Бучанці вимагають мораторію на багатоповерхове будівництво в Бучі

0

Члени територіальної громади міста Буча звернулися до Кабінету міністрів України, прокуратури, народного депутата свого округу Ярослава Москаленка та місцевих депутатів з вимогою накласти мораторій на багатоповерхове багатоквартирне будівництво в Бучі.

“Ми наголошуємо, що кількість мешканців Бучі постійно збільшується, а соціальна інфраструктура лишилася на рівні старої Бучі – вона не розвивається, але окрім того будівництвом багатоповерхівок наноситься незворотна шкода екології міста,” – зазначає одна з ініціаторок збору підписів під мораторієм журналістка Олена Жежера.

“Місто перевантажене новими багатоквартирними комплексами, які  будуються в місті хаотично – в лісі, в полі, посеред приватного сектору. Ці забудови породжують серйозні соціальні та екологічні проблеми. Мешканці постійно скаржаться на тотальну забудову Бучі та перетворення її в спальний район Києва,” – додає Жежера.

Попередні звернення до депутатів місцевої ради щодо неприйняття Генплану міста як такого, що тотально знищує місто, не увінчалися успіхом.

“Ми все одно не зупиняємося і продовжують стукати в усі двері аби зберегти хоча б історичну частину міста,” – зазначає бучанка Ірина Влащук, яка також виступила з ініціативою мораторію.

Активісти Бучі зібрали бльше тисячі підписів проти забудови міста багатоповерхівками.

1

Ось будівництво в приватному секторі. Цей будинок будує рідний дядько мера міста Бучі Анатолія Федорука – Василь Яцюк.

Люди в приватному секторі відгороджуються від багатоповерхівки багатометровими парканами.

1

Величезна проблема в Бучі з влаштуванням дітей до дитячих садочів та шкіл, оскільки забудовники не враховують соціальні потреби нових мешканців, а будують виключно багатоповерхівки. 

Згідно Державних санітарних норм та правил “Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей”, затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України 01.08.2013 № 678, пункт 1.6 Загальних положень: “Дошкільний навчальний заклад забезпечує дошкільне виховання дітей у віці від 2 місяців до 6 (7) років. Групи комплектуються за віковими (однаковими, різновіковими), сімейними, родинними ознаками відповідно до нормативів наповнюваності.

Наповнюваність груп не повинна перевищувати: для дітей до одного року – 10 осіб; від одного до трьох років – 15 осіб; від трьох до шести (семи) років – 20 осіб; для дітей різновікових груп – 15 осіб; при цілодобовому перебуванні дітей – 10 осіб; в оздоровчий період – до 15 осіб”.

У Бучі ця нормативна наповненість значно перевищує встановлені норми (від 30 до 50 дітей в одній групі в садочку).

Про це розповідає Ольга, одна з мам, син якої ходить в ДНЗ “Козачок”:

“Коли я від батьків дізналася, що дітей в обід кладуть спати по двоє або просять забирати дітей додому в обід, а також в одній шафці розміщують речі двох дітей, я вирішила написати запит до Бучанського відділку освіти і спитати, чи дотримані норми перебування дітей в ДНЗ. Мені надійшла відповідь, що в нашій групі 48 дітей!, кількість шаф для роздягання 35шт. і тут же пишуть, що всі забезпечені шафками для роздягання, але 13 дітей не мають окремої шафи. Беручи до уваги те, що діти мають шафки на двох, то виходить, що окремих шафок не мають 26 дітей! Спальних місць теж 35 шт. – Ситуація та сама. Я не знаю, що з цим робити, але миритися й мовчки дивитися як вихователька й помічниця виховательки розриваються, намагаючись дивитися за 50-ма дітьми я не збираюся”.

1

Нагадаємо, нещодавно в цьому садочку мами провели перевірку й знайшли причини недоїдання дітей та скарг на голод.

Згідно ст. 2 ЗУ «Про дошкільну освіту», одним із основних завдань законодавства України про дошкільну освіту є забезпечення права дитини на доступність і безоплатність здобуття дошкільної освіти. Проте, через неможливість влаштуватись в державний ДНЗ батьки-бучанці змушені віддавати своїх дітей у приватні дошкільні заклади не лише Бучі, а й Ворзеля, Ірпеня та Києва, або одному з батьків доводиться звільнятись з роботи аби доглядати дитину.

Ст. 11 ЗУ «Про дошкільну освіту» говорить: «Дошкільний навчальний заклад – навчальний заклад, що забезпечує РЕАЛІЗАЦІЮ ПРАВА ДИТИНИ НА ЗДОБУТТЯ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту». У нашому м. Буча сотні дітей не можуть реалізувати свої права, бо по факту місць в ДНЗ немає! Про це свідчать статистичні дані в Додатку 1. У місті існує електронна черга для зарахування в ДНЗ, але щоб потрапити в садочок треба вставати в чергу одразу після народження, та й це не дає гарантій, що дитину візьмуть.

Аналогічна ситуація склалася і з школами міста Буча. ЗОШ № 1, 3, 4 вже вчаться у 2 зміни. Тобто в другу зміну доводиться вчитись близько 1000 дітям!

Мамам доводиться або відпрошуватися з роботи, щоб завозити дитину в школу, або наймати людей, щоб заводили дитину в обід, а до обіду щоб за дитиною доглядали.

“Поки Буча будує нові будинки батьки водять своїх дітей в школи які знаходяться далеко від місця проживання та ще й на другу зміну. відмови шкіл пояснюють тим що школи переповнені та в них для всіх проживаючих поруч немає місць.Коли будувалися нові будинки – про садочки та школи забули? Чому моя дитина 4-го класу, яка проживає в п’яти хвилинах від школи повинна ходити через переїзд чи варшавську трасу та ще й в другу зміну? Батьки в паніці та шоці.Для кого краса,якщо діти не захищені та обділені увагою міської влади?”, – скаржиться бучанка Ірина.

Стаття 53 Конституції України говорить: «Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов’язковою.
Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам».

Цього року лише в одній школі № 4 в перший клас пішло 8 перших класів.

1

Але вмістити їх всіх у школу не вдалося, тому частина класів ходить на навчання до сусідньої школи № 5, в колишній спальний корпус колишнього інтернату.

Всього в школи Бучі 1 вересня пішло 4612 тисяч дітей, з них першокласників 658, усі вони втиснулися в 23 перших класи. Деякі перші класи налічують по 35 учнів.

Великі проблеми в Бучі й з поліклінікою та лікарнею.

“Бучанське педіатричне відділення і доросла поліклініка, а також Ірпінська міська лікарня, яка знаходиться на території м. Буча, що обслуговує інші населені пункти, – перевантажені, а кількість нових мешканців невпинно зростає! Педіатричне відділення не має кабінету для лабораторних аналізів (дітей направляють в дорослу поліклініку для аналізів і малі пацієнти стоять в черзі разом з хворими дорослими) та всіх необхідних дитячих спеціалістів. До вузьких спеціалістів доводиться ходити в дорослу поліклініку або їздити в Боярку, що територіально дуже незручно”, – розповідає  Влащук.

В місті заставілі комунікації водовідведення та водопідведення – вони не витримують навантаження, про що говорить якість води, яка тече з кранів бучанців останні півроку та регулярні прориви труб.

Ось що про воду в Бучі пишуть бучанці в соцмережах.

1
(Про зношеність цих систем зазначається і в Пояснювальній записці до Генерального плану Українським науковим державо-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» і відсоток зношення становить не менше 70 %!).

1
Згідно ст. 13 Конституції України «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією….».

Ресурс територіальної громади м. Буча – землю – хаотично забудовують багатоповерхівками (без згоди територіальної громади) без пропорційного розвитку соціальної інфраструктури. Вже знищено великі площі лісів Бучі під будівництво багатоповерхівок, і ніхто не зважає на те, що знищуючи цінну екосистему Бучі, зокрема, її ліс, знищуються легені Київщини!

Ст. 16 Конституції говорить: «Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави».

При наданні в оренду та продажу земельних ділянок під багатоповерхову забудову не враховувалась думка мешканців прилеглих будинків.

Будівництво ось такого міста в місті незабаром планується звести в Бучі на близько 100 га землі.

1В соцмережі ФБ люди висловили шокованість тотальною забудовою Бучі.

1

Також було грубо порушена ціла низка законодавчих актів, а саме: Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». Згідно п.3, 4, 5, ст. 2, та п.1 ст. 18 даного закону, місцева влада при забудові і плануванні територій повинна була б обґрунтовано та рівномірно чередувати зони житлової забудови та зони рекреаційного призначення в межах території району (зональне планування). Крім того, порушені вимоги ст. 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 10.1, 10.4 ДНБ 360-92, а саме: – площа озеленених територій загального користування (парки, сади, сквери, бульвари) на території забудови міських, сільських поселень з населенням міст до 50 тис. мешканців має складати 40 % від території забудови (6 м2 на людину).

Нагадуємо, що норми Конституції України є нормами прямої дії.

Слід також враховувати, що значна частина площі лісових земель Бучі була повернута у власність держави у Вищому спеціалізованому суді Київської області.

Місцеві мешканці від хаотичної багатоповерхової забудови (часто в приватному секторі) ніякої користі не отримують, окрім перевантаження старих комунікаційних мереж та величезного навантаження на соціальну інфраструктуру!!!

У своєму зверненні бучанці вимагають:

1

 

“Я не розумію, чому наші чиновники ототожнюють розвиток міста з будівництвом багатоповерхівок. Очевидно, що єдина їхня мета – це швидка нажива. Але що отримують прості бучанці від того, що мають мера – власника будівельної компанії? До якої пори вони будуть радіти єдиному в місті парку? Для нормальних людей є очевидним, що розвиток міста має бути в будівництві шкіл, садочків, спортивних шкіл, басейну, музею, галереї, розбудова туристичної інфрастри, захист та ремонт історичних будівель в місті. Розвиток – це насамперед якісні продумані зміни в місті, які не нашкодять існуючій системі цінностей не так давно курортного регіону, яке цілком може розвиватися як місто музей й мати своє неповторне обличчя”, – переконана Жежера.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539