Як “Атлант” вирішив кинути Коцюбинське на гроші

0

Справи в “Атланта” – недолугої забудови Коцюбинського – просуваються не так райдужно, як вони собі планували. Вони продали лише 35 – 40 % житла, а планували на цей момент продати значно більше.

Про це нам повідомив представник “Атланту” Олександр Шубін під час останньої сесії.

Тут варто зауважити, що представник Атланту в коридорах селищної ради почувається як у себе вдома. Тому нікого не здивувало, що саме перед останньою сесією, 14 серпня, забудовник виходив з кабінету селищного голови. Далі він прийшов на засідання і чекав свого часу на виступ, хоча в порядку денному “Атланту” жодне питання не стосувалось. 

“Я до вас прийшов з одним єдиним питанням: чи берете ви на баланс дитячий садочок, чи не берете,” – допитується представник Атланту, натякаючи на те, що треба зменшувати розмір суми, яку він має заплатити у бюджет селища.

Безымянный

Депутати на таке одразу відреагували низкою питань.

“Значить ми маємо зараз підписати договір про зменшення пайової участі і що беремо на баланс, а де гарантії, що буде дитячий садок?” – Допитується депутат Олексій Олійниик.

Депутатка Ірина Федорів категорично заявила, що зменшувати пайову участь неможна. І одразу ж на порятунок забудовника поквапився знаний дерибанник від “Батьківщини” депутат Владислав Євстифєєв:

“У мене пропозиція. Давайте ми це питання відкладемо. Взнаємо, у скільки обійшлась смєта… Як тільки буде каналізація, порахуємо…”

Садовський теж був на боці схеми “Атланту”, який по суті придбав у нього частину землі ДОКу й без зміни цільового призначення почав на землі промзони, яка мала б приносити прибуток у бюджет селища, будувати багатоповерхівки.

build

Депутат Микола Мамчич після цих слів Євстифєєва обурився і запитав, чому “Атлант” має свою теплотрасу, яка треба його багатоповерхівкам, будувати за рахунок пайової участі селища, яка має піти на розвиток інфраструктури:

“Нехай він, для прикладу, винен селищу умовно 500 тисяч. Треба визначитися, що він на ці гроші має зробити. Але точно не теплотрасу і не напорний колектор! Це хай враховує у вартість квадратного метра квартири і продає, а не забирає з пайової участі, яка має йти на соціальну інфраструктуру!”

Екс-регіонал Вдим Садовський почав пояснювати, що є закон, який унеможливлює те, що пропонує Мамчич.

“Тоді навіщо нам був цей забудовник, якщо нам краще було без них? Щоб вони просто впали нам на нашу інфраструктуру? На садки, школи поліклініку? Щоб з’явилося кілька тисяч машин мешканців багатоповерхівок “Атланту” і на виїзді з селища, коли коцюбинчани вивозять в Київ дітей у садки та школи, ми годину їхали в тиснявах? Навіщо було без громадських слухань погоджувати таке будівництво, де може бути до 10 тис населення? По суті ми додаємо до Коцюбинського ще одне селище,а поліклініки, садків, шкіл, проїзної спроможності дороги не збільшується,” – розповідає Федорів.

“Забудовник з селища поїде. Ковтач вже виїхав. Садовський може виїхати з онуками в будь-який момент. Он його брат прекрасно собі живе у Шпитьках. А всі прості коцюбинчани залишаться тут. Промзону, яка мала б давати селищу надходження в бюджет просто знищили,” – наголошує після сесії Федорів.

Федорів на сесії питала депутатів, як же можна було так кинути селище й проголосувати за “Атлант” рік тому:

“Чому змінили цільове призначення землі? Дали по суті вирости по сусідству ще одному населеному пункту. Мешканці ж селища не отримають ні дитсадків, ні чого. А вони за пайову участь мають зробити собі теплотраси, дитсадок для себе і т д. Тепер спитайте самі себе: навіщо тоді ви голосували за “Атлант”?

Тоді депутати почали кричати, що не знали, що таке буде.

“Так я казала, що так буде!” – Наголошує Федорів.

Депутат Олійник на таке відповідає, що Федорів не месія, щоб її отак одразу і послухали.

Представник Атланту знову втрутився в розмову:

“Ви знову вводите в оману всіх. Ми ж вам даємо дитячий садок. Ми що мало робимо для селища? Ремонт в школі робимо зараз. Я просто гроші з своєї кишені дістаю і роблю.”

Напевно зайве пояснювати коцюбинчанам, що ремонт школи за рівнем фінансування не може змагатися із фінансуванням нової поліклініки, садка чи тієї ж школи.

“Забудовник виконує свої зобов’язання. Все що будує Аталнт він будує, здає і т д. У нього викуповують житло. В країні покращується економічна ситуація. Йому мають вернутися гроші. Гроші туго вертаються. Вони міняють каналізаційну трубу. Це і їм, і нам тоже. Чому, тому що вона більшого діаметру. Вони підтягують сюди подачу тепла. Чого ми голосували, бо є речі, які дають плюси селищу. Йшла мова про те, що дорога буде інша. Він би не вижив на цій дорозі, бо він не продасть житло. Зрозуміло, є чітка економічна ситуація. Їм для того щоб продавати треба навіть шанхай тут позносити, бараки…Чого ми голосували, щоб при нормальному забудовнику… він не кидав ніколи нікого. Зрозуміло, що він зараз економічно не витягує повернення своїх грошей,” – говорить на захист забудовника депутат Ярослав Салівонов, який у свій округ приніс з-під Атланту старезний паркан, що обурило його сусідів.

Слова єдиного депутата ради, який на цій сесії висловився на захист забудовника потішили атлантівця Шубіна:

“У раді є дуже грамотні люди. Мені сподобалось. І правильно оцінив ситуацію, а не зі сторони в сторону. Якщо ви візьмете садочок на баланс і приймете рішення, в якому напишете, що: “так, після завершення будівництва ми готові прийняти його на баланс” і питання про зменшення пайової участі в момент передачі садочка на баланс. Тобто мене цей варіант влаштує.”

У кабінеті селищного голови, де проходила сесія, зчинився гвалт.

“При чому тут пайова участь? Ви будуєте на землі селищної ради і маєте дбати за інфраструктуру. Вона незиблема має бути ця пайова участь,” – перекрикує гамір депутат Микола Мамчич.

Далі гамір перекричав секретар ради екс-регіонал Олексаднр Ковтач:

“Тихо! Тихо! Попрацює комісія і дасть вам письмову відповідь, щоб це не була позиція Вадима Івановича”.

Представник Атланту з цього дуже втішився і подумав, що озвучене Ковтачем автоматично означає згоду ради:

“Тобто рішення сесії таке, що треба підготувати відповідь нам у письмовій формі?”

Депутатка Федорів роз’яснила забудовнику, що рішення на сесії щодо його питання прийматися не буде:

“Ми не будемо приймати це рішення. У нас нема в порядку денному цього питання”.

Забудовник, який перед сесією забігав до кабінету селищного голови, в якого купив частину землі ДОКу був відверто здивований:

“Як нема? Я ж подавав!”

Ковтач пояснив, що це питання мала б погодити комісія.

“Єдине прохання, ви коли відповідь будете писати, то ви все в комплексі прйимайте: і дорогу, і коли ви будете писати листа на квартири додаткові, на садок…”

Ці слова викликали знову шквал емоцій в депутатів, але на тому все й завершилось.

Нагадую, що дитячий садок обіцяв поза пайовою участю всьому депутатському корпусу славнозвісний власник майже 100 ділянок у Біличанському лісі. За те, що було вигідно Атланту проголосували проти лише депутатка Ірина Федорів та Костянтин Коваленко.

Потім, щоправда, кілька депутатів обурювалися, говорили про те, що треба було створити тимчасову комісію, що їх всіх кинули, але вони голосували “за”, як наївні люди, яким у політиці давно не місце, бо від їхньої наївності громада програла у розвитку інфраструктури.

“Я прекрасно пам’ятаю ту сесію, коли Євстифєєв всіх переконував, що на селище в особі забудовника “Атланта” знезійшла манна небесна. Що нам цитую: “подарують” дитсадок. Тобто він не буде врахованй у пайову участь. І цей дитсадок, з слів Євстифєєва, мав би бути на 250 місць. Далі Садовський розпинався і наголошував, що забудовник готовий давати багатодітним сім’ям квартири просто так, бо це, з слів Садовського, його добра воля. І що кліькість дітей має бути у цих сімей 5 і більше. Тепер же забудовник прямо говорить, що за ці квартири він теж хоче зменшити пайову участь. Той, хто вірить на 5 році у берхню від Євстифєєва та селищного голови – або дурний, або залежний,” – наголошує Ірина Федорів.

“Я ще тоді телефонувала представникові “Атланту”. Мені дуже просто і сміючись сказали, що в бізнесі ніхто нікому таких подарунків як дитсадок чи квартири не робить. І що вони не знають, чого Євстифєєв таке говорив депутатам. Я наголошувала, що це були аргументи, якими Євстифєєв переконав практично увесь депутатський корпус. Але забудовнику з того, що в раді сидять такі представники громади, які голосують так, як каже цей ляльковод, тільки щастя,” – додає Федорів.

Депутат Мамчич під час сесії неодноразово наголосив представникові “Батьківщини” Євстифєєву:

“Ви морочите голову усім депутатам уже 9 років”.

Варто наголосити, що Мамчич, літня людина, кожного разу коли звертався до депутатів ради вставав. Коли ж депутатка Ірина Федорів попросила депутата Євстифєєва встати і пояснити всім депутатам, як так вийшло, що домовленості з забудовником, про які він говорив, були одними, а потім змінилися на 180 градусів і тепер не Атлант нам, а ми Атланту винні все, що тільки можна.

Євстифєєв, який значно молодший за Мамчича, відреагував так:

“У мене нема гемарою. Я можу і посидіти.”

Безымянный

Євстифєєв так і не пояснив депутатам, куди дівся обіцяний “подарунок” від забудовника: дитсадок на 250 місць і чому ініціатива забудовника подарувати багатодітним сім’ям квартири, які невідомо на ким визначались як пріорітетні, при тому, що медики та інші працівнини бюджетної сфери, АТОвці і т д потребують покращення житлових умов , теж має бути врахована як пайова участь.

Ми маємо пам’ятати, що предстанвик “Батькіщвини” Євстифєєв, який лобіює ці питання – це варяг. Він у селищі не живе й просто шукає наживи. Екс-регіонал Олександр Ковтач уже виїхав з селища. Головний організатор забудови – екс-регіонал Садовський, з високою ймовірністю теж виїде із селища.

Простих же коцюбинчан від інфраструктурного і транспортного колапсу рятує виключно те, що через економічну кризу квартири так масово не продаються. Але вже за кілька років всі мешканці селища будуть бачити наслідки роботи цієї каденції депутатів, які, як і передрікав на початку кандеції, будуть за всі питання голосувати одноголосно.

dombrovskyi2

Автор: Ігор Домбровський, учасник російсько-української війни за незалежність України, голова ІРГО “Самозахист”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539