“Ірпінський вісник” з бюджету отримає майже 700 тисяч

0

Комунальна газета “Ірпінський вісник” отримає у 2017 році 670 тисяч з міського бюджету. За це питання проголосувала більшість депутатів Ірпінської міської ради. “Свобода” не підтримала таких видатків.

“Ми намагалися отримати відповіді. Задавали питання, що це за фінансова допомога одному тільки ЗМІ – “Ірпіснькому віснику”. Денисенко не зміг надати відповіді. Все це заздалегідь домовлено і проголосовано. Це рупор міського голови на сьогоднішній час і партії ГО НО. Навіть при каденції 5 та 6 скликання “Ірпінський вісник максимально отримував 80 – 120 тисяч гривень. По тій інформації, яка в нас є, “Ірпінський вісник” в 2015 році отримав майже півмільйона,”  – говорить голова фракції “Свободи” Богдан Мельничук у інтерв’ю “Громаді Приірпіння”.

“Головним редактором “Ірпінського віснику” є Юлія Бережко-Камінська, яка працювала з Карплюком у “Пульсарі”. Коли я надав депутатський звіт, який містив критику місцевої влади, зокрема міського голови Володимира Карплюка, то ці абзаци викинули. Мій депутатський звіт пройшов цензуру Бережко-Камінської. Більше я й не просив друкувати, бо бачив, що вони працюють односторонньо,”  – додає Мельничук.

zmi (2)

Останнім питанням Денисенко поставив на голосування  внесення змін до Програми підтримки засобів масової інформації м. Ірпінь, селищ Гостомель, Коцюбинське, Ворзель на 2016 рік КП «Редакція газети “Ірпінський вісник”.

“За результатами голосування Ірпінському віснику докинули на цей рік ще майже 400 тисяч гривень. Ці гроші підуть як дотація газеті, зокрема 25 тисяч на проведення іміджевих акцій. І 25 тисяч на випуск аналітично-фінансових додатків для газети,” – наголошує “свободівець”.

Такі розтрати з бюджету, який наповнюється за рахунок надходжень всіх селищ регіону, дивує депутатів селищних рад.

“Мені дивно, що у нас в Коцюбинському бібліотекарі шкіл просять гроші на передплату журналів для дітей і це проблема. Ірпінь має утримувати заклади освіти, які підпорядковані місту. Ціна питання кілька тисяч гривень і бібліотекарі замість того, щоб отримати передплату за бюджетні кошти – звертаються до громади за підтримкою. Так не має бути”, – наголошує депутатка КСР Олена Сокотюк, яка очолює депутатську групу “Приватний сектор”.

bezyimyannyij

“Я підготувала звернення до освітньої комісії з проханням підтримати моє звернення й подати на бюджетну комісію ІМР не лише оформлення передплати для дітей, а й закупівлю літератури в бібліотеки. Музшкола потребує кабінетний рояль. Садочки потребують оновлення постільної білизни для дітей. Оцих 670 тисяч нам би вистачило, щоб закрити зазначені потреби селища. А так виходить, що ми фінансуємо газету за бюджетні кошти, як вихваляє владу Ірпеня і поливає брудом опонентів,” – додає Сокотюк, яка є членом освітньої комісії в Коцюбинській міській раді.

Редакція “Ірпінського віснику” дозволяє собі передруковувати неперевірену інформацію із маловідомих сайтів або газет, які пов’язані з партією “Нові обличчя”.

Безымянный

Але це не завадило Юлії Бережко-Камінській офіційно звернутися до селищної голови Ольги Матюшиної і попросити про передплату “Ірпінського вісника”.

bezyimyannyij

Нагадаємо, на Ірпінський вісник змушували підписуватися бюджетників, які писали скарги й казали, що на них тиснуть, аби залучити додаткові кошти на існування редакції газети. “Ірпінський вісник” подавався на номінацію “Найкраща газета” і програв.

Тоді члени журі НСЖУ відзначили що баланс точок зору порушувати для офіційних видань неприпустимо.

“Я наголошую, що може бути газета оформлена досить професійно й на перший вигляд виглядає навіть європейською, але, коли читаєш, то розумієш, що велика проблема є в тому, що комунальні ЗМІ використовують як рупор для пропаганди,” – зазначає один з членів журі – Євген Якунов, провідний аналітик “Укрінформу”.

Через систему “Доступ до правди” редакція звернулася, аби дізнатися, які кошти передбачені на утримання штату, яку заробітну платню отримує головна редакторка Бежеко-Камінська, на яких умовах редакція комунальної газети передруковує інформацію з різних веб-ресурсів. Але Ірпінська міська рада не надала відповіді й не перенаправила цей запит, як цього вимагає закон, до комунального підприємства.

bezyimyannyij

“Це порушення закону. Згідно із ч. 3 ст. 22 3акону «Про доступ до публічної інформації» розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому відомо, хто нею володіє, зобов’язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача. Ірпінська міська рада сама вказала у листі, що їй відомий розпорядник запитуваної інформації, а отже, вона й мала переслати запит в редакції”, – зазначає головна редакторка сайту “Доступ до правди” Леся Ганжа.

1 грудня на сесійному засіданні головував секретар ІМР Юрій Денисенко (Нові обличчя). Міський голова Володимир Краплюк на засіданні був відсутній. Нагадаємо, що за неповних 2 роки він взяв 174 дні відпустки.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539