Кличко обіцяв зупинити дерибан: а що ж із Bionic Hill?

11

Автор: Юрій Левченко

Київський апеляційний адміністративний суд розглядає правомірність відчуження земельної ділянки колишньої військової частини, що розташована в Біличанському лісі.

Площа цієї ділянки 147 гектарів.

Громада позивається проти Київської міськради. Третьою особою є забудовник, оскільки судовий спір зачіпає шкурний інтерес фірми Василя Хмельницького “Біонік Ленд”, яка в результаті провернутої афери, без сплати жодної копійки до бюджету отримала 147 гектарів землі ринковою вартістю понад 1 мільярд гривень.

Для тих, хто будує технопарк, було важливим отримати погодження Київради на прокладання дороги через Біличанський ліс до того, як лісу нададуть статус Нацпарку. Активісти й екологи виступали проти.

Попри протести активістів Київрада таки проголосувала за це рішення, й дорога тепер зазначена офіційно у плані Нацпарку.

doroga

Але законність землевиділення колишньої військової частини викликала в територіальної громади міста Києва сумніви.

Варто зазначити, що в суді представником Київради є Євген Палій, який, як і за часів Попова,  відстоює рішення Київради часів Черновецького про виділення безкоштовно 147 гектарів земельної ділянки і заперечує проти його скасування.

Єдине, що змінилося у представника Київради після революції гідності, — це нове доручення на представництво інтересів Київради. Цей документ підписаний вже новим секретарем Київради — УДАР-івцем Олексієм Резніковим.

Можливо, позицію представника Київради можна пояснити тим, що в проекті Bionic Hill забудовником є головний радник Віталія Кличка, бізнес-партнер родини Черновецького Ігор Ніконов.

Раніше Кличко неодноразово заявляв про своє бажання зупинити незаконні забудови столиці через скасування рішень Київради Черновецького. Більше того, Кличко два роки тому навіть судився з Черновецьким й програв у першій інстанції.

“Справедливий” Печерський суд прийняв рішення, що Черновецький НЕ грабував Київ, то — вигадки. З такими суддею наступним кроком має стати довічне призначення Черновецького мером. Ми готуємо апеляцію “, — написав тоді Віталій Кличко на своїй сторінці у Facebook.

Як депутат Київради, який є у справі третьою особою на стороні позивача, я вирішив з’ясувати: чи легітимна довіреність представника Київради, який відмовляється визнавати позов в інтересах громади.

Саме тому засідання, яке відбулось у понеділок, відклали до 24 липня. Суд відбудеться о 14:00.

Також слід зазначити, що на судове засідання був викликаний колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко, який мав би підтвердити або спростувати факт підписання документу, адресованого Черновецькому, де Міноборони відмовляється від 147 гектарів землі.

Саме цей документ нібито і поклав початок описаній оборудці.

І тут — найцікавіше. Відповідачі ніяк не можуть надати оригінал цього документа. А це дає підстави твердити, що він міг бути підробним.

На жаль, Анатолій Гриценко до суду цього разу не з’явився, але має ще можливість свідчити ще 24 липня.

“Як ви думаєте, скільки за 3 роки я підписав документів? Десятки тисяч. Якщо покажете мені… а так не можу сказати, вибачте”, — пояснює телефоном журналістам екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

Довідково про історію з Bionic Hill:

Київська міська рада своїми рішеннями від 12 липня 2007 року № 1054/1715 спочатку передала землю, на якій розташоване військове містечко, в оренду ТОВ “Столиця Центробуд”, а потім, рішенням від 8 жовтня 2009 року № 362/2431 взагалі безкоштовно передала 147 га у власність Житлово-будівельному кооперативу “Житлобудсервіс”, начебто для будівництва житла.

Насправді ніхто ніякого кооперативного житла будувати не збирався, бо, отримавши земельну ділянку у власність, житлово-будівельний кооператив, який був заснований двома фізичними особами і ТОВ “ЮКРЕЙНІАН ЛІГАЛ АССІСТАНС”,  відразу передав її у власність як внесок до статутного фонду ТОВ “Біонік Ленд” й одразу самоліквідувався (була задіяна класична схема Черновецького).

Одним із засновників ТОВ “Біонік Ленд” є компанія “ГЛЕШОУ ЛІМІТЕД”, зареєстрована на Кіпрі.

Представник позивачів Олександр Дядюк зазначає, що цю землю передали в оренду, а потім вона була відчужена у власність на підставі сфальсифікованих документів. Коли ТОВ “Столиця Центробуд” подавало до Київради клопотання про надання їм землі, вони надали сфальсифіковану довідку (яка є в матеріалах кадастрової справи), що на цій території немає об’єктів нерухомості інших власників, окрім того, що куплене ними.

Але це не відповідає дійсності, адже на цій території залишались 8 чотириквартирних будинків державної власності, в яких проживало близко 40 сімей.

військове містечко

На сьогодні на території військового містечка залишилось 6 будинків, в яких ще проживає 12 сімей. 2 будинки державної власності — зруйновані.

Bionic Hill

Народний депутат від “Партії регіонів” Василь Хмельницький ще за часів Януковича кулуарно домовився про реалізацію свого проекту на 147 гектарах колишньої військової частини.

Так у 2011 році столична мерія прийняла стратегію розвитку Києва, в якій ішлося про створення в межах міста кластера для IT‑фірм.

У 2012 міська адміністрація підписала з фірмою Василя Хмельницького UDP контракт про будівництво дороги та комунікацій до проекту.

Цього ж року уряд затвердив національний проект “Технополіс”, частиною якого має бути Bionic Hill, в якому Кабмін братиме участь як інвестор та видаватиме гарантії за кредитами приватних забудовників.

Bionic Hill — проект українського інноваційного парку, на території якого передбачалося створення інноваційної екосистеми за принципом “Живи-Працюй-Навчайся-Відпочивай”.

Первый киевский технопарк BIONIC Hill начнут строить осенью 2012 года.

Ось такі проекти поширили тоді в мережі.

Первый киевский технопарк BIONIC Hill начнут строить осенью 2012 года.

Проте мешканці колишнього військового містечка, яких Хмельницький намагався виселити із житла, оскаржили в суді законність передачі 147 гектарів землі. Не дивлячись на те, що перша інстанція відмовила позивачам в задоволенні позову, після Майдану, коли була подана апеляція, ситуація кардинально змінилася.

Судді апеляційної інстанції почали вивчати матеріали справи і слухати аргументи сторін.

Так, на судовому засіданні 25 червня 2014 року було з’ясовано, що існує два однакових документи Міністерства оборони України, адресовані двом юридичним особам за одним вихідним номером, про відмову в земельній ділянці, підписані тодішнім міністром Анатолієм Гриценком.

Перший документ був надісланий голові КМДА Леоніду Черновецькому, другий — Київській міській раді. Тому, як мінімум, один із двох документів — фальшивий.

У випадку, якщо з’ясується, що екс-міністр документів не підписував, — будуть наявні всі ознаки кримінального злочину — привласнення державної землі, що спричинить кримінальну відповідальність посадових осіб Міністерства оборони, Київради та ТОВ “Столиця Центробуд”.

LevchenkoАвтор: Юрій Левченко, депутат Київради (ВО “Свобода”) для “Громади Святошино”

 

11 коментарів

  1. Никита 23 Липня 2014 at 09:59

    Юра, а ты у Федорив спроси, она знает все про “Бионик…..” )). Она уже знает, что будет с ним. И что же это громада святошино сполохнулась когда уже проголосовано про строительство этого комплекса?? В администрации святош.района висели карты, схемы, проходили “громадські слухання” , утверждали застройку, дороги, коммуникации, людей расселяли, а вы только вспомнили…Хорошо работаете)). Эта земля уже настолько поменяла своих собственников, что суды не признают их не правоту. Так что “курите” в своей “громаде …” ))

    83.142.232.2**

  2. Руслан 23 Липня 2014 at 16:09

    Я не пойму Никуту, который всячески хочет унизить Федорив. Никита, а что вы сами сделали для поселка кроме того, как писать гадости в отношении других. На сколько мне известно то общественность и судится с 2006 года за эту землю. Но принынешней корупции вы сами должны понимать, что выйграть суды была большая проблема. Границы города, как и границы Коцюбинского до сих пор не сагласованы. И каждая власть,что городская или поселковая хочет оттяпать себе лакомый кусок. Но от этого страдают только жители.

    А про те слушанья, что вы говорите, было обьявлено после того как они прошли. Тем более где, в Святошинском районе, одном из самых корумпированых при режиме Януковича. Сейчас при смене его у активистов появился шанс что-то изменить. Все прекрасно понимают, что в КГГА находятся при власти те люди которые такие проэкты продвигали и ни куда они не делись. Но надо их заставлять соблюдать законны и дествовать согласно законов. Чтоб знали ,что рано или поздно им за это прийдется ответить. Плюс показать, что как бы они не перекрашивались о их делах люди помнят.

    46.211.135.1**

    • Никита 23 Липня 2014 at 17:21

      В Святош.р-не замечания на детальный план принимали достаточно долго, и информация висела при входе. Все было правильно сделано, вот только никто тогда не реагировал. А по поводу границ, так это опять же к Федорив вопрос)))). Она же тут бегает по кабинетам и орет, что все Коцюбинское-это Киев и давайте присоединим. Она человек далекий от познаний законов, а тем более земле,градостроительных и ее действия вводят в заблуждение людей. Пользуясь доступом к медиареурсам она , как РФ атакует сознание граждан. Потому я так и настроен и буду всячески препятствовать лжи и на этом сайте и на других.

      83.142.232.2**

  3. Никита 23 Липня 2014 at 17:29

    И вообще, что значит Кличко обещал?? Дерибан, по словам авторов – это законное установление границ как Киева так и области – это архиважные вопросы. И психически одержимые идеей Беличанского леса авторы пытаются перессорить людей. Опять таки это новый вид оружия 21 века – медиа. Если человеку постоянно говорить,что он собака, то он залает. Так и она, на протяжении 5 лет вбивает в людское сознание слово дерибан, и оно закрепляется за Коцюбинским в сознании. А про то, что есть документы, карты, заключения специалистов, решения судов она ни слова не говорит и никто об этом не знает.А вы Руслан говорите, что я злой))

    83.142.232.2**

    • Руслан 24 Липня 2014 at 11:26

      Сдесь я свами полность согласен. И примером этого является назначение пана Никонова заместителем. А он ведь главный застройщик Беличанского леса. Полностью понятно какие решения будут приниматся по этому вопросу.

      46.211.132.1**

  4. Никита 29 Липня 2014 at 11:55

    Вот что то я Федорив со Скипальским не заметил ?? Не в их интересах Бионик Киеву передать?

    83.142.232.2**

  5. Татьяна 12 Серпня 2014 at 18:23

    Инвестиции – это всегда хорошо! Поэтому все жители Коцюбинского заинтересованы в реализации данного проекта, так как он несет в себе обновление инфраструктуры и увеличивает инвестиционную привлекательность нашего поселка (в т.ч. как место работы). Он не имеет ничего общего с “дерибаном” леса, так как планируется строительство на территории старой военной базы, не надо людей путать!!!! Я очень надеюсь что он будет реализован. А автор лучше пусть занимается Садовским, которого как минимум давно пора ЛЮСТРИРОВАТЬ.

    193.143.32.**

  6. Танцюра леонід 14 Серпня 2014 at 21:50

    Питання перше. Чому по земельній ділянці для BIONIK HILL приймала рішення киіврада? Чому не Коцюбинська селищна рада? Межі Києва не затверджені. Не існує жодного належного документа, який би свідчив що надана ділянка розміром 147 га, знаходиться у Святошинському районі м Києва.
    Питання друге. Якщо б позивачем по справі були не мешканці, яких разом з іх майном передали згадуваній структурі, то рішення адміністративного суду було б іншим. Тому що суд не міг вийти за межі позовних вимог.
    Питання третє. А чому мовчите по Епіцентр та Ашан? А чому мовчите про ще один будівельний майданчик, який розташувався між цими двома торговими об’єктами?
    Питання четверте. Площа ділянок, на яких киівське КП “Святошинське лісопаркове господарство” знищило здоровий ліс, перевищує у декілька разів площу спірних 501 ділянки, наданоі громодянам в межах фактичноі забудови селища. А як будемо звітувати перед Президентом про площі для парку “Голосіівський”.
    І останнє. Давайте спочатку розберемось з межами Києва та Коцюбинського. В процессі роботи двох робочих груп Киівоблради та Киівради сформульовані цікаві компромісні пропозиціі щодо врегулювання спору. Депутати Киівськоі облради налаштовані оптимістично та конструктивно.

    77.52.125.1**

  7. Бронислав 19 Серпня 2014 at 23:32

    И Вы верите этим депутатишкам? Они 23 года пьют нашу кровь. Раскройте глаза это же “я и моя молодая команда”, только под предводительством Тягнибакса!
    Пусть вон лучше на пономарева отремонтирует, да цыган разгонит!
    Их наши проблемы не интересуют им важен их рейтинг, а нас они выбросят из своей головы сразу после выборов.

    46.164.189.**

  8. Бронислав 26 Серпня 2014 at 22:56

    Ура Хмельницкий сдался, мы победили! Пусть едет в свою польшу технопарки строит, а нам они нафиг не нужны его технопарки. На земле некому работать, картошку выращивать!
    http://ain.ua/2014/08/26/538068

    46.164.190.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539