Геращенко: Докласти всіх зусиль, щоб п’ята колона пішла на помийку

2

2_1Авторка: Олена Жежера

Народний депутат Ірина Геращенко завітала вихідними до Бучі. Там вона представляла не лише УДАР, але й кандидата в президенти Петра Порошенка.

Попри те, що людей інформували загалом через соцмережі, й оголошень у місті було катма, у літньому театрі Бучанського парку майже всі місця були зайняті.

Лише на передній ряд традиційно ніхто не наважувався сісти.Тут вирішили розміститися двоє дорослих — міський голова Бучі, екс-регіонал Анатолій Федорук та його кум-забудовник Володимир Карплюк.

2_1_1

У залі ж позаду традиційно сіли бюджетники, але цього разу “майже добровільно”.

“Нас зі школи 8 чоловік прийшло. Я так дивлюся, з інших шкіл також десь так — по 8–10. В п’ятницю подзвонили з відділу освіти, сказали бути. Обирали з тих, хто може і кому цікаво… Майже добровільно… Але краще б я своїми справами займалася, вихідний фактично зіпсований”, — говорить вчителька  школи № 3.

people

А от вчителі скандальної школи № 5, де дирекція серед іншого запровадила “дошку ганьби”, прийшли майже в повному складі.

“У них зараз хитке становище, треба слухатись керівництво міста”, — кинув хтось жартома репліку з залу.

Геращенко таки дочекались. Вона запізнилась десь на годину. Очільниця штабу Порошенка в Києві розпочала з того, чому лідер її політсили Віталій Кличко вирішив підставити плече Порошенку на виборах:

“Кличко попри свою всесвітню відомість, попри височенний рейтинг перед реальними загрозами вирішив, що зараз не час чубитись за стільці й посади, з’ясовувати, в кого рейтинг крутіший. Він підставив плече Петру Порошенку на президентських виборах, і ми, вся команда, підставили це плече для того, щоб ці вибори відбулися в один тур.”

Далі Геращенко говорила про люстрацію, яка напряму стосувалась міського голови, екс-регоінала Анатолія Федорука. Саме він попри неодноразові питання журналістів, до останнього зберігав членство у “Партії регіонів”.

Більше того, він очолював партійний осередок “регіоналів” у Бучі.

У той час, як на Майдані відбувались протистояння громадян та спецпризначенців, бучанці отримували ось такі календарики.

kalendaryk

Хоча й минуло достатньо часу з моменту оприлюднення цих календариків, Федорук лише зараз сказав, що це не його рук робота.

Нагадаємо, Федорук вийшов із партії лише після втечі Януковича.

Таким політикам, як Федорук, котрий, як відомо, до “Партії регіонів” симпатизував “Батьківщині”, Геращенко публічно закинула відсутність стрижня:

“Якщо влада не до кінця хребта тримала — це погано. Маєте про це так само говорити. А влада має змінюватись і бути такою… більш із “позвонком”, як українські жінки. Вони часто такі… що не дають себе гнути”.

Питання люстрації підтримали й прості бучанці.

“Ось у нас Анатолій Петрович — ярий регіонал. По телевізору він виступав, ну, так палко захищав “Партію регіонів”… Тут всі сидять із “Партії регіонів”… У нас Буча була, весь парк — дуби отакі. А завдяки Анатолію Петровичу у нас немає парку, у нас немає лісу — одні зелені насадження, їх можна в любий момент вирубать… Федорук прийшов — ось це вирубать, це вирубать”, — бідкається літній чоловік, який представився Олександром Васильовичем.

“Тут він дорожку зробив собі для велосипеда — все заасфальтовано, а там, де автобуси ходять на Ірпінь, — там отакі ями, а йому не видно… Оце — “Партія регіонів”!” – додає він іронічно.

Такі закиди громади викликають у Федорука лише посмішку. Геращенко ж на критику місцевої влади відреагувала однозначно:

“Мені здається, що ми маємо докласти всіх зусиль для того, щоб оця п’ята колона пішла на помийку історії не заборонами, правда ж, а просто щоб ми за них ніколи не голосували, друге — я хочу ще раз вам всім подякувати за те, що вам вдалося дуби ось ці зберегти від “Партії регіонів”…”

“Хоча я у вас і в гостях, пане Анатолію, я вважаю, що позиція і хребет у політиків мають бути, як би вас не ламали… Не “Партія регіонів” обирала вас мером, а ось ці люди. В нашій країні дійсно, все, що шевелилось, зганяли під ту “Партію регіонів”. Якщо ви думаєте, що мене не тиснули в парламенті чи всю нашу фракцію — це неправда. Але я пишаюсь тим, що з нашої фракції ніхто не вийшов, ніхто не зламався”, — зауважує вона.

Після виступу Геращенко можна було ставити запитання. Найактивнішими були ті, хто сидів у так званому першому ряді — ряді “відмінників”.

Куми Федорук та Карплюк, який має мерські амбіції й, на думку штабу Порошенка, саме тому зголосився спершу допомагати в Приірпінні в організації агітаційного процесу, наввипередки ставили Ірині Геращенко по кілька запитань.

Забудовника Карплюка цікавила проблематика санаторіїв, якими без Київради Буча не може самостійно розпорядитись, оскільки це власність сусідньої територіальної громади:

“Вони занедбані, за ними ніхто не доглядає. Яка буде позиція фракції УДАР, в тому числі й Кличка щодо цих територій? Тому що за ними не доглядають, а бучанці не мають права їх доглядати, одна з них приєднується до нашого парку, і ми не маємо можливості розширити парк?”.

До цієї території належить зокрема й дача колишнього інженера Штамма, збудована у стилі лицарських замків наприкінці 19 століття.

zamok

Карплюк поклав господарським оком на територію майже 4 га у мікрорайоні Ястремщини.

mapa

Фактично це — єдина незабудована ділянка у цьому районі (2), й вона розташована недалеко від “Новатора” — комплексу Краплюка.

(Кілька місяців тому я особисто пропонувала Федоруку зробити на цій території музей — прим. авт.)

Геращенко попросила оформити в майбутньому письмове звернення.

Федорука ж цікавила децентралізація влади. На що Геращенко, зазначивши, що не є фахівцем у цих питаннях, відповіла:

“Питання децентралізації, в першу чергу економічної і гуманітарної, відбудеться якнайшвидше, бо якщо якийсь регіон хоче встановити собі якийсь там пам’ятник, пам’ятник їхньому герою, їхньому письменнику — будь-ласка. Чому в Києві мають вирішувати, можна це робити чи ні?.. Так само по економіці — ми це зробимо якнайшвидше.”

Наприкніці зустрічі з Геращенко у хребта Федорука знайшлась захисниця — його заступниця (і в прямому й в переносному значенні) — Лариса Матюшенко:

“Я хочу сказати, що ви зробили певну помилку сьогодні, намагаючись гарантувати і провіряти потім хребет Анатолія Петровича!”

Матюшенко, виходить, увесь цей час стримувалась і дотерпіла мало не до самого кінця зустрічі.

Захисниця Федорука, в якої хребет, як і в кожної жінки, міцніший, про що говорила Геращенко, неабияк розходилася. Довелося Федоруку її приборкувати і заспокоювати.

“Хребет ми будемо перевіряти, якщо мене запросять на будь-яке засідання вашої ради, бо ж люди скаржилися, що тут вирішували питання про передачу гектарів землі. Хіба це не правильно?” — запитує Геращенко.

Народна депутатка додала, що вона виступає за те, “щоби в Бучі і 25 травня, і через рік, коли в нас будуть місцеві вибори, вони пройшли чесно, демократично, без гречки, без цукру, без ста гривень…”

Але після зустрічі у людей, які прийшли послухати Геращенко як представницю Порошенка, залишилась низка питань.

“Оскільки Порошенко — один із лідерів виборчих перегонів, про нього мало би бути максимум інформації. В основному Геращенко говорила про Кличка, про себе: яка вона чудова мати і як поєднує це з депутатською діяльністю. А про Порошенка майже нічого”, — обурюється Юлія, яка дізналася про проведення зустрічі у соцмережі й прийшла з власної волі.

“Жодного слова не було сказано про програму кандидата, про ставлення Порошенка до НАТО також не було сказано. Прозвучало питання про Слов’янськ, але конкретної відповіді або хоча б якогось плану вирішення я не почула. Коли вона прийшла, то одразу почала говорити про Кличка, і я не зрозуміла, кого вона представляє: Кличка як кандидата на мера Києва чи все ж Порошенка”, — додає Юлія.

Авторка: Олена Жежера, журналістка.

2 коментарі

  1. Марко 20 Травня 2014 at 23:12

    Уже задрали тими листівками. Мало того шо не факт, шо то він їх розкидав, то ше й до кожної статті ліпите. Кого на заміну Федоруку? Їздив днями по Блиставиці і Мироцькому(особливо в Мироцькому – 19-те століття, куча вільної площі, яма на ямі. Ніхто нічого не робить, землі простоюють і всі мали б бути задоволені). Без Федорука їх ніхто не приєднає. А місто повинно розвиватись, розбудовуватись за рахунок тих площ.

    95.158.48.1**

    • Ірина Федорів 22 Травня 2014 at 01:09

      Знаєте, колись Гавелу закидали те, що прийдуть молоді і недосвідчені 🙂 Саме мова про люстрацію… То він відповів:

      “Краще 5 років помилок, аніж 50 років саботажу”.

      А у нас просто кажуть: не святі горщики ліплять 🙂 Змогла Східна Європа – зможем і ми 🙂 головне правило – лупайте сю скалу 🙂

      95.158.22.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539