Опитування: для бучанців корупція місцевої влади – проблема № 1

0

Для бучанців найбільшми проблемами є: корупція місцевої влади, недостатня кількість садків та шкіл, погана якість води, байдужість громади та персонально мер екс-регіонал Анатолій Федорук. З 29 листопада у групі Громада Бучі в соцмережі facebook триває соціологічне опитування на тему, які проблеми в місті бучанці вважають найбільшими.

Усі охочі мали можливість висловити свою позицію по основним проблемам міста без цензури чи нав’язування якоїсь думки.

Так, більшість з тих, хто взяв участь в опитуванні, назвали найбільшою проблемою в місті – корупцію у владі. Саме корупція, на думку опитаних, це те, що не дає місту нормально розвиватись, а і навпаки, погіршує ситуацію в місці, провокуючи появу нових та систематичне невирішення десятиліттями проблем у Бучі.

1

Корупція (від лат. Corrumpere — псувати) — протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їхніх прав і посадових можливостей для особистого збагачення, підкупність і продажність громадських і політичних діячів.

В коментарях люди писали про безліч невирішених проблем в місті.

1На другому місці, згідно опитування — опинилася проблема відсутності достатньої кількості шкіл та садочків в місті. Дійсно, це дуже серйозна проблема, з якою стикаються батьки в Бучі. Діти в бучанських школах вчаться у 3 зміни, а черги у дитсадки такі, що багато дітей просто не потрапляють до них, або батьки вимушен возити їх до Києва.

На третьому місці – брудна й непридатна для використання вода.

Вода в Бучі дійсно жахливої якості, про це регулярно пишуть бучанці як на сайтах, так і в соцмережах. Щодо якості води бучанці неодноразово зверталися до місцевої влади – але змін на краще немає. Наголошую, що якість води – це запорука здоров’я та довготривалості життя.

Щодо якості води в Бучі люди не приховують іронії: “Ул. Малиновского. С легким паром по-бучански. Это уже, видимо для нашего водоканала становится нормой. Сейчас от сажи оботремся и в парк!”

1

Четверте місце городяни віддали проблемі байдужості місцевого населення до майбутніх сумних перспектив міста. Проблема в тому, що більшість населення не задумується, як будуть жити вони та їхні діти у місті, де немає шкіл, дитсадків достатньої кількості, де на 40 тисяч населення немає лікарні, пологового будинку, де поліклініка розрахована максимум на 5 тисяч населення, де немає власного водоканалу, власної поліції та інших закладів, необхідних для життєдіяльності міста. Більшості байдуже, на жаль, до того, що в Бучі знищуються рекреаційні зони, натомість з’являються багатоповерхові будинки без дотримання норм водо-газо-електро-постачання та за відсутності нормальної каналізації.

Як з’ясувалося, в багатьох районах Бучі, навіть у центрі, нема централізованої каналізації – натомість у людей вигрібні ями.

1

П’яте місце в опитуванні бучанці відвели персонально меру Бучі Анатолію Федоруку. Він фактично увійшов в топ-5 проблем міста.

Із цієї проблеми випливає логічно і інша проблема міста — це багатоквартирна забудова. Адже всім відомо, що найбільшими забудовниками в Бучі є фірми, пов’язані з родиною мера. Завдяки новобудовам кількість населення міста зростає, але школи та дитсадки чи інші необхідні інфраструктурні об’єкти для міста не з’являються, чим посилюється в рази і так вже існуючий соціальний і екологічний колапс в місті.

Також бучанці відзначили й проблему брехні та ілюзії стабільності влади. Як можна називати Бучу “найкращим європейським містом”, коли навіть води і каналізації немає нормальної, не кажучи вже про лікарню?

Підсумовуючи опитування, хочу сказати, що я та інші бучанці бачимо в місті. Мер та його співучасники при владі в місті уже 18 років. Як змінилась економічно Буча та мер і його прихильники за цей час? Давайте проведемо невелике порівняння. За 18 років кількість шкіл та садочків у місті не змінилася, при тому, що населення зросло майже вдвічі. Не була збудована лікарня, обіцяний пологовий будинок та поліклініка. Не з’явилася в Бучі обіцяна сучасна спортивна школа. Що казати про розвиток міста, в якому досі нема свого музею? Покажіть мені хоча б одне таке “європейське місто”, де люди не знають своєї історії? При тому, що перед кожними виборами в рамках передвиборчої агітації Федорук обіцяв відкрити в місті музей.

1

Я вже мовчу про пам’ятки архітектури, які знаходяться просто в жахливому стані і влада навіть не збирається їх реставрувати. Окрім нових базарів, торгівельних центрів та супермаркетів, та гірлянд на стовпах в центрі міста, в Бучі, на жаль, за час управління Федорука, нічого не з’явилося корисного для громади. Про парк не кажу, це був ліс. І великого розуму й таланту не треба, щоб зробити з лісу парк. Хоча, ні, мабуть, талант таки треба – щоб потім на цьому парку вміти довгі роки піаритися.

Як на мене, виглядає досить дивно, коли мер, який занедбав за 18 років інфрастурктуру нашого міста й не може знайти кошти в бюджеті на відновлення історичних будівель та будівництво садочків та шкіл, каже, що відновлюватиме інфрастурктуру Донецька.

1

Такі заяви мера бучанці назвали популізмом, а переселенці були здивовані, так як влада Бучі й особисто Федорук їм у допомозі відмовили, натомість заявляють про порятунок Донбасу.

Атовці скептично відреагували на таку заяву мера екс-регіонала.
“Ахаха! Ви бучанським атовцям допомогти не можете – вікна в квартирі – хрущовці, інваліду АТО міняєте півтора року, по цей день! Клоуни))) Аварійний барак 40-их років просив вас ДОПОМОГТИ перекрити, коли частина матеріалів вже є – куди ви мою сім”ю послали??? Валиться все на голову, дубарь в хаті! Ви тут садочки з лікарнями і школами побудуйте, секції, гуртки! Своїм малозабезпеченим допоможіть, переселенцям, атовцям, страітелі… Донбас вони відбудовувати зібрались))) Ну фантазьори! Це бабла трохи відмити, чесно вкраденого, ну так же? Допомагатєлі…”, – коментує заяву Федорука АТОвець Юрій Примак.

1

Але погляньте як змінилося життя самого Федорука, його заступників та наближених до нього депутатів.

Всі вони мають дорогі автівки та  шикарні маєтки в лісовій зоні Бучі. Подивіться на декларацію Федорука – дорогі іномарки, десятки квартир та офісів, півгектара землі. Чи можливий був такий успішний будівельний бізнес для його дружини, якби Федорук не виділяв для її фірми безкоштовно землю під забудову?

1

На момент першого обрання на посаду мера бідний вчитель історії Анатолій Федорук не мав власного житла в Бучі, не мав авто чи будь-яких відкритих на його ім’я рахунків у банках. Станом на сьогодні за даними його е-декларації Анатолій Федорук, не займаючись бізнесом жодного дня і лише перебуваючи на посаді міського голови із заробітною платою у 123 745 на рік, вже стає доларовим мільйонером.

І тепер у мене питання – чи реально вирішити всі проблеми бучанців? Так! Переконана, усі проблеми без винятку можна вирішити. І починати їхнє вирішення потрібно, мабуть, з очільника міста. Адже, як показує опитування, найбільша проблема – це корупція у владі. А владу майже одноосібно в своїх руках тримає мер.

Тож, шановні земляки, думайте, чи довіряєте ви людям у владі, чи нарешті наберетеся мужності й почнете зміни. Ваша пасивність входить у топ-5 проблем нашого міста.

1Авторка: Олеся Сунцова, бучанка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539