Чи все Prozorro: як Нові обличчя для піару “закупили” пост-фактум сквер за 900 000?

0

У вересні Ірпінь зголосився зробити в Коцюбинському сквер мало не за мільйон гривень. Про це свідчить система Prozorro. Договір уклали 28 вересня 2016 року. Роботи мали завершити до кінця місяця. Тобто на все про все – кілька днів.

Місцеві мешканці свідчать, що жодних робіт тут ніхто в цей час не проводив. Натомість, кажуть, що роботи були проведені влітку- до проведення закупівель.

“Який кінець вересня? У вересні у нас нічого не робили. Тут все було літом. Поставили пару лавок, посадили влітку ялинку і поклали традиційно плитку. Вони на це 900 тисяч потратили з бюджету? А на ремонт даху школи є лише 20 тисяч? Ну, тут все зрозуміло,” – каже мешканка селища Олена.

На фото, які в соцмережі виклала депутатка Катерина Ющенко-Корбут, видно, що листя зелене. Поклали плитку та висадили ялинку дійсно влітку.

На висадці хвойного дерева влітку піарився Сергій Даніш – голова фракції Нові обличчя в Коцюбинській раді. Приурочили все до Дня незалежності.

Доказом того, що все це відбувалося ще влітку є січневий пост депутатки Катерини Ющенко-Корбут. До Дня незалежності сквер вже був “оновлений”.

Ющенко-Корбут має обов’язково дати свідчення правоохоронцям, коли за цим фактом вони будуть розслідувати кримінальне провадження. Саме правоохоронці мають з’ясувати, як благоустрій скверу відбувся на місяць швидше, аніж закупівлі через систему Prozorro, завдяки якій мав би визначатися прозоро переможець закупівлі.

Виникає питання, чи не зробила влада Ірпеня проведення закупівлі пост-фактум через систему Prozorro? Такі випадки вже були. Нові обличчя всім повідомили, що ремонтували дороги весною 2016 року саме вони.

Результат пошуку зображень за запитом "Нові обличчя парк дорога Коцюбинське"

Потім намагалися отримати кошти з бюджету селища Коцюбинське. Селищна голова зайняла принципову позицію й наголосила, що платить той, хто сказав, що робив. Проти Нового року на виконкомі Ірпінь відголосував за ремонт доріг на Пономарьова.

У грудні, звісно, ніхто тих робіт не бачив на Пономарьова, як і не бачили люди якоїсь активності на Доківській, 27 з благоустрою скверу з 28 вересня. Через систему Prozorro підряд на ремонт доріг отримала та ж сама фірма, що і робила роботи навесні з футболками Нових облич.

Свідчення мешканців наводять на абсолютно логічний умовивід – фінансування передвборчої кампанії та заходи до святкування в селищі зкаривали пост-фактом і бюджетним коштом.

Чому вирішили вкладати саме в цей округ? Бо це округ, де балотувався в депутати Сергій Даніш. Він намагався стати селищним головою, але програв Ользі Матюшиній, і перевибори, законність яких він не визнає, для нього були шансом пройти хоча б в депутати. Даніш пройшов, отримавши на окрузі менше 70 голосів.

Облаштування парку біля будинку культури перед виборами, ремонт вул. Залізничної без проекту був простим і банальним непрямий підкупом виборців. Сквер на Доківській став логічним продовженням.

Партія Нові обличчя не могла фінансувати всі ці зміни, бо задекларувала 0 гривень за період передвиборчої кампанії. Тому для того, щоб розплатитися за перемогу депутатів від Нових облич, влада Ірпеня не придумала нічого нового – просто залізла до кишені мешканців – бюджету міста Ірпінь, який формується з наших податків. Коцюбинське щороку віддає від 7 до 10 млн ПДФО в бюджет Ірпеня. І за ці гроші мала б фінансуватися освіта та медицина.

Очікувана вартість тих робіт, які провели на Доківській становила майже 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Як і з ремонтом дорік укладали все пост-фактум. Підписаний договір наприкінці вересня 2016 року. І підписав його екс-регіонал Дмитро Христюк – заступник Карплюка. Сам Карплюк не підставляється.

Виконавцем став ворзельський ФОП Валерій Кенсицький.

Роботи по “освоєнню” майже мільйону гривень мали виконати за кілька днів. Наприкінці вересня 2016 року. Договір був підписаний 28 вересня.

Роботи, який наприкінці вересня не було, оцінив Христюк у 892 тисячі гривень.

Не виключено, що ця схема організовувалася з метою заробити кошти, бо робіт на майже мільйон гривень на Доківській місцеві мешканці не бачать і найгловніше, що наприкінці вересня їх не було.

Плитка, якою вимостили сквер, така ж сама, як і та, що лежить поблизу Будинку культури.

Без імені

Плитку тоді завезли  з фірми “Золотий мандарин”. Засновник – Віктор Петрович Терех (м. Київ, Дарницький район).  До слова, у порядку денному Ірпінської міської ради 19 травня значилося, що громадянин Терех В. П. отримує земельну ділянку в Ірпені. Ймовірно, це ділянка, яка примикає до зеленого сектору.

Без імені

Знаково, що депутати Нових облич та самовисуванці, які до них тяжіють, отримали найбільше мандатів саме там, де відбувся непрямий підкуп виборців – в районі школи № 18 та біля Будинку культури, де без проекту зробили аналогічно бюджетним коштом парк поблизу будинку культури та вулицю Залізничну, якою тепер не може курсувати громадський транспорт і яка була зроблена без зливостоків.

Безымянный

Дощі пішли після виборів. Тому мешканці Доківської та Пономарьова купилися на благоустрій. Їх переконали, що це все зробила партія. Саме такий підкуп виборців і вплинув на кількість мандартів Нових облич (10) та прихованих самовисуванців у раді. В приватному секторі та в районі ДОЗ – ця технологія майже не спрацювала.

Аналогічно бюджетним коштом для перемоги депутатів від Нових облич Богдан Слюсаренко в Ірпінській раді ініціював проплату непотрібного бешканцям маршруту Ірпінь-Коцюбинське-Ірпінь. Його закрили одразу після виборів, мотивуючи тим, що немає попиту.

У соцмережі Facebook у групі “Громада Коцюбинського” результати опитування мешканців селища показали, що в 2016 році парків, скверів, висаджування ялинок нема з-поміж стратегічних пріоритетів, на які громада готова була витратити свої податки.

bez-imeni

У той час, коли Ірпінь, якому в селищі підпорядкована освіта та медицина, не має коштів на те, щоб забезпечити належну роботу шкіл, садків та медзакладу, 700 тисяч виділяється на фінансування пропагандистського та промерського “Ірпінського вісника”, мільйони витратили на передвиборчу кампанію, яка пост-фактум проплачували з бюджету міста Ірпінь, а на ремонт даху школи виділили у 2016 році 20 тисяч гривень.

Без іменіАвторка: Ірина Федорів, журналістка та мешканка селища Коцюбинське

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539