Нардепи створюють групу на захист Біличанського лісу. Громада знає, хто кришує дерибан / Колонка автора

0

Близько півсотні народних депутатів різних політичних сил створюють депутатське міжфракційне об’єднання “За збереження Біличанського лісу”.

Сьогоднішня дата за збігом виявилась символічною. 21 березня цього року світ вперше відзначає Міжнародний день лісів, про що Генеральна Асамблея ООН прийняла відповідну резолюцію минулого року.

“Війна за збереження легенів Київщини триває вже 5-й рік. Коцюбинська селищна рада Київської області незаконно вирішила розширитись за рахунок київського лісу з метою його подальшої забудови. Сотні гектарів лісу передають у власність міфічним кооперативам. Не забули депутати селищної ради і про себе та своїх родичів, яким видали ще 2008 року ділянки у приватну власність, назвавши ліс “деревиною рослинністю“, – розповідає історію конфлікту коцюбинчанин Андрій Скіпальський – голова правління ГО “Життя” та член Комітету збереження Біличанського лісу.

Очолив депутатське об’єднання народний депутат Вячеслав Кутовий. Представник ВО “Батьківщина” обраний народним депутатом у скандальному 95 окрузі, в якому раніше неподільно володарював одіозний Петро Мельник.

“Наше завдання захистити рекреаційний ресурс держави від свавілля місцевої влади Коцюбинського. Ми переконані, що активісти, які назбирали під зверненням до президента близько 15 тисяч підписів й подали їх в Адміністрацію восени минулого року, розпочали важливу роботу, яку ми, народні депутати, повинні довести до кінця. Спільними зусиллями ми мусимо зробити так, щоб у найкоротші строки був підписаний указ президента про надання лісу природоохоронного статусу – національного парку. Цей статус захистить ліс від зазіхань будь-якої місцевої влади,” – заявляє у Верховній Раді очільник депутатського об’єднання Вячеслав Кутовий.

Зухвалий дерибан рекреаційного ресурсу, що є буферним щитом для столиці й досі долає наслідки чорнобильської катастрофи, об’єднав небачену для нового скликання кількість народних обранців різних політичних сил.

З “Партії регіонів” на захист лісу виступив зокрема і Юрій Мірошниченко, який допомагав активістам кілька років поспіль разом з членкинею “Батьківщини” Лесею Оробець.

Тепер, окрім “Партії регіонів” та “Батьківщини”, на захист Біличанського лісу стали народні депутати “УДАРу” і “Свободи”.

“В нас є така інформація, яку ми зараз перевіряємо, що до лісового дерибану є дотичною група Богдана Губського, який на нашу думку був “правонаступником” після Засухи та контролював кулуарно земельний ринок в області. За наявною в нас інформацією, до дерибану на міфічні кооперативи має відношення депутат облради Вадим Башун. Очевично, він і є натхненником дерибану і дає вказівки очільнику профільної комісії Коцюбинської селищної ради Владиславу Євстифєєву. За їхньою схемою, на скандальні кооперативи вже має відійти близько тисячі гектарів лісу. Заступник голови Київської облдержадміністрації та заслужений юрист України Андрій Спаський, за наявною в нас інформацією, забезпечує силове прикриття питань, аби правоохоронці менше сюди втручались,” -коментує, хто стоїть в області за дерибаном лісу, коцюбинчанин Ігор Домбровський, голова ГО “Самохзахист”.

З легкої руки дерибанників, селище Коцюбинське, маючи площу 87 гектарів, що підтверджує облікова картка площі селища на сайті Верховної Ради України, в особі селищного голови Вадима Садовського та місцевих депутатів-маріонеток радо проголосувало за збільшення території селища до понад 4 тисяч гектарів за рахунок київського лісу. Тепер в Києва й області вже кілька років триває погодження меж.

За таку лояльність родичі депутатів селищної ради Коцюбинського, підставні особи та самі депутати, які фактично втілюють концепцію лобістів Спаського й Башуна, отримали по кілька соток в лісі. (Прізвища 501-го щасливчика були оприлюднені мною раніше).

У рік виборів у 2010 році, розуміючи, що до влади після лісового скандалу так просто не пройдуть, почали пропонувати вже мешканцям Коцюбинського писати заяви на ліс, які так і залишились станом на 2013 рік заявами на папері, у той час, як на руках в депутатів – реальні акти з кадастровими номерами. Їх тепер можна побачити на кадастровій карті.

Прості люди стали щитом для дерибанників, яким можна у випадку чого прикритися й сказати, що влада піклувалась ні про кого іншого, як про місцевих знедолених людей.

“Неспроста під час місцевих виборів в Коцюбинську селищну раду був закинутий нікому не відомий “парашутист” помічник депутата Київської облради Владислав Євстифєєв, який є місцевим “смотрящим” за виконанням цієї афери,” – говорить Ігор Домровський.

Євстифєєв був обраний депутатом селищної ради та з подачі селищного голови Садовського очолив депутатське об’єднання з красномовною назвою “Спільна мета”, до якого увійшов мало не весь депутатський корпус.

Депутати Коцюбинського своєю більшістю голосують за все, що подає на розгляд Владислав Євстифеев, який представляє інтереси забудовників.

До слова, перший паркан в лісі, за яким мали побудувати перші багатоповерхівки, стояв на ділянці, яка належить голові депутатської групи “Спільна мета” – Євстифееву. Під тиском громади й ЗМІ його таки демонтували.

Тому стає абсолютно очевидним, в чиїх руках, прикриваючись інтересами громади селища, опиняється рекреаційний ресурс держави.

Самі ж коцюбинчани, яких збирає місцева влада в селищному клубі, радо аплодують не дерибану лісу, а ідеї створення Національного парку на території Біличанського лісу.

Президент України дав офіційно доручення голові КМДА Олександру Попову та голові КОДА Анатолію Присяжнюку зберегти ліс й заявив, що дерева в лісі не рубатимуть.

Але задля наживи кількох ділків на папері прадавній ліс першої категорії, що захищає столицю від наслідків чорнобильської катастрофи, і далі залишається “деривинною рослинністю”. Доручення президента не виконується.

“Ви не зможете протягти на Київраді дерибан 4 тисяч гектарів, бо засідання Київради, як і засідання Верховної Ради – вони всі як на долоні перед громадою й ЗМІ. Тому дерибанити було легше через ради, до яких ні ЗМІ, ні громадськість не має доступу,” – пояснює джерело, близьке до КОДА.

За інформацією джерела на першій хвилі дерибану в 2008 році були чіткі домовленості з владою Черновецького про невтручання. За цією ж схемою ліс дерибанить й Гостомель.

Ці свідчення підтверджує той факт, що лише через кілька років, коли влада в Києві змінилась, після звернень журналістів Київрада втрутилася в судові процеси, бо за часів Черновецького жоден судовий позов в інтересах громади Києва не був підтриманий.

Джерела також підтверджують той факт, що в суди за потрібні дерибанникам рішення заносяться немалі гроші.

Прокуратура Київської області вкотре спробує в Ірпінському суді позмагатись з чемоданами грошей дерибанників. Окрім 244 позовів, які прокуратура вже подала до суду, станом на сьогодні підготували ще 75, які найближчим часом будуть подані до суду.

“Вказані позови заявлені з метою усунути порушення вимог земельного та містобудівного законодавства України, допущених Коцюбинською селищною радою. Зокрема, поза межами юрисдикції селищною радою упродовж 2008-2010 років прийнято рішення, якими безоплатно передано земельні ділянки для житлової та громадської забудови у власність 501 громадянину. Крім того, рада надала дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок 5 житлово-будівельним кооперативам. Прокуратурою області до Київського окружного адміністративного суду заявлено 5 адміністративних позови про скасування цих рішень селищної ради,” – повідомляє прес-служба Прокуратури Київської області.

Коцюбинська селищна рада, яку обурює законна діяльність прокуратури, вирішила звернутися до голови Київської облдержадміністрації з красномовним проханням: “втрутитися у ситуацію навколо масових звернень органів прокуратури Київської області”, які спрямовані на скасування державних актів, виданих на основі рішень селищної ради 2008 року 501 громадянину, з-поміж яких є депутати, їхні родичі, яких зараз починають викликати до суду.

Наталія Соколенко, УП.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539