Тарифи на опалення в Коцюбинському: хто і як може зменшити ціну

0

Знайшла листівку від “Нових облич” проте, що Матюшина нібито хоче загнати людей в комунальне рабство. Прочитала і думаю, що цей текст для громади треба детально проаналізувати, щоб кожен розумів історію тарифного питання та те, що партійці “Нові обличчя” замість того, щоб дати ґрунтовний аналіз того, на чому в тарифі можна заощадити, вдаються в голий неаргументований популізм: “Даєш тариф 24 або й того менше”.

Ніхто не проти навіть тарифу 2 гривні 50 копійок. Всі “за”. Треба просто розуміти наслідки.

Найбільший голослівний противник голосування за нові тарифи – депутат Ірпінської ради, член виконкому КСР – Богдан Слюсаренко (“Нові обличчя”). Нагадаю, що Богдан Слюсаренко, який так голослівно обстоює питання нижчих тарифів у селищі, преспокійно голосував за те, щоб харчування у школах і садках стало платним. Він про це повідомив публічно й про своє рішення не шкодував.

Чому депутат Ірпінської ради Слюсаренко не виступив проти тарифу 36 грн в Ірпені?

 

Варто зауважити, що Ірпінь вже затвердив тариф для бюджетних установ на рівні майже 36 гривень. У Ірпені, як відомо, більшість депутатів підтримує позицію “Нових облич” і міський голова Володимир Карплюк – очільник цієї партії.

Нагадаю, що бюджетні установи – це медзаклади, садки, школи, будинки культури і т. д. Але я не бачила жодної публічної заяви депутата Ірпінської ради Слюсаренка супроти цього тарифу. Ось офіційне повідомлення в “Ірпінському віснику”.  Воно стосується саме тарифу.

Без імені

Ірпінь такі тарифи взяв не зі стелі. Просто влітку Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з 1 липня підвищила тарифи. Це повідомлення на офіційному рівні обговорювалося у держустановах і ЗМІ. Ось до прикладу КП “Білоцерівтепормережа” (обслуговує сусідній регіон на Київщині) має тариф зараз 33 грн 38 копійок за м2.

Тут питання не в Матюшиній, не в Карплюці, не в “Мастер-Енерго”, не в КП “Білоцерківтепломережа”. Тут питання в тому, що місцева влада, громада та всі зацікавлені сторони мають перевірити обгрунтованість тарифу, щоб не було більше, ніж має бути. І вже точно не допоможе просте і дитяче: “хочу 17 гривень за м2 чи 24 гривні за м2”. Я не відношуся до тих,  хто лобіює інтереси “Мастер-Енерго”. Я завжди казала, що тариф для будинків із даховими котельнями завищений, бо ми не споживаємо такої кількості газу і наводила конкретні показники, а не вигукувала голослівні фрази: “Тариф треба менший”. Наголошувала на тому, що нам треба лічильник. І він з’явився.

Так от, якщо щодо тарифів у Ірпені позиція депутата ІМР Богдана Слюсвренка залишається невідомою, то в Коцюбинському про те, що він проти підвищення тарифів, знає вже доволі багато людей. Про це йдеться у листівці.

Чому громаду Коцюбинського не проінформували заздалегідь про зростання тарифу?

У листівці йдеться: “Матюшина не повідомила завчасно мешканців Коцюбинського, що тариф зросте втричі!”

Без імені

Якщо депутат Ірпінської ради про це не знав, то це не означає, що інформації про зростання тарифу не було доведено до населення Коцюбинського і до депутатів ради. Доказом тому, що і люди, і депутати знали про те, що тариф зросте, є публікація депутата Коцюбинської селищної ради, голови депутатської групи “За якісне ЖКГ” Олександри Куцан. Там чітко написано, що тариф зросте. Текст опублікований 19 вересня (!!!).

Без імені

Тут можна сказати, що мало хто читає публікації в Інтернеті. Згода. Саме тому, що комунальні питання такі важливі, волонтери ще у вересні видали інформаційно-аналітичний бюлетень про те, що тариф зросте і буде на рівні 30 гривень. Перша шпальта. Перший абзац.

Без імені

Ольга Матюшина у своєму звіті, який був оприлюднений у соцмережі та на інфомраційній дошці поблизу ради, запросила депутатів і всіх охочих прийти і ознайомитися з тарифом тоді, коли їй його подали на ознайомлення.

Звіт голови, як правило, вивішують на Інформаційному стенді поблизу ради. У своєму черговому звіті Матюшина зазначила, що з тарифом, який запропонував “Мастер-Енерго”, приходили знайомитися і активісти, і депутати, зокрема і депутатка Людмила Узерчук, яка за попередньої каденції очолювала бюджетну комісію і відповідно могла публічно інформувати і всю фракцію, і округ, і всіх Коцюбинців про те, за рахунок чого можна зменшити тариф.

Без імені

Якщо вона виявила можливості до зменшення тарифу, то як депутат вона мала подати письмове звернення і викласти свої аргументи (на це було не менше, ніж кілька тижнів). Натомість в Інтернеті Узерчук поширює заяву Слюсаренка без цифр і аргументів.

Без імені

Якщо для Слюсаренка, який,за даними сайту ЦВК, не має вищої освіти, це не так б’є по іміджу, то депутатка Узерчук, яка декларує публічно свої компетенції у бюджетотворенні, мала б розуміти, що селище та люди від неї чекають не популізму, а конкретних пропозицій, які вона просто зобов’язана внести з огляду на компетенції.

Я навіть не пам’ятаю, щоб інформування щодо підняття тарифів було на такому рівні за часів Вадима Садовського. Тому звинувачення у тому, що це не знала громада – просто не відповідають реальності.

Чому вчасно не розказали про субсидію і механізм отримання?

У листівці “Нові обличчя” наголошують на тому, що питання субсидій не донесли до людей. Наголошую, що така ініціатива була і вона діє не лише в Коцюбинському, а в багатьох регіонах. Ось такі листівки поширюють від імені урядової ініціативи.

БезымянныйІ детальне роз’яснення про те, хто може претендувати на субсидію. Та контакти з адресами, де можна з’ясувати інформацію.

Безымянный

Якщо “Нові обличчя” не перевіряють свої поштові скриньки, то чим як їм держава може допомогти дізнатися про субсидії?

Які заходи енергозбереження пропонувалися селищною головою?

Далі у листівці йдеться: “Не було зроблено жодних енергозберігаючих заходів”.

Перш за все під час першого сесійного засідання, де розглядали комунальні питання, селищна голова Ольга Матюшина наголосила депутатам, що є програма, яка дасть змогу встановити погодозалежну автоматику в будинках. Це було сказано публічно. Акцентувала Матюшина увагу й на тому факті, що аналіз уже проведений і округ депутатки Юлії Главацької зокрема може підпасти під програму. Для цього треба прийти до голови й обговорити ситуацію по округу кожного депутата, хто готовий сприяти запровадженню.

Наступного сесійного засідання, 16 вересня, з огляду на пасивність депутатів і не бажання Нових облич брати участь у заходах енергоефективності, Матюшина привела експерта, який аналізував ситуацію в селищі і зробив детальний виклад для громади і депутатів і щодо опалення, і щодо системи водопостачання. Цей аналіз був оприлюднений і в Інтернеті, і в друкованому вигляді тиражем 5 тисяч примірників.

Експерт наголосив, що такі заходи можуть бути профінансовані лише за тих умов, якщо буде комунальна установа без боргів. Поповнення статутного капіталу нової комунальної установи депутати заблокували. А УЖКГ “Біличі”, я всім відомо, має заблоковані рахунки. Тут людям 3 місяці не платили заробітну платню. При попередньому керівникові Олексію Зінкевичу були перманентні проблеми із вивезенням сміття та викачкою нечистот.

Тому Нові обличчя створили всі умови для того, щоб заходи щодо запровадження погодозалежної автоматики не відбулися. І саме для того, щоб проінформувати громаду про ситуацію, що склалася у селищі, активісти, депутати і селищна голова у вихідний день провели з десяток дворових зборів. Але поспілкуватися і донести інформацію до громади конструктивно не вдавалося, бо прибігли депутати “Нових облич” і влаштували ґвалт під вікнами багатоповерхівок.

Чому вдалося не піднімати тарифи минулого року?

У листівці йдеться: “Але хочемо нагадати, що минулого року компанії “Мастер-Енерго” не дозволили підняти тариф до 16 грн 50 коп за квадратний метр. “Мастер-Енерго” подав до суду і програв.”

Кінець цитати. Ні слова про те, що справа виграна юристами, яких на роботу найняла Ольга Матюшина і що в день, коли виграли цю справу Матюшину просто знесли з посади. Це було 8 квітня.

До речі, до опалювального сезону починають готуватися після того, як він закінчився. І у пані Главацької було чимало можливостей це зробити починаючи з 8 квітня. Але ось табель її трудоднів.

Безымянный

На псевдосесії, яку Главацька вирішила провести у вересні, вона вирішила зняти з порядку денного звіт керівника УЖКГ “Біличі” Зінкевича, який з 8 квітня мав би прозвітувати і не звітував до вересня влючно. То як же людина, яка думала, що виконує функції селищного голови в серпні й проводячи псевдосесію могла собі дозволити не ознайомитися з питанням потенційних тарифів, готовністю до опалювального сезону і т. д.

Матюшина востаннє поновилася десь в середині серпня. Двічі вона просила депутатський корпус підтримати внесення в порядок денний звіт начальника УЖКГ “Біличі”. Але більшість, кістяк якої складають “Нові обличчя” вирішила, що це не важливо і не цікаво. Факт: “Нові обличчя” тричі саботували це питання.

Так от, молодець не той, хто зараз скаже: “А давайте тариф 24 гривень”. І не той, хто його перекричить: “А давайте тариф 17 гривень 50 копійок”. Молодець буде той, хто у запровонованому тарифі знайде НЕОБГРУНТОВАНУ складову і тоді, можна його зменшувати. Тому від “Нових облич”, громади, працівників ради чи комунальних установ, депутатів, які мають компетенції, я думаю і громада, і селищна голова і будь-хто інший радо приймуть аналіз тарифу, де ця складова буде вказана (а тариф станом на зараз з вересня місяця пропонували вивчати всім охочим).

Чи можна відголосувати за тариф 17 гривень або 24 гривні. Можна. Далі “Мастер-Енерго” піде в суд. І якщо в опалювальному сезоні 2015-2016 року необгрунтовану складову знайшли і могли не підніміти тариф і виграти 1,5 мільйони бюджетних коштів в суді, то за відсутності такої аргументації є ризики втратити від 3 до 4 мільйонів з бюджету (можна затвердити тариф 2 гривні і тоді можна попрощатися з річним бюджетом селища).

У разі програної справи нам заблокують рахунки. Це не перший раз до цього веде політика “Нових облич”. Нехай пише гарантійний лист Володимир Карплюк, що у разі поразки у судах різницю тарифу покривають “Нові обличчя”. Я думаю Матюшина тоді пристане і на 0 грн за квадратний метр без питань. Бо вона як голова має думати про те, чим посипати взимку дороги, де брати кошти на вуличне освітлення і т. д. А це все наші гроші.

А до Богдана Слюсаренка в мене одне питання: хто ініціював передвиборчий маршрут “Ірпінь-Коцюбинське-Ірпінь” і протринькав 22 тисячі бюджетних коштів? Я ж скоро дізнаюся. Варіантів не так багато.

Хто пропонував підняти тарифи в УЖКГ “Біличі”?

У листівці йдеться: “Крім цього, селищна голова Ольга Матюшина буквально захопила місцевий ЖЕК “Біличі” і призначила там керівником невідому особу з Луганська. Разом вони планують підняти тарифи на всі інші комунальні послуги….”

По-перше, уявіть, що “Нові обличчя” нібито не знають прізвище і ім’я нового керівника УЖКГ “Біличі”, якого офіційно представили. То є реєстр. І навіть якщо припустити, що “Нові обличчя” безграмотні такі, що не можуть користуватися реєстром, прізвище і ім’я нового керівника УЖКГ “Біличі” було відоме вже 30 вересня. Ним став Руслан Слюсарев.

І витяг з реєстру був оприлюднений наприкінці вересня публічно.Листівки ж поширювали 6 жовтня. Припустити, що “Нові обличчя” не знають прізвища людини, яку вони блокують в УЖКГ “Біличі” і чиє прізвище є в публічному доступі поза реєстром я не можу. Відповідно “Нові обличчя” свідомо маніпулюють і нагнітають.

І ще одне. Уявіть, що “Нові обличчя” не знають хто керує УЖКГ, зате знають точно…, що він нібито з Луганська. Звісно, людина з Луганська їздитиме в Коцюбинське на роботу. Логічно.

Більше того, “Нові обличчя” точно знають, що нібито невідома для них особа запланувала на пару з Матюшиною – підвищення тарифу!

А правда в тому, що тарифи планували підняти в УЖКГ “Біличі” ще на початку вересня. Перед сесією Ольга Матюшина про це писала у своєму звіті 15 вересня.  Звіти, нагадую, оприлюднюють на інформаційному стенді.

 

Без імені

Наприкінці звіту, йде детальна інформація про заходи, які були вжиті для того, щоб депутати усвідомили, як можна заощадити і зменшити тариф. Але я вкотре переконуюся, що “Новим обличчям” дали задачу добити селище. Так легше поглинути його Ірпеню. Але найсильніша зброя проти цього – це громада, що думає і аналізує. Тому нікому не вірте. Просто співставляйте факти у просторі й часі.

До слова, ситуацію в УЖКГ “Біличі” стабілізують. Вже проплати заробітної платні пішли. Зараз працівники РЕС підключають освітлення на сходинкових клітинах. Робіть висновки, хто всі ці місяці планово добивав комунальну сферу.

Без іменіАвторка: Ірина Федорів – журналістка, мешканка Коцюбинського

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539