Відкритий урок: учні Гостомеля цікавляться журналістикою

1

Як виявилось, учіні гостомельської 13-ї школи читають “Сайт громади Приірпіння” і вирішили долучитися до громадянської журналістики.

Діти попросили свою вчительку Ірину Кульбовську запросити на відкритий урок землячку – журналістку Олену Жежеру.

Окрім того, що Олена Жежера на волонтерських засадах дописує на сайт громади, вона працює журналістом на телеканалі СТБ.

За останнє найрезонансніше розслідування про Бучанське межигір’я журналістка отримала премію, яку витратила на карусель для дітей.

“Наша боротьба за правду – нелегка. Часто доводиться працювати роками, аби правда таки перемогла. Головний ключ до перемоги – це віра в те, що у тебе все вийде, бо ти ведеш боротьбу за правду. У казках завжди перемагає правда і добро. Стати журналістом для сайту громади може кожен. Головне – це бачити несправедливість, писати про це і робити все, аби зрештою перемога була за громадою та законом,” – розповідає журналістка дітям.

Учні, почувши історію про дошку ганьби в одній із шкіл Бучі, почали розпитувати, як їм бути, коли їхні права і свободи порушують.

IMG_2649

“У нас на перерві вчителі забороняють спілкуватися російською мовою. Мене одна вчителька сварила і сказала, що у нас українська школа і російською тут спілкуватись – заборонено,” – каже одна з учениць.

Тут, звісно, вчителі намагаються закласти підвалини патріотизму під час війни, але головне розуміти, що будь-яка дія може викликати протидію й мовні питання для кожного з дітей можуть бути вразливими.

Особливо зараз, коли з-поміж учнів є й вимушені пересеоенці. На думку журнаілстки, зараз варто створювати лише сприятливі умови, за яких діти самі прийматимуть рішення й переходитимуть у побутовому спілкуванні на українську мову, але пропагувати українську мову й цінності під примусом – не варто.

Дітей понад усе цікавило, як вони можуть долучитися до громадянської журналістики й самі стати журналістами.

IMG_2630

“Головне для журналіста – не бути байдужим. Навіть дорогою додому можна побачити, як хтось порушує закон. Наприклад – палить сміття, замість того, щоб його вивозити. Смог людям заважає дихати й негативно впливає на наше здоров’я. Буває, відключають світло й комунальники не реагують вчасно,” – розповідає Жежера, звідки можна брати теми для журналістських робіт.

групова 1

Після двогодинної розмови учні пообіцяли долучатись до громадянської журналістики, тим більше, що з-поміж колумністів “Сайту громади Приірпіння” вже є перша учениця – коцюбинчанка Анастасія Матвієнко, яка зрештою навіть потрапила на практику до програми “Вікна-Новини”.

На зустрічі з учнями обговорювали також події на майдані Незалежності та поміч солдатам із зони АТО. Як виявилось, учні посильно підтримують фронт.

Для журналістки гурток Ірини Кульбовської “Карусель” приготував патріотичну пісню.

Але після цього учні журналістку так просто не відпустили і продовжили спілкуватися з Оленою Жежерою за солодким столом.

IMG_2665

І я подумав, що ще 5 років і ці старшокоасники вже будуть обирати своє майбутнє та майбутнє нашої країни. Тому їм, як ніколи, важливо дійсно вірити, що перемога завжди за добром. Просто у нашій ситуації за перемогу доводиться боротись. Можливо, не рік і не два. Але добро ж перемагає не лише у казках.

marchukАвтор: Юрій Марчук, депутат Гостомельської ради

1 Comment

  1. Юные разведчики 4 Листопада 2014 at 08:29

    Молодцы детки. Уже сейчас надо систематизировать информацию про коррупционные махинации Гостомельского головы и депутатов Гастомеля. Некоторые из деток будут прокурорами и офицерами силовых подразделений. Нового поколения. И возможно кто то из них утвердит приговор суда за земельный дерибан. Слава Украине. Так держать молодежь. )))

    95.158.48.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539