У Гостомелі зацвіла 150-річна яблуня: як допомогти рослинам пережити аномалію

1

Авторка: Олена Жежера

На території колишнього маєтку панів Красовських у Гостомелі, в районі Баланівки вдруге в цьому році розквітла яблуня сорту “Донешта”, який плодоносить на початку літа.

За словами місцевих жителів, це дерево одне з найстаріших з-поміж дерев панського саду Красовських. Від панських часів загалом залишилось троє дерев.

Цьому, що зацвіло, близько 150-ти років. 

“Воно вже трохи почало всихати, але й досі родить. Яблук не багато але дуже смачні й соковиті”, – говорить місцева жителька Лідія.

“Моя мати Ганна любила яблука та яблуневий цвіт, тому, коли в післявоєнні роки вирішила будувати хату, а ділянку їй виділили з шматком панського саду, дерева вирішила зберегти”, – говорить гостомельчанка.

Жінка розповіла, що бабуся Ганна усе своє доросле життя їла яблука лише після свята Яблуневого Спаса.

Тобто “Донешту” старенька куштувала лише в дитячі та юнацькі роки. Вона завжди хотіла пригадати смак соковитих яблук з свого дитинства й юності, але до Спасу вони не долежували.

Бабуся Ганна була набожною і знала народні повір’я.

Після війни Ганна втратила дитину й завжди казала: “якщо я не їстиму яблук, то на тому світі, коли будуть роздавати фрукти діткам, і моїй дитинці дадуть яблучко”.

Донька Ганни Лідія розповідає, що таке чудо природи як друге цвітіння яблуні бачить на своєму городі вперше, хоча мешкає тут понад півстоліття.

Науковців другим цвітінням уже давно не здивуєш, але вони радять, як допомогти рослині пережити аномальне для неї тепло.

“Дуже багато рослин мають таку властивість. Сьогодні відомо 150 видів рослин, які можуть цвісти у такий період повторно. Це означає, що настали сприятливі умови. Умови весни,” – пояснює Володимир Кваша, науковий співробітник ботсаду Академії наук.

“Явище вивчається з середини 19 століття. Зараз досить тепло для такого періоду. Дерева, звісно, трохи виснажуються. Їм можна допомогти і обірвати цвіт. Я, наприклад, доглядаю за магнолією. То обриваю надлишковий цвіт навіть весною, коли йому час цвісти, щоб дерево занадто не витрачало свої сили,” – додає ботанік.

Лідія ж каже, що окрім яблуні вдруге зацвів у порушення канонів природи і кущ ранніх троянд.

У гідрометцентрі, коли аналізують погоду в нашому регіоні, переконані, що вже розпал “бабиного літа”:

“На цьому тижні погода буде теплою. Дощів буде мало. Триматиметься помірна тепла погода з температурним режимом від 18 до 23 градусів, якщо сонце не буде за хмарами. На наступному тижні початок тижня буде теплий, але погода зміниться на більш дощову. Температура буде не вищою від 15 до 20 градусів з огляду на хмарність”.

Саме така погода за ще досить тривалого світлового дня і може спричинити явища повторного цвітіння рослин.

 Авторка: Олена Жежера, журналістка.

1 Comment

  1. Читач 11 Вересня 2013 at 18:51

    Класний матеріал – дякую!!

    195.211.141.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539