Фірма “Ліс-пром” знищує живі дерева в Бучі та Гостомелі

0

Минулий тиждень відзначився надзвичайними маштабами знищення державного лісового фонду в Бучі та Гостомелі. Незважаючи на обшуки у мерів Бучі та Ірпеня, нищення лісів у Приірпінні набули прискорення та збільшення обсягів. Складається враження, що хтось дуже поспішає.

18 серпня бучанці повідомили до поліції Ірпеня про вирубку живих дерев у скверику біля Петропавлівської церкви в Бучі. Робітники, які здійснювали вирубку, представились працівниками фірми “Ліспром” й розповіли, що начебто вони видаляють сухостійні та аварійні дерева але жодних документів вони не мали. На місці вирубки працювала техніка.

Свіжозрізані колоди відразу завантажувались на причіп від трактора, вантажівки й вивозились у невідомому напрямку. Вимога місцевих мешканців показати хоч якісь дозволи на вирубку дерев у парку змусила робітників комусь телефонувати,  після чого з’явився  молодик на ім’я Сергій Деркач зі словами: “Все нормально, працюємо далі, це активісти”.

Незабаром Деркач кудись зник, а замість нього з’явився інший, також представився Сергієм, який помітно нервував.

З собою він привіз дозвіл, виданий Бучанською міською радою на вирубку  41 сухостійного та аварійного дерева. Але місцеві мешканці помітили один дивний факт: сухостійні дерева як стояли в сквері так і залишились, а пеньків на місці вирубки було нараховано більше 84-х. То які ж  насправді   дерева зрізували робітники приватної  фірми “Ліс-пром”?

1

Після того як на місце події прибула поліція, вантажівка швидко поїхала, робітники також розійшлися, залишився лише водій трактора, який, давши свідчення поліції, потім чомусь відмовився їх підписувати.

Місцеві мешканці, які проходили повз, були збентежені та обурені , їхнє  улюблене місце відпочинку, прекрасний кленовий гай, було знищено разом з дубами та соснами, що росли поруч. Ніхто не очікував такого зухвальства й вандалізму. І хоча нищення державного лісового фонду в Бучі за останні 18 років вже стало звичним явищем, все ж таки, до цього неможливо звикнути. Споглядання подібного варварства залишає психологічні рани, відчуття безпорадності перед беззаконням.

“Кленовий гай разом з дубами та соснами було знищено поступово. Минулої осені за наказом “великих  господарників” з Бучанської міської ради було вигребено й там же спалено весь верхній шар листя , що є неприпустимим, адже це порушило екосистему й деякі дерева внаслідок цього загинули”, – розповідає місцева мешканка пані Людмила, еколог за освітою.

В природі все пов’язано й задумано досконало. Кожна ланка ланцюга важлива й життєвонеобхідна для функціонування лісового організму. Але метою нашої теперішньої влади в місті є не збереження лісу, а легка нажива на ньому, тому й байдуже їм, що буде далі.

З фірмою “Ліс-пром”, яка під прикриттям Бучанської міської ради здійснює безконтрольну вирубку лісу в Бучі, нам вже доводилось зустрічатися. У червні цього року працівники вищезгаданої фірми “ненароком переплутали”, за їхніми словами, живу сосну з аварійною й знищили її. Тоді керівником цієї фірми було розіграно спектакль  для  поліції та місцевих мешканців про “нерозумного працівника”, який зрізав “не ту сосну”, але тепер схема вирубки живих дерев під маркою аварійних стала очевидною.

Раніше “Громада Приірпіння” писала про фірму “Ліс-пром”. Виявляється, це підприємство займається виготовленням садових меблів з дерева, а також експортом  деревини за кордон. Здається, це останні штрихи до портрета, які й пояснюють всю мотивацію вирубки живих дерев у Бучі під прикриттям аварійних та сухих.1

До слова, днями активістам вдалося зупинити й чергову вирубку лісу в Гостомелі. Виявляється, бучанська фірма “Ліс-пром” працює й там.

Робітники цієї фірми в Гостомелі знищили 89 живих сосен – все це на землях незаконно переведених місцевою владою з державної власності у комунальну.

За фактом незаконної вирубки лісу в межах державного лісового фонду Бучі відкрите кримінальне провадження.

“За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 356 (самоправство) КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців”, – коментують ситуацію в прес-службі прокуратури Київської області.

Хто зупинить це варварсво і коли? А тим часом ми закликаємо бойкотувати “Ліс-Пром” і не замовляти у них геть нічого, щоб не стимулювати рубки.

1Авторка: Ірина Литвиненко, бучанка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539