Матюшина запустила роботу ради: депутати утворили комісії

0

Депутати утворили постійні комісії. При цьому всі кадрові питання зняла депутатська більшість. У Коцюбинської селищної ради залишився той самий виконком, що й при екс-регіоналові Вадимові Садовському. Але про все по порядку.

На вході до будинку культури 11 листопада перед сесійним засіданням, як твердять свідки, у п’ятницю були якісь молодики у чорному, які щось розпивали. Люди, що йшли на сесію відзначали, що їх надворі було чимало.

Депутати прийшли на сесію, але вона не розпочиналася десь 40 хвилин. Селищна голова Ольга Матюшина, очевидно, обговорювала на сцені з Сергієм Данішем, головою фракції “Нові обличчя” питання порядку денного. Говорили без мікрофону.

На останньому позачерговому засіданні депутатська більшість не хотіла голосувати за бюджетні питання порядку денного. А ці бюджетні питання – це виділення коштів на ремонт крівель, кошти на вуличне освітлення і т. д. Словом, все, що треба громаді.

Поки тривала розмова двом депутатам – Владиславу Євстєфєєву та Олексію Зінкевичу – публічно вручили доручення виборців. Депутатів виборці їхніх округів зобов’язали голосувати за бюджетні питання порядку денного та підтримати їхнє включення в порядок денний. Євстєфєєв своє доручення згорнув у кілька разів й просто заховав у кишеню.

Тим часом непублічна розмова Сергія Даніша і Ольги Матюшиної на сцені закінчилася. Даніш забрав із собою двох депутаток Нових облич – Катерину Ющенко-Корбут та Людмилу Узерчук і вийшов з будинку культури. Ймовірно, переповідав їм про те, про що вели мову на сцені. Десь за 10 хвилин вони повернулися до зали.

Депутатка Олександра Куцан обурилася тим, що з-поміж депутатів сидів невідомий чоловіки й попросила його пересісти.

“Ми неодноразово бачили, що з-поміж депутатів “Нових облич” сідають сторонні особи, які можуть підказувати їм, за що голосувати. Я вважаю, що депутати мають самі приймати рішення під час голосування і щоб унеможливити вплив сторонніх осіб на процес голосування, депутати мають сидіти окремо. Більше того, під час голосування неодноразово такі особи порушували регламент ради й зривали засідання,”- наголошує Олександра Куцан.

В цей же час, коли повернулися з вулиці депутатки, то одне з місць на першому ряді, де думала сидіти одна з них, зайняв якийсь сторонній чоловік. І на прохання Нових облич він таки пересів у інший ряд. Тому виникає питання, чому одних чоловіків залишають на 1 ряді, а інших просять пересісти геть.

Зрештою селищна голова розпочала засідання. Узерчук одразу запропонувала змінити секретаріат. Але їй пояснили, що сесія ще триває й посеред сесії робити заміну недоцільно.

Матюшина повідомила громаді, що депутати сформували депутатські фракції та групи. Як вже зазначалося раніше, у раді тепер є фракція “Нових облич”, БПП, “Свободи”, “Сили людей”. Також створені депутатські групи “За якісне ЖКГ”, “Приватний сектор”. Не обійшлося без курйозів. Як виявилося, депутат Андрій Скіпальский утворив і став головою депутатської групи “Громада Коцюбинського”. Це в принципі цілком закономірно, бо депутати, що створили групу “Громада Коцюбинського” – не лише учасники однойменної Facebook групи, а й допомагають видавати інформаційно-аналітичний бюлетень “Громада Коцюбинського” та поширювати інформацію з групи громаді.

Як з’ясувалося, на два дні пізніше заяву про створення депутатської групи “Громада Коцюбинського” подав… Владислав Євстєфєєв! До чого тут Євстєфєєв до “Громади Коцюбинського” ніхто з нас так і не зрозумів.

Матюшина запропонувала йому або приєднатися до раніше створеної групи, або перейменувати свою. Євстєфєєва обурив той факт, що йому про це не повідомили раніше. На що селищна голова відповіла, що відповідь чекає на нього в канцелярії. Євстєфєєв не заперечив, що за весь цей час за відповіддю на своє звернення не заходив. Зате депутатка від Нових облич Катерина Ющенко-Корбут сказала, що вона перевіряла і відповіді не було. Чому їй мали б віддавати кореспонденцію для іншого депутата – загадка. А те, що виборці не можуть знайти Євстєфєєва й він сам не приходить до ради – то знаний на окрузі факт.

Так от, ціль групи Євстєфєєва, який, як виявилося, всупереч заяві “Батьківщини” про виключення з партії досі вважає себе її членом, для виборців залишається невідома. Євстєфєєв, який, з слів прокурора має майже 100 ділянок у лісі, у групу собі підібрав релевантну компанію. Заступником у нього є колишній голова УЖКГ “Біличі” Олексій Зінкевич.

Безымянный

Простим членом є депутат Олександр Хвостенко, який в селищі має власний бізнес, а також фігурує з-поміж власників ділянок в Біличанському лісі. Тому про цілі цієї групи можна тільки здогадуватися громаді Коцюбинського.

Спадок від Садовського буде вічно? Виконком, заступник, керуюча справами залишаються з часів екс-регіонала 

Депутати більшістю голосів фактично зняли з порядку денного весь кадровий блок (формування виконкому, обрання заступника голови – де-факто зміна Петра Пушанка на нову кандидатуру, призначення нової керуючої справами, бо попередня, яка відкривала депутатам раду під час перевороту, за власним бажаннм звільнилася). При цьому опозиційні депутати і сама Ольга Матюшина голосували за кадровий блок, але їм не вистачило буквально кількох голосів.

У результаті такого небажання змінювати спадок Садовського, у нас вже третю каденцію незмінний виконком. Члени виконкому, яких обрали в 2010 році не ходять справно на засідання. Як результат маємо незатверджений тариф, який може вилитися в мільйонні бюджетні втрати, бо газ подорожчав, а за тариф вже третій місяць як не голосує виконком. Це пряма загроза бюджету.

У порядку денному було питання про створення комісії, яка мала б вивчити питання тарифу. Депутатська більшість відхилила це питання з порядку денного. Людмила Узерчук встала і наголосила, що за це питання голосувати не слід, бо, мовляв, вже працює робоча група.

Нагадаю всім, що після того, як депутати нарешті усвідомили, що неголосування за тарифи Богдана Слюсаренка на виконкомі, може спричинити припинення постачання газу в селище та мільйонні втрати бюджетних коштів, вони терміново 31 жовтня запросили всіх раптово на круглий стіл. Організація була не на найвищому рівні. І там сформували групу волонтерів, які вирішила взятися за вивчення цього питання. Пройшло майже 2 тижні. Тариф, при тому, що ціна на газ піднялася, залишається старим.  З одного боку нібито для населення добре. Але з іншого боку таке затягування з встановленням нового тарифу може мати доволі сумнівний фінал. Найбільш імовірно, той, хто надає послуги населенню не зможе закупити газ. У нього банально на це не буде коштів. Тобто у мешканців пряма загроза залишитися без опалення.

У таких умовах теплопостачальник звернеться до суду, щоб повернути собі різницю. І в суді у ради не буде аргументів, чому вона зволікала з прийняттям. Волонтерська група не є комісією депутатів, яка мала б бути створена спеціально для вивчення такого питання. Мав би бути конкретний обумовлений строк, коли має бути рішення комісії. Знову ж таким депутатська комісія депутатською комісією, але рішення приймає виконком. І саме члени виконкому, які сумніваються в тому, що тариф не є виправданий мали б посилено його вивчати, а не наражати коцюбинців на такі ризики, знімаючи з себе відповідальність.

Якщо “Мастер-Енерго” та ІВЦ не надають повний пакет документів для робочої групи, то саме на сесії могли б виступити депутати і вимагати депутатаським запитом ці документи. Але це питання навіть не піднімалося. Згодом його обговорили на засіданні комісії ЖКГ.

Секретаріада

Після перевороту, який організувала самопроголошена голова Юлія Главацька, пройшли вибори. І стало зрозуміло, що Сергія Даніша будуть номінувати на секретаря депутатська більшість. Євстєфєєв був готовий обирати секретаря мало не на першій урочистій сесії. Але перші 30 днів свою кандидатуру має право пропонувати голова ради.

Депутати працювали деструктивно й у своїй більшості затягували засідання. Тому у 30-денний термін голова не встигла подати секретаря. Нові обличчя до останнього тягнули з поданням Сергія Даніша на цю посаду. Але у день сесії принесли в раду звернення.

Що цікаво, що питання обрання секретаря ради в порядок денний теж не потрапило. “Новим обличчям” для цього забракло одного голосу. При цьому  Сергій Даніш, якого, очевидно, номінують на секретаря ради депутатська більшість, не голосував за це питання.

Наприкінці сесії Павло Назарук усупереч закону, регламенту та здоровому глузду запропонував відголосувати питання про призначення секретаря ради, яке не включили в порядок денний. Це все одно, що посеред сесії голосувати за питання недовіри голові, якого не було в порядку денному. Але його не підтримали навіть свої.

“А чьо тянуть?” – здивувався Назарук. Але Даніш не наполягав. Відтак кадровий блок був знятий цілком і повністю.

Що заблокували в бюджетному блоці?

Бюджетний блок включили в порядок денний, але не повністю підтримали. Хоча за те, що не хотіли розглядати попереднього разу, голосували.

Традиційно зняли питання про виплату коштів членам ТВК і ДВК за вибори. Тобто люди з літа не можуть отримати кошти, бо депутати Нових облич не голосують. Більше того, члени ДВК від Нових облич подали до суду на голову ТВК Людмилу Демченко, що та не виплачує їм кошти. Це просто вимотує ресурс активістів у судах.

Гроші на електронну систему поіменного голосування, яка полегшила б підрахунок голосів й фіксувала все в електронному вигляді, депутатська більшість теж відмовилася дати. Зате Матюшиній рада дала згоду підписати угоду мерів, яка дає можливості залучати позабюджетні кошти. Хоча це не було зроблено до офіційної поїздки Ольги Матюшиної до Єревану, де інші мери мали право підпису й вже запустили процес отримання коштів, але краще пізно, ніж ніколи.

Як утворювалися постійні комісії

Ніхто не вірив у те, що це можливо, але депутати таки відголосували створення комісій. Тут варто зазанчити, що депутатські фракції між собою мають погодити, хто з їхніх представників претендує на очолювання якої комісії. Закон гарантує пропорційне головування фракціям. Щодо простого членства у комісіях, то ніхто не може депутатам вказувати, до якої комісії входити. Вони обирають на власний розсуд, де можуть працювати.

Через кілька днів після введення у повноваження депутатська меншість написала заяви, щоб сформувати комісії. За день до сесії Нові обличчя принесли в селищну раду проект рішення, де без узгоджень з іншими депутатами розписали всіх по різних комісіях. Опозиційним депутатам не було місця з-поміж голів комісій попри подані заяви фракцій.

Безымянный

Побажання депутатів нівелювалися.

“Я всім казав про те, що хочу бути в комісії з питань ЖКГ. Навіщо мене включили в цьому проекті рішення до регламентної комісії? Я цього так і не зрозумів,” – ділиться враженнями депутат Олександр Ковальчук.

Безымянный

Найдивніше у цьому пианні полягало в тому, що внизу було написано: Селищна голова О.В. Матюшина. Й дата – 9 листопада. Тобто розподіл по комісіях, що суперечить волі депутатів вирішили підписати Матюшиною й за день до сесії.

Аналогічні дії депутати НО робили за попередньої каденції й як результат з 5 комісій запрацювала лише одна бюджетна. Цього разу єдина комісія, яка не викликала суперечок під час формування – була бюджетна. Вона складається з 3 предстанвиків Нових облич (Людмила Узерчук – голова, Юлія Главацька, Галина Багінська) та двох самовисуванців (Наталії Пилипенко та Віталія Лазаренка).

Після формування цієї комісії працівниця планово-економічного відділу Олена Лютенко заплескала в долоні.

Другою поставили на голосування комісію з питань ЖКГ. Ольга Матюшина наголосила, що на голову комісії претендує не лише колишнй керівник УЖКГ “Біличі” Олексій Зінкевич, а й голова депутатської групи “За якісне ЖКГ” Олександра Куцан. Окрім того Матюшина наголосила, що до комісії виявили бажання входити: Олександр Ковальчук (а не Вікетор Анісімов, як зазначалося в списку НО), Ліна Радуда (члени депутатської групи “За якісне ЖКГ”) та Анатолій Столяр.

Напередодні у “Громаді Коцюбинського” ініціювали опитування щодо того, хто може бути кращим головою комісії. Куцан перемогла в опитуванні з колосальним відривом.

Безымянный

Такий склад комісії не  викликав заперечень і таким чином без проблем сформували 2 з 5 комісій ради. Далі черга дійшла до регламентної комісії. І тут, щоб депутати дійшли згоди, Матюшина оголосила перерву. Справа в тому, що на головування в комісії з питань регламенту та боротьби з корупцією було два претенденти: Ігор Домбровський (фракція “Свобода”), який очолював за минулої каденції робочу групу, та Владислав Євстєфєєв, який вирішив, маючи ділянки в роздерибаненому Біличанському лісі не просто працювати над регламентом ради а й боротися з корупцією. Окрім того, до комісії побажали увійти Іван Лизун та Сергій Міщенко (Нові обличчя), а також Микола Єременко та Олена Сокотюк.

Оскільки комбінація складалася 3 на 3, то депутати з Нових облич наголосили на тому, що людей в комісії має бути 5. Насправді ж, вони торгувалися або за голову, або за більшість в регламентній комісії. Олена Сокотюк, прийняла рішення, щоб запустити роботу ради, відмовитися від членства в комісії на користь головування Домбровського.

“Спершу пані Главацька твердила, що рішення не приймуть, бо буде 3 на 3. Дуже дивно мені таке чути, бо на засідання комісії, яка складається з 4 депутатів, можуть прийти і 4 депутати і складеться ситуація, коли 2 на 2 голоси. І що тоді? Для прийняття рішення треба половина +1. От і вся математика. На те комісія і є колегіальним органом. Я не могла допустити, щоб комісію з питань регламенту та боротьби з корупцією очолив Євстєфєєв. З іншого боку депутатська більшість могла взагалі заблокувати далі роботу ради, так як це традиційно робиться і не голосувати. Тому я дуже сподівалася, що й далі будуть конструктивні домовленості й переговори, але не склалося,” – наголошує Олена Сокотюк, голова депутатської групи “Приватний сектор”.

Коли справа дійшла до комісії з питань містобудування, яку за Садовського очолював Євстєфєєв, то тут, як виявилося найбільше охочих. Бажання увійти в цю комісію висловили: Павло Назарук, екс-регіонал Ігор Рожанський, Олександр Хвостенко (останні двоє – депутати каденції Садовського. У Хвостенка в Біличанському лісі ділянка) та самовисуванець Віталій Головня, а також АТОвець Віктор Анісімов та двоє депутатів, які останні 6 років активно захищали Біличанський ліс від забудови – Андрій Скіпальський та Оксана Недашківська.

Таким чином 7 депутатів виявили бажання працювати в цій комісії. Фракція БПП подала на головування АТОвця Віктора Анісімова. Нові обличчя бачать головою Павла Назарука. Ці питання мали б узгодити фракції між собою до початку сесії, щоб уникнути суперечок на сесії, але, видно, результативного діалогу не вийшло.

Депутати Нових облич запропонували ставити дві пропозиції окремо.

“Мене дуже вразило те, що коли я висловила бажання бути в комісії з питань регламенту, то депутати Нових облич наголосили, що бачать тільки 5 людей в кожній комісій й це є цілком логічним, на їхню думку. Далі було запропоновано, щоб голову Домбрвоського балансувала більшість в комісії. Я розумію систему стримувань і противаг тому і погодилася відкликати свою заяву задля становлення демократичного процесу й піти в освітню комісію. Але я зрозуміла, що така позиція в Нових облич була лише тоді, коли справа стосувалася конкретно мене. Щойно мова зайшла про комісію з питань містобудування – аргумент, що в кожній комісії має бути по 5 людей, десь голова, а десь більшість – випарувалися. І ніхто вже не говорив, що можна поставити, наприклад, Назарука головою і збалансувати його 3 представниками опозиційних депутатів,” – каже Сокотюк.

Цей аргумент спробувала навести й голова депутатської групи “За якісне ЖКГ” Олекснадра Куцан.

“Депутат мого округу навіть не встигла піднятися, щоб озвучити свою думку, як депутати Нових облич почали кричати, що їй не слід про це говорити. Це традиційна поведінка з боку неосвічених людей, які не розуміють і не хочуть знати, що в мого депутата, як і в кожного депутата ради є час на виступ з кожного питання порядку денного. І подобається це комусь, чи ні, то депутат має право на виступ. За часів Садовського я в раді була одна в опозиції. І навіть тоді мені давали слово. Рада – це не орган маріонеток. Якщо депутат вирішив озвучити свою позицію – всі мовчать і слухають. І я вимагаю, щоб при подібних порушеннях негайно реагували члени регламентної комісії. Депутат представляє в раді мої інтереси, виконує мої доручення виборця. Депутата, який представляє інтереси громади, мають слухати і чути,” – наголошує коцюбинчанка і журналістка Ірина Федорів.

Наостанок сформували освітню комісію. До неї потрапили троє депутатів: Олена Сокотюк, яка відмовилася від членства в регламентній комісії, Катерина Корбут-Ющенко та Марина Ходаківська.

Єдиний депутат, який не увійшов до жодної комісії – це Сергій Даніш.

Сесійні засідання в будинку культури рідко коли закінчуються раніше 00:00. Цього разу це був виняток. Про те, що сесія була особлива, свідчило навіть те, що гімн грав не лише 1 куплет пісні, а цілих два.

“Може, з них ще будуть люди,” – сказала голова ТВК Людмила Демченко, яка вводила депутатів у повноваження.

Член ТВК Володимир Маслюк дивувався лише тому, як можна було стати депутатами завдяки роботі членів ТВК та ДВК і вперто небажати розраховуватися з людьми за те, що працювали і вдень, і вночі. Саме завдяки цим людям депутати, яких раніше не було в раді, стали депутатами.

Варто зазначити, що під час сесійного засідання не було традиційної делегації з Ірпеня – Петра Щербини, Юрія Денисенко та компанії. Це ще раз доводить, що маленька громада може сама дати собі раду й навіть у важких політичних умовах знаходити конструктив.

БезымянныйАвторка: Людмила Буток – мешканка селища Коцюбинське 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539