Чому не можна було домовитися

0

Це питання мені задають мешканці селища Коцюбинське.

Це питання я чую від журналістів, які просять розповісти про ситуацію, що склалася у селищі. Оскільки це питання хвилює всіх, то я вирішила роз’яснити ситуацію громаді.

Різниця між домовленостями і “договорняками”

Я за конструктивну роботу і діалог. Я можу досягнути домовленостей з нардепами і з Кабміном в інтересах громади.

Навіть коли заблокований бюджет селища, ми отримуємо альтернативне фінансування на вулицю Залізничну.

Я можу за один день домовитися з облдержадміністрацією і у нас розпочався ремонт на Пономарьова – виїзд на Окружну.

Безымянный

Я можу домовитися з Київрадою – і ремонт Робітничої має бути вже в червні цього року. Тут просто потрібно робити проект для ремонтних робіт і проводити держекспертизу вартості – це не ямковий ремонт. Я можу домовитися з власником гіпермаркету, в якого родина похована на кладовищі, щоб він зробив ремонт паркану. І під час цих робіт я не буду ставити жодних політичних гасел. Це просто щоденна робота, яку має робити найнятий громадою голова – залучати зовнішній ресурс для розвитку громади і раціонально використовувати внутрішній.

На жаль, останні роки влада вела діалог тільки з Ірпенем та й то не в інтересах громади і тим самим обмежувала можливості розвитку селища, які можуть дати Кабмін, облдержадміністрація, Київрада та активні громадяни. Ірпінь для нас не робив нічого. Більше того, цього року в Ірпені так сутужно з бюджетом, що депутати дружно проголосували за платне харчування в дитячих садках та школах. . Тобто з самого початку року Ірпінь сказав громаді: грошей немає навіть на тарілку супу і картоплю з котлетою для дітей. Про яку допомогу слеищам Коцюбинське, Ворзель, Гостомель може йти мова? Це при тому що Коцюбинське віддіє 7 млн.грн ПДФО в бюджет Ірпеня.

Я вмію домовлятися. Але є велика різниця між домовленостями і “договорняками”.

“Договорняк” – це поставити на вимогу депутатів від Нових облич головою комісії з питань містобудування депутата Владислава Євстєфєєва, який, за словами прокурора, має майже 100 земельних ділянок після дерибану Біличанського лісу. У декларації видно, як в один рік він мав дохід 8 514 гривень, а наступного року вніс майже 8 мільйонів у статутний фонд будівельної компанії. Звідки гроші?

Без імені

Цікаво, що по округу Євстєфєєва, щойно розпустили раду з’явився паркан в 2 ряди. Мені дуже боляче в умовах повного дефіциту бюджетних коштів дивитися, на такий глум над здоровим глуздом. Згадайте, скільки коштував цей штахетний паркан селищу. Майже 100 тисяч гривень і робили його на Білицькому ДОКу Садовського.  Виникало тоді в людей логічне питання – нащо такі кошти кидати на те, що згниє за кілька років і буде мати не той вигляд, що треба. Відповідь лежала на поверхні – ДОК Садовських потребував заробітку. А за ці кошти можна було людям відремонтувати будинок і не один.

Тепер же Євстєфєєв поставив інший паркан. Виникає слушне питання, де б депутат із заробітком 8 514 гривень на рік взяв кошти на те, щоб самостійно встановити паркан?

Так от депутати-злидні, які не можуть заробити кошти, вони будуть жити за рахунок схем. І будуть намагатися всіх втягнути не у договірні відносини, а у “договорняки”.

“Договорняк” – це дати довіреність на представництво інтересів громади селища Коцюбинське юристу, який представляє інтереси Ірпеня – Денису Карйніку. Цей юрист фігурував на боці дерибанників Біличанського лісу роками і тепер депутати хочуть, щоб інтереси громади представляв саме він, а не юристи ради, яким громада платить заробітну платню.

Дозволити таке – це піти на “договорняк” і зрадити громаду, яка з 2009 року стоїть на захисті лісу і домоглася статусу нацпарку. І цю заслугу громади зараз приписує собі голова міськради Ірпеня Володимир Карплюк та інші адепти Нових облич, в якого у власності з Євстєфєєвим фігурує, за інформацією “Української правди”, ділянка лісу навпроти школи № 18. Активісти домоглися того, щоб там зняли паркан.

Згодом домоглися і того, щоб там встановили дитмайданчик.

У інтерв’ю ЗМІ Карплюк каже, що в деяких тезах він згодний з Іриною Федорів, коли йдеться про Євстєфєєва, який став власником майже 100 ділянок. Це популізм.

Безымянный

Як працюють з 2008 року правоохоронні органи, які за дерибан лісу не притягнули жодного чиновника до відповідальності, ми добре знаємо. І попри слова Карплюка про те, що він згодний щодо Євстєфєєва, члени партії “Нові обличчя”, який обрали до Коцюбинської селищної ради лобіюють Євстєфєєва з таким конфліктом інтересів на голову комісії з питань містобудування. Мені слабо віриться, що депутати “Нових облич” у селищі ведуть самостійну політику. Ними курує Карплюк і як показали збори “Нових облич” під Будинком культури – медіаконсультант Сандея Аделаджі Петро Щербина. Саме його беззаперечно слухаються депутати. А вони мають виконувати доручення громади, а не чужої нам людини з таким минулим…

“Договорняк” – це визнати третю псевдосесію, де депутати від Нових облич підтримали приєднання до Ірпеня, за яке голосувала попередня каденція (Главацька, Євстєфєєв, Ясінєв, Рожанський і т. д.) За нової каденції Євстєфєєв зачитав проект рішення на псевдосесії з смс. Рішення про приєднання до Ірпеня через непроведення належним чином громадських слухань визнане незаконним у судовому порядку. Тепер ми можемо питати громаду і виконувати волю громади, яка має визначитися: хоче вона бути самостійною чи хоче вона з кимось об’єднуватися. Я обіцяла людям, що у них буде можливість обрати і тільки їхні голоси, а не воля політиків з власними інтересами мають бути враховані.

“Договорняк” – це закрити очі на те, що є каналізація на Бакала і її реконструювали, хоча по документам там її не було. Відповідно виникає питання, що ж нам нареконструювали на майже 4 мільйони гривень? Бюджет селища на рік майже 7 мільйонів. Так от “договорняк” – це втратити незалежність селища і здатись із заблокованим бюджетом Ірпеню. Я не визнаю вартість робіт на Бакала, за які несе пряму відповідальність не лише Вадим Садовський, а й Наталія Семко, яка тоді працювала в раді…. Для того, щоб зробити об’єктивні проплати трабе разом з КРУ розрити землю і побачити, що ж там на 4 мільйони нам зарили, над чим так плідно працювало 300 людей відповідно до актів виконаних робіт.

Всі ці роки, коли у нас забрали садки, школи, орендували Будинок культури за 1 гривню на рік, коли довели УЖКГ “Біличі” до банкрутства, коли мільйонними схемами на ремонти каналізацій вимивали бюджетні гроші, щоб у нас нічого не залишилось, депутати плавно в угоду Ірпеню вели селище до втрати незалежності і самостійності. Те, що депутати Нових облич у перші ж 100 днів проголосували на підтримку незаконного рішення попередньої каденції про приєднання до Ірпеня свідчить про те, що їх сюди ставили тільки для того, щоб приєднати нас до Ірпеня, не спитавши думку громади, остаточно і безповоротно.

Що зробили “Нові обличчя”, щоб не можна було домовитися

Якщо відійти від “договорняків” і перейти до конструктивної роботи й цивілізованих домовленостей, то вони саботувалися з самого початку. Депутати від Нових облич написали листа в ЦВК, що вони… не депутати. На першому сесійному засіданні вони відмовилися присягати громаді. Нові обличчя сподівалися в суді оскаржити результати виборів селищного голови – не вийшло. Тобто з самого початку депутати робили все, щоб блокувати роботу в раді, бо вони були не згодні з вибором, який зробила громада. У першій же своїй промові я сказала, що сподіваюся на конструктивну роботу.

Я попросила цивілізовано кожного депутата визначитися, в якій комісії кожен хоче працювати. Коли я ставила на голосування склад комісій, які самі ж депутати від “Нових облич” затвердили, то вони утримувалися. Навіть тоді, коли вся комісія складалася з депутатів “Нових облич”. В результаті такого саботажу у нас, крім бюджетної комісії, у законний спосіб не створено жодної іншої комісії.

Коли громадський сектор виступив на підтримку проекту регламенту ради, який дає право всім виборцям бути присутніми на сесіях, зобов’язує депутатів розробляти плани роботи комісії, подавати свої декларації і дотримуватися графіку звітів, то Нові обличчя його саботували. Натомість проголосували в сліпу за регламент МІСЬКОЇ ради, який позбавляє всіх громадян права вільно відвідувати сесійні засідання і потребує щоразу узгодження з секретарем ради. Звісно, їм прислали “козу” з Ірпеня. Вони навіть не дивляться, за що голосують. Все, що порушує права громади чи закон – я буду ветувати. Садовський правом вето ніколи не користувався, хоча міг врятувати таким чином бодай дитячий садок “Білочка” від приватизації.

Правом вето не користуються мери Ірпеня, Бучі, Ворзеля, Гостомеля. Це свідчить про те, що мери діють злагоджено з депутатами і у них “договорняки” на рівні дерибанів зелених зон – всі сфери впливу поділили. Я користувалася і користуватимусь правом вето, щоб не допустити незаконних рішень ради, які потім громада має роками скасовувати в судах, замість того, щоб працювати на розвиток.

Ще додам, що домовлятися з людьми, які спробу провести сесійне засідання починають з того, що заламують руку – доволі важко.

Але навіть під таким тиском я не піду на “договорняки”. Я виключно за цивілізовані домовленості в межах законодавчого поля.

Навіть після злочинного захоплення приміщення ради, де орудували підробними печатками та нищили документи, я обіцяла, що поновлюся на посаді, згідно чинного законодавства. А за свої дії кожен має понести відповідальність.

Безкарність породжує нове насильство. На останньому віче прокурора, як і інших громадян, облили зеленкою – це виклик всій правоохоронній системі, яка має зрозуміти, в яких умовах живе вся громада Приірпіння останні 10 років.

Бюджетні гроші як засіб для самопіару

Як депутати, які живуть за межею бідності або мають дуже низькі доходи, про що свідчать декларації, можуть ставити паркани, робити реконструкцію парку чи ремонтувати дорогу? Ремонт дороги може сягати до кількох мільйонів гривень. Ніяк. Вони просто не можуть на це взяти гроші зі своєї кишені. Більше того, вони не можуть управляти бюджетом селища, бо через кілька днів після того, як депутати мене відсторонили, вони програли суд на 2,2 мільйони гривень. Щоб виграти Главацька не зробила нічого. Її навіть на суді цьому не було і я, вже без повноважень представництва в суді, надиктовувала клопотання юристам, щоб справу перенесли.

Зате у справі щодо скасування громадою рішення про приєднання до Ірпеня Главацька клопотання не забула подати. Тобто 2,2 мільйони бюджетних грошей не такі важливі, як те, що треба Ірпеню, а не селищу Коцюбинське.

Депуатати Коцюбинської селищної ради довели, що вони не можуть працювати з бюджетом селища і захистити його. Тому міський голова Ірпеня Володимир Карплюк, розуміючи, що перевибори – це реальна загроза для його депутатів, кинув їм ресурс з Ірпеня. Але наш ресурс – наші податки. Щороку селище платить в міський бюджет Ірпеня 7 млн. Нам давно пора ці гроші отримати назад.

Знаєте, я ніколи не могла зрозуміти, як можна піарити бренд партії на роботах, до фінансування яких партія чи ГО не мають відношення.

Без імені

Ремонт парку робиться, якщо вірити інформації зі стенду, за підтримки виконкому Ірпінської міської ради. Я член виконкому Ірпінської міської ради.

Ірпінська міська рада складається і з представників Нових облич, і з представників БПП, і з представників Свободи, і з представників інших партій. Але ніхто не додумався, крім Нових облич, брендувати роботи, які виконуються за підтримки виконавчого комітету ради- однієї з ланок місцевого самоврядування в Україні.

Виникає в мене тільки одне питання: чому всі роботи Ірпінь, який має допомагати ще й Ворзелю та Гостомелю, розпочав після розпуску Коцюбинської ради лише в Коцюбинському? Де ремонт доріг і реконструкції парків у Ворзелі, Гостомелі? Три селища наповнюють бюджет Ірпеня десь на 20 мільйонів за квартал. Тому нам це благо має діставатися щороку. І робити це мають працівники комунальниого сектору. Я жодного разу не бачила, щоб в Києві чи області на ремонті доріг, який відбувається бюджетним коштом, піарилися люди в накидках партії.

Це як з ситуацією на кладовищі, колиремонтує бізнесмен, а підвозять футболки Нових облич. Або з ремонтом каналізації по вулиці Пономарьова, коли ремонтують комунальники, а представники Нових облич стоять поряд і показують своєю присутністю, що нібито вони мають відношення до цих робіт.

Що може кожен окремо депутат Нових облич, значна частина яких живе за межею бідності? Які у них компетенції? Зараз піарять партійне лого, яке має допомогти представникам партії, хто б це не був, пройти в депутати, як це було в 2015 році. А що може зробити кожен з них окремо? Які кожен з них має компетенції?

Їх просто використовують для того, щоб вони голосували так, як смс-нуть з Ірпеня. Тобто вони виборців як не чули, так і не чутимуть.

Етика спілкування і дешеві анонімки

Мені дійсно шкода, що депутати селищної ради Коцюбинського від Нових облич стали заручниками і маріонетками сектантів Аделаджі з Ірпеня та своїх однопартійців. Анонімної преси не було весь час, поки я не поновилася на посаді. І от вона з’явилася знову.

Я не знаю, хто там що думає в Ірпені з керманичів “Нових облич”, але депутати, які пройшли під стягами партії до ради мають задуматися. Вам жити у селищі, а не навідуватися сюди з Ірпеня.

Після того, як волонтери відвезли допомогу в зону АТО і чоловік Лесі Петрик-Єльникової, яка була незаконно звільнена за часів самопроголошеної селищної голови Юлії Главацької, виступив на захист своєї жінки, в черговій анонімці з’явилася інформація, що Єльникова нібито коханка члена ТВК Володимира Маслюка. Я не знаю, що відчуває на фронту в такі хвилини чоловік Лесі Петрик- Єльникової… Але я вже бачу, якого болю ці анонімки завдають сім’ї Маслюка та сім’ї Петрик-Єльникової…

Я знаю, що волонтерка Людмила Демченко, яка їздила на майдан і варила там кулеші, теж потрапила в немилість керівництва після скарг депутатів. Їй натякають, що вона може позбутися роботи. Ситуація майже один в один як з Лесею Петрик-Єльниковою. Тільки в Єльникової ще 2 малолітніх дітей на руках і чоловік в АТО. Навіщо травити бюджетників? Вони що так багато заробляють? Відповідь тут дуже проста, це члени ТВК на яких здійснюється тиск.

Я – мати. І коли я читаю чергову анонімку про те, що в активістки Оксани Недашківської була ненароджена двійня і вона померла, коли я чую, що вона заробляла нібито як повія гроші…

Безымянный

У мене нема слів. Як пояснити Оксані, чому такі люди можуть собі дозволяти бити її при дитині по обличчю і правоохоронці не вживають жодних заходів? Як пояснити Оксані, чому про неї пишуть анонімно так ницо і підло? Оксано, пробачте, що Вам через це доводиться пройти.

Безымянный

Коли депутати опускаються до того, щоб обговорювати кілька годин на сцені мою дитину, мати, зачіпку на моїх колготках, коли мені можуть заламувати руку – це одне. Я знала на що я йду. Коли зачіпають простих мешканців селища тільки за те, що у них відмінна від депутатів точка зору – це вже геть інше. Ситуація, що відбувається зараз у слеищі, мені до болю нагадує ситуацію, яка відбувається на сході України. Таке враження, що у нас працюють адепти Путіна…

Як дерибанники співпрацюють з сектантами

Як голова селища в “Нових обличчях” вбачаю пряму загрозу для громади. Питання не лише в тому, що Карплюк зробив секретарем Ірпінської ради Юрія Денисенка, якого сам же критикував за незаконні схеми.

Окрім дерибанників в “Нових обличчях” простежується активна співпраця з сектантами Сандея Аделаджі. Пастор Сандея Аделаджі Юлія Кульчицька, яка організовувала поїздки на антимайдан приїздила разом з медіаконсультантом Сандея Аделаджі Петром Щербиною, який керував депутатами, до селища.

Люди Сандея вже раз пробували зайти у селище під час головування екс-регіонала Садовського. Обіцяли гурток для бісероплетіння і просили 20 соток. Тоді їх нагнали з селища.

У Вишневому депутат екс-регіонал Сергій Пишний – пастор Сандея Аделаджі. Ось що про нього пише видання “Тиждень”: Пишний – “Білий Сандей”, один з 12 апостолів Посольства Божого.

Безымянный

Пишний на виборах восени 2015 балотувався вже від Нових облич.

Безымянный

Ні на які переговори з людьми, свідомістю який курують дерибанники і сектанти йти не можна. Це будуть “договорняки”, а не домовленості.

Звертаюся  до тих депутатів, які були обрані до КСР від Нових облич та їхніх родин. Схаменіться. Осмисліть ту силу, яка намагається зайти в селище. Ні Ви, ні я, не маємо права втратити пильність й дати сектантам та дерибанникам зайти у нашу маленьку громаду.

Стара корумпована система буде чинити тиск на людей задля того, щоб у них виникло дві думки: “я нічого не можу змінити” і “політика – брудна справа”.

І хочу сказати активістам, щоб не опускали руки. Ці анонімки  про Вас та Ваших рідних, про простих коцюбинців, пишуть не просто, щоб сусіди Вам не вірили. Сусіди прекрасно знають кожного з вас, шановні волонтери та активісти. Ці анонімки пишуть для того, щоб у вас опустилися руки. Хтось щиро вірить, що якщо прибрати активістів, то Матюшина піде на “договорняки”, бо домовляються цивілізовані люди під час цивілізованого діалогу.

Найсильніший опонент Нових облич – це громада

Знаєте, під час кожного віче я розумію, що ми не просто переможемо. Ми вже з вами перемогли.

За ці півроку у нас з’явилося найдорожче – Громада. Люди, які можуть самі без політики організувати свято до Дня захисту дітей.

Без імені

Люди, які можуть самі допомогти дуже хворим членам територіальної громади – Людмилі, маленькій Варварі, Сергію Хильку

Люди, які згуртовано допомагають нашим на фронті. Без політичних партій. Без депутатів. Без піару міських чи селищних голів. Лише сильна громада може розвиватися гідно.

Що ж маємо робити ми, обрані Вами. Ми маємо цікавитися Вашою думкою, як розвивати селище, справедливо і публічно розпоряджатися бюджетними коштами і не піаритися за рахунок платників податків. Я – готова і відкрита для домовленостей на будь-яких рівнях, готова до конструктивної роботи. Але я ніколи не піду на “договорняки”. Не може голова чи депутат зрадити інтереси громади, яка довірила йому свої голоси.

Без іменіЗ повагою, селищна голова Ольга Матюшина

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539