо неправдиві заяви громадян про вибір місця розташування земельної ділянки на території смт. Коцюбинське Київської області, які засвідчила підробленими підписами від імені цих громадян, які в подальшому надала до канцелярії Коцюбинської селищної ради, які були у відповідному порядку зареєстровані за вказівкою голови селищної ради Садовського”, – йдеться в матеріалах слідства.

Суд апеляційної інстанції ключові докази оцінив за 10 секунд і назвав їх брєднями.

Натхненні таким рішенням Феміди, давши собі відповідь на запитання “тварь я дрожащая или право имею”, депутати дерибан продовжили перед виборами далі й задіяли схему кооперативів.

У прокуратури 15 днів з дня отримання рішень про відхилення протестів, щоб подати позов з належною доказовою базою та обґрунтуванням.

І з досвіду справа може затягтись на кілька років.

За матеріалами “УП”.

5 коментарів

  1. Сашко 2 Березня 2011 at 18:42

    Молодцы ирпенчане, отстояли свой лес! А что же коцюбинчане, будут молчать, или как экс-депутатка любка малышко, будут пальцы давать резать? Сегодня пальцы, а завтра голову?

    • Вячеслав 3 Березня 2011 at 15:21

      Кто вы Сашко, человек болеющий за лес или свои личные корыстные интересы???
      Судя по Вашим призывам, вам провокатором на баррикадах работать!!!

  2. Жора 4 Березня 2011 at 14:38

    А что г-н Белов С.В. тоже проголосовал за дерибан леса? Вроде бы Жарковцы собирались его спасать, или это только перед выборами?

  3. Сашко 11 Березня 2011 at 15:53

    Вячеслав, какой то вы нервный, я не могу!!! Судя по отзывах тех кто был в клубе, то как раз провокаторами были- дует СадКо и компания, которые натравили людей на прокурора, не “замечая” при этом что отдают 501 Га неизвестным кооперативам! Смехота!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539