Громада пікетує вишспецсуд за рішення щодо Бучанського межигір’я

0

Близько сотні бучанців прийшли під стіни Вищого спецсуду з розгляду цивільних справ.

Люди вимагали збереження лісу в їхньому рідному місті.

Причиною протестної акції стала ухвала судді вищого спецсуду Віталія Гончара про призупинення рішень судів першої та апеляційної інстанції щодо повернення державі 14 га Бучанського межигір’я та відміни рішення Бучанської ради 2002-го року про переведення лісу в Бучі до зелених насаджень.

11128754_704590269662862_1447161380_n

“Ми важаємо, що дана ухвала була прийнята головуючим у справі Бучанського межигір’я Віталієм Гончарем на користь корупції та в інтересах корупції. Також ми вважаємо, що ця ухвала є тиском на суд першої інстанції, де зараз розглядається подібна справа щодо незаконного переведення лісу до категорії забудови в межах земель лісового фонду Ірпеня, Ворзеля та Кичеєво”, – розповідає Віктор Бархоленко, помічник народного депутата ВРУ Михайла Гаврилюка.

“Тобто, цією ухвалою Гончар дає зрозуміти, що в судах першої та другої інстанції можуть приймати будь-які рішення на користь держави, а у вищому суді “вирішують” як їм це потрібно. Таку ж думку має і нардеп ВРУ Михайло Гаврилюк. Він сьогодні не зміг долучитися через сесійне засідання але вже кілька разів телефонував зі словами підтримки. Засідання по справі цих земель відбудеться 15 квітня в Ірпінському міському суді”, – додає Бархоленко.

На акцію до Києва приїхали й корінні бучанці, які  вже більше як півстоліття мешкають у Бучі і пам’ятають її ще цілі лісові масиви.

1

Вони принесли з собою нагрудні значки з колишнім гербом Бучі. На ньому були зображені конвалії, які з сучасного гербу міста зникли. Активісти також вимагають повернути на герб Бучі конвалії.

1

“Колись тут був ліс і росли конвалії. На гербі нашого міста були конвалії. Зараз мер Федорук знищив усе – і ліс, і конвалії. Квіти зникли не лише з гербу, а й з міста. Своїм зверненням до Федорука, ми хочемо йому нагадати, яким красивим було місто Буча раніше”, – говорить активістка Олена Максимова, мешканка Лісової Бучі.

Зараз же зелене тло герба витісняє жовте тло зі сходами.

Безымянный

Співорганізаторами акції стали мешканці новобудов “Річ таун”, які зводить родинна фірма мерів Бучі та Ірпеня Анатолія Федорука й Володимира Карплюка.

Мешканці новобудов свого часу повірили забудовникам, що будуть жити в лісі й поряд з їхніми будинками будуть сосни.

Але нещодавно лісок, в якому вони гуляли, обгородили дерев’яним парканом. Хоча місцеві стверджують, що при покупці квартири їм божилися представники забудовника, що лісок залишиться доступним для них.

1

Це стало можливим лише завдяки тому, що суддя Гончар ухвалив відповідне рішення.

“Я прийшла на акцію, бо якщо ми хочемо жити в європейському місті, то маємо зберегти в Бучі унікальний мікроклімат, який не можуть замінити красиві будинки. Ми зобов’язані зберегти ліс не для себе, а для своїх нащадків. Нові мешканці Бучі – не тимчасові, яким до лампочки, що буде завтра. Ми хочемо жити на свіжому повітрі і насолоджуватись зранку щебетанням птахів, а не запахом вихлопних газів. І за це ми будемо боротись,” – розповідає Наталія Волконська, чому вона та ще близько півсотні мешканців “Річ тауну” взяли участь в акції під Вищспецсудом 7 квітня.

1

Через подібний паркан, яким загородили сосни, прийшли на мітинг і мешканці вулиць Пролетарської та провулку Толстого. Вони захищали ту частинку лісу, яку вдалося зберегти після сюжету ТСН.

1

 

Щоправда, паркан в межах цих вулиць невідомі прибрали одразу після того як його спорудили забудовники.

1

Прократура Ірпеня чітко роз’яснила у відповіді на звернення помічнику Гаврилюка Бархоленка, що ці землі в межах лісового фонду є спірними й будь-яке будівництво на них до розгляду справи в суді вищої інстанції заборонене.

1

 

1

“Не дивлячись на те, що суддя Гончар виніс ухвалу на користь корупції, прокуратура все ж лишається на боці громади та держави і дає розяснення, що земля в межах лісового фонду є предметом спору в суді і здійснювати забудову в межах цих земель є протиправним. В даному випадку люди відстоюють не лише свої права, а й інтереси держави”, – тлумачить відповідь прокуратури Бархоленко.

Бучанці, які десятиліттями боряться за збереження свого лісу, звернулися до президента Петра Порошенка взяти справу збереження лісу в Бучі під свій особистий контроль.

Підписи під зверненням до президента збирали під судом.

1

 

Збір підписів триває. Під зверненням можуть підписатися всі охочі.

1

Під час акції активісти звернулися до присутніх з проханням підтримати ще один позов прокуратури Київської області щодо відміни рішення Ірпінської ради, яка так само як і Бучанська перевела ліс Ірпеня та Ворзеля у зелені насадження.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539