Комерційна таємниця: суд надав НАБУ доступ до документів Федорука

0

Службових осіб Бучанської ради звинувачують в розкраданні 10 га. Про це повідомляє сайт Наші гроші, з посиланням на ухвалу Солом’янського районного суду м. Києва.

Суд задовольнив клопотання НАБУ та ухвалив надати детективам НАБУ тимчасовий доступ до документів, які містять комерційну таємницю та знаходяться у Бучанській міській раді.

Детектив у своєму клопотанні наголошує, що, згідно з законом, договори суперфіції без аукціону укладати не можна.

Досудове розслідування встановлено, що у 2015 році службові особи ухилялись від проведення торгів. Детективи НАБУ припускають, що це відбулося задля усунення конкуренції, аби кошти перерахували не до міського бюджету, а на рахунки підконтрольного суб’єкта господарювання.

Землю передали у користування КП”Бучабудзамовник”. У подальшому це КП уклало договори суперфіції з третьою стороною – зацікавленими особами. Дозвіл на такі дії надававла Бучанська міська рада. Аукціону не проводили. Для того, щоб приховати такі дії це рішення ради не оприлюднювали.

Вартість земельної ділянки площею 10 га, якщо вірити нормативно-грошовій оцінці, складає 16, 16 млн. грн. При цьому ринкова вартість – понад 80 млн. грн.

Плата за користування вказаним земельними ділянками на підставі договору суперфіцію у розмірі понад мільйон гривень на рік не надходила до міського бюджету міста Буча.

При цьому, земельна ділянка площею дещо менше гетара, вартість якої сягає понад 1 мільйон, на підставі договору суперфіцію передана в березні 2016 року у користування ПрАТ “Меліоратор”. Кінцевими беніфіціарами якого є Василь Яцюк – рідний дядько мера Бучі Анатолія Федорука, про що неодноразово писала у своїх розслідуваннях “Громада Пріирпіння”  та Центр протидії Корупції.

Також, до власників ПрАТ “Меліоратор” належать дружина Яцюка – Валентина Яцюк та син – Ігор Яцюк.

Нагадаємо, саме через договір суперфіцію Бучанська рада передала земельну ділянку, розміром 1 га, громадській організації, пов’язаній з міністром МВД Арсеном Аваковим. Про це повідомляла “Громада Приірпіння”. Аукціон по цій ділянці Бучанською радою не проводився.

Нагадаємо, Федорука та секретаря Буучанської ради Василя Олексюка звинувачують у незаконному виділенні землі в межах земель державного лісового фонду, оформленні ділянок на підставних осіб з використанням службового становища.

Федорук та Олексюк присудили домашній арешт у вечірній та нічний час.

11 жовтня представниками Генеральної прокуратури чиновникам було повідомлено про підозру.

22 липня в маєтках Федорука, Карплюка та ще близько 30-ти осіб, причетних до махінацій з розкрадання державної власності, були проведені обшуки й вилучені дедятки документів, які вказують на причетність даних осіб до махінацій з землею.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539