Правоохоронцям блокують перевірку виробництва труб у Коцюбинському

0

Кілька місяців поспіль мешканці Меблевої та Лісової у селищі Коцюбинське скаржаться на те, що вночі їм неможливо спати з відчиненими вікнами.

У селищі на меблевій фабриці замість меблів тепер налагоджують виробництво труб.

Мешканці,  що живуть поблизу фабрики, стверджують, що відчувають сморід вже після 12 ночі.

“Голова болить, горло теж. Спимо – закриваємо вікна, бо сморід невимовний і хімічний,” – говорить Зінаїда, що мешкає на Меблевій.

На менш різкий запах скаржаться й удень.

“Це уявіть, якщо зараз такий сморід, то що буде далі. Це зараз ще нові в них фільтри, а вони ж будуть, як і всі підприємці заощаджувати, фільтри зношуватимуться, так що сморід скоро відчують і ті, хто живе за Лісовою та Меблевою. Це питання часу,” – впевнений Богдан, мешканець Лісової.

На початку серпня коцюбинчани не витримали кількамісячного експерименту й написали звернення до міліції.

Правоохоронці у свою чергу вирішили з’ясувати, чи законно проводять нове виробництво на фабриці.

“Ми коли отримали колективне звернення від мешканців, то пішли на перевірку фабрики, але працівники нас не пустили й відмовились надати будь-які документи, що дають право на здійснення господарської діяльності,” – розковідає Ігор Токій, начальник міліції селища Коцюбинське.

Попри те, що вночі люди відчувають сморід, нові підприємці, що мають на меті виробляти труби, запевняють: на фабриці виробництво ще не розпочали.

“Ми бачимо з вікон, як там в цеху горить вночі світло,” – розповідає Назар, що мешкає на Меблевій.

На офіційне депутатське звернення до керівництва ТОВ “УКАР-ПАЙП” надійшла така відповідь:

“Об’єкт є пілотним в Україні і здійснюється в межах науково-технічної співпраці між Україною та королівством Данія по впровадженню безтраншейних екологічно чистих технологій по відновленню інженерної інфраструктури по відношенню до інженерної інфраструктури міст, знос фондів яких складає від 60 % до 70%.”

“У теперішній час змонтовано поставлене датською стороною устаткування і здійснюються пуско-наладочні роботи з випуском дослідних зразків продукції для сертифікації у органах державної влади України та Євросоюзу,” – йдеться далі у листі ТОВ “УКАР-ПАЙП”.

До санепідемслужби підприємство зверталось наприкінці весни й отримало згодом припис, на виконання якого на початку серпня звернулось до державного підприємства “Інститут гігієни та медичної екології імені О.М. Марзєєва”.

Саме цей інститут і має провести виміри викидів та визначити межу санітарної зони.  Представники ТОВ “УКАР-ПАЙП” стверджують, що найближча відстань від виробництва до житлових будинків по вулиці Меблева становить 120 метрів.

У своєму листі керівництво підприємства запевняє, що за кілька місяців отримає всі погодження і введе об’єкт в експлуатацію за участю представників Уряду України, в тому числі за участі представників Міністерства охорони здоров’я, представників місцевого самоврядування та Посольства Королівства Данії.

У посольстві Королівства Данії редакції сайту пообіцяли вивчити це питання й надати найближчим часом інформацію щодо подібних проектів в Європі та проінформувати, яка мінімальна відстань подібних виробництв від житлових будинків.

Станом на сьогодні вони не підтвердили і не спростували інформацію, що представники посольства збираються взяти участь у відкритті цього об’єкту в селищі.

Мешканці ж вже масово збирають підписи проти такого виробництва по сусідству.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539