Депутати проти поіменного голосування та сесій в Будинку культури

1

Зранку о 9:30 я дізналася випадково, що в селищній раді Коцюбинського буде засідання бюджетної комісії. Це при тому, що неодноразово говорилось про те, що треба про такі заходи громаду попереджати заздалегідь.

Було від громади і деяких депутатів прохання організовувати такі заходи у неробочий час.

“Мені телефонувала секретарка ради Юлія Главацька і сказала, що вони хочуть обговорити проект регламенту. Я тільки за, але треба домовлятися про зустріч у позаробочий час. Ми ж працюємо, та й громада виявляє бажання бути присутніми на засіданнях комісій. Запропонував подати правки у письмовому вигляді або просто правити у гуглдокументі, тоді кожен зможе бачити всі правки та відповідну аргументацію,” – зазначає Євген Домбровський, який увійшов до робочої групи, аби за відсутності постійної комісії напрацювати проект регламенту з юристами-волонтерами.

Я ледь встигла добігти на засідання. І мушу визнати, що депутати за відсутності громади почувають себе досить вільно.

Спочатку Олена Лютенко – працівниця планово-економічного відділу ради провела лікнеп для депутатів.

Далі слово взяв скандальновідомий депутат Владислав Євстіфєєв і його цікавило одне-єдине питання – “ліс-межа-зонування”.

Він відхрестився від тих 100 ділянок, про які згадував прокурор у Верховній Раді, називаючи Євстіфєєва публічно власником цих ділянок.

“Я йому нагадала, що 16 та 18 грудня будуть слухати судові справи щодо скасування арешту на ділянки Євстіфєєва. Позивач – Євстіфєєв, який має амбіцію очолити з подачі “Нових облич” комісію з питань промисловості, транспорту, зв’язку, містобудування (прямий конфлікт інтересів), благоустрою, землеустрою та відносин власності на природні ресурси,” – йдеться у звіті селищної голови Ольги Матюшиної.

Потім всі раділи що в бюджеті є гроші. Він у цьому році перевиконаний на 16%. Перший депутат, якому стало нецікаво і хто залишив збори – це депутат Микола Ільниицький. Він встав і пішов геть.

Далі стало зрозуміло, що двоє із 5 членів бюджетної комісії, представники Нових облич, передумали. Тепер вони хочуть стати членами регламентної комісії. З такого бажання всім піти в регламентну комісію дивувалися деякі представники “Нових облич”.

Тобто проект бюджету в комісії ще не готовий і двоє депутатів вирішили, що краще перейти до тієї комісії, де їхні-колеги вже попрацювали, проект оприлюднили й вони тепер будуть вносити лише свої правки.

Але вийти з комісії й увійти в нову ці двоє депутатів – Анатолій Столяр (округ – вул. Доківська, 26) та Сергій Базилівський (вул. Меблева 11, 11а, 11б). Базилівський, до слова, представляє мешканців мого округу.

Після останнього засідання, де Базилівський спершу засвідчив своїм підписом, що хоче увійти до бюджетної комісії, а потім після слів Юлії Главацької одразу зголосився бігти в регламент, я зрозуміла, що депутати не мають власної думки і не можуть самі приймати рішення. Виборці нашого округу написали доручення виборця депутату Базилівському. Ми вимагаємо, щоб він радився з нами перед тим, як приймати рішення в раді, а не з депутатами.

Бо кожен депутат представляє не партію, не депутатський корпус, а виборців свого округу. І чому це наші будинки повинні втратити представника в бюджетній комісії, який мав би в першу чергу опікуватися там і проблемами нашого округу. Виключно тому, що так вирішила пані Главацька?

А хтось думку мешканців питав? Потім стало цілком зрозуміло, чого почали битися за регламентну комісію.

“Депутати були категорично проти поіменного голосування. Казали, що це непотрібно, незручно. А я стою на тому, що поіменне голосування має бути. Чого це мої виборці мають думати, що я підтримала якесь конфліктне чи незаконне рішення, яке я не підтримала?” – Запитує депутатка Наталія Пилипенко.

Тобто депутати хочуть заховатися за колективною відповідальністю, щоб не було видно, хто дав ділянку в центрі селища під склад “Епіцентру”, хто голосував за дерибан лісу для кооперативів і т. д.

“В Ірпінській раді вже дійшли згоди щодо поіменного голосування. І навіть думаємо над закупівлею системи “Рада”. Це дуже прогресивне і демократичне рішення,” – наголошує депутатка Ірпінської ради Марія Шевченко, яка входить до регламентної комісії Ірпінської ради й очолює фракцію БПП.

Нам закуповувати систему “Рада” – безглуздо. Кількість питань порядку денного в Ірпені може бути більше сотні. У нас же заледве доходить до 10. Зачитати список з 26 депутатів та вислухати їхні “за”, “проти”, “утримався” – не забере багато часу.

“Мене дуже дивувало, коли депутати від “Нових облич” почали сміятися з проекту регламенту. Особливо дивували депутати з попередньої каденції. Це нічого, що на сайті ради вивішений офіційно регламент Коцюбинської ради, де йдеться насправді про Гостомельську раду? То вони роками про це мовчали. І це не проект, а нібито затверджений ними ж регламент на сесії. А тут є саме проект, в який ми можемо разом з громадою вносити зміни, демократично обговорювати, а вони сміються. Над чим? Гостомельська рада вас в регламенті Коцюбинської ради не смішила, а непроголосований проект, за основу якого взяті чинні регламенти колег – смішать. Просто подякували б, що хтось цю роботу взяв на себе і систематизував та опрацював,” – додає Пилипенко.

Варто сказати, що дуже не хотілося пані Главацькій, аби комісії мали плани роботи на півроку. Депутати говорили проте, що якщо оприлюднити план, то його доведеться виконувати. Подумати тільки! Доведеться депутатам звітувати перед громадою про виконану роботу. А якщо ви не хочете складати план роботи чи то бюджетної комісії, чи то освітньої комісії – чого ви йшли до селищної ради?

Далі гірше. Депутати від Нових облич категорично проти сесій у Будинку культури.

panorama

Громада вже засвідчила, що готова сидіти мало не до дванадцятої ночі, щоб дивитися і слідкувати за роботою місцевих обранців. Але депутати, публічні люди, не хочуть працювати навидноті.

Одного разу чула, як депутат попередньої каденції Ярослав Салівонов закидав, що в будинку культури йде багато світла на те, щоб висвітлити громаді демократичний процес. Нові обличчя теж кажуть, що світла багато йде та й у неробочий час на громаду вони працювати не хочуть. І взагалі регламент ради вони чомусь сприймають не як документ, який стосується громади, а як документ, який стосується лише їх, депутатів.

Вони навіть не хочуть розуміти, що регламент має давати додаткове підсилення демократичним процесам у суспільстві: підзвітність депутатів та комісій громаді, оприлюднення декларацій депутатів на сайті, оприлюднення звітів, виконання доручень виборців. Окрім цього, є низка інших важливих питань, які підлягають обов’язковому затвердженню, якщо депутати виступають за демократичні цінності.

І одна з найголовніших – гласність проведення сесій і доступ на сесії всіх охочих громадян. Тому, шановні місцеві обранці, люди Вас вибрали не для того, щоб ви громаді розповідали про свою думку, а для того, щоб ви питали людей й виконували їхню волю, якщо вона не порушує закон.

І доки є навіть півсотні людей, які бажають прийти, сісти і послухати те, що ви приймаєте і як приймаєте, Вам доведеться зважати на громаду і засідати там, де і людям буде місце, де сісти.

Прикро, що розгляд важливих демократичних змін у громаді по суті звівся не до професійного засідання, а до того, що депутати НО обговорювали особисті образи, хто що кому сказав, на кого не звернув увагу…

Завжди пам’ятайте, що на відміну від депутатів Верховної Ради, облради чи Ірпінської ради, Ви – постійно контактуєте з нами – виборцями. Ми Вас бачимо щодня. Нас ігнорувати не вдасться. Ми будемо давати доручення виборців (обов’язкові для виконання), ми будемо вимагати звітів, ми будемо ходити на сесії. Подобається комусь це чи ні, бо громада має право знати і впливати на вашу роботу. І ви – слуги громади, які нам підзвітні.

БезымянныйАвторка: Олександра Куцан, коцюбинчанка

 

1 Comment

  1. Виктор Узерчук 11 Грудня 2015 at 12:17

    Я никак не могу понять, на основании чего автор-законопридумыватель решил, что разработкой проекта бюджета занимается бюджетная комиссия? Прочитайте пожалуйста статью 2 закона Украины о местном самоуправлении. Разработкой проекта бюджета занимается ИСПОЛНИТЕЛЬНЫЙ аппарат поселкового совета! Это является его, АППАРАТА, обязанностью! Я абсолютно уверен, что основной задачей Матюшиной и ее “подвывал” является блокирование работы совета, создание условий для роспуска совета, завести ситуацию в патовое состояние и далее уже по обстоятельствам: или устроить перевыборы или слить все в Киев. Изначальным замыслом было скорее всего второе, но Матюшина и ее “псевдо-активисты” даже в страшном сне не могли себе представить, что несмотря на всю “помощь” БПП и Админресурса, настолько провалят выборы :-). Самое мрачное, что от таких действий страдают в первую очередь обычные жители Коцюбинского. Согласно последней законодательной инициативе БПП весь жилой фонд в обязательном порядке передается на с баланса УЖКХ на баланс ОСББ, которые еще необходимо создать. “Радницу” наверное прислали именно для этого и для этого ее “проплачивают” правильные дяди! Но если практически ВЕСЬ псевдо-актив проживает в новых или относительно новых домах, то “обычным-плебс” жителям Коцюбинского достанется, разворованный, “убитый” и неподъемный жилой фонд, но это будет уже проблемой не Матюшиной и даже не Киева или Ирпеня, а обычных-плебс жителей! Именно поэтому для Матюшиной жизненно-важно заблокировать работу совета, не дать финансирование на обращения депутатов (они не просят для себя лично ничего!), создать СВОИ карманные конторки по обслуживанию ОСББ или нечто подобное и посадить весь поселок на СВОЮ “иглу” – при ликвидации КП УЖКГ Беличи. А потом хоть трава не расти – “типа” все равно виноваты депутаты. А у “Радницы” таки да – опыт есть.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539