Чому не вистачає в бюджеті Ірпеня коштів на харчування дітей?

0

У Гостомельській початковій школі № 15 вже рік не харчують дітей. Причина – відсутність шкільної кухні. Раніше їжу дітям привозили у термосах і вони обідали у спеціально облаштованому приміщенні. Після того, як харчування у школах Приірпіння стало платним, учнів позбавили й такої можливості харчуватися.

Батьки почали вивчати це питання й з’ясували, що можливість харчувати дітей є але вона йде  врозріз з бажанням батьків.

“Ми зверталися до Ірпінського відділу освіти, там нам сказали, що якщо буде бажання батьків, їжу можна буде привозити в школу в термосах. Також я уточнила в санстанції чи потрібен на автобус, який буде перевозити їжу, санітарний паспорт, мені сказали, що не потрібен. Але на зборах в школі депутат цього округу Наталія Черінська переконувала батьків, що санпаспорт потрібен і що є лише один варіан – возити дітей автобусом у школу № 13 на обід. Буцімто, на доставку обідів у школу немає бензину. А на перевезення дітей бензин є?”, – занепокоєна ситуацією з харчуванням гостомельчанка Інна Лісняк.

“Возити дітей щодня кілька кілометрів в іншу школу – це велика відповідальність. Батьки бояться, що дорогою з дітьми може щось трапитися. Адже це початкова ланка – діти від 6-ти до 9-ти років. Але й повноцінне харчування для дітей такого віку необхідне. Тим більше, що в Гостомелі воно найдешевше в Приірпінні. В школі № 13 працюють без посередників – самі закуповують продукти й самі готють. Повноцінний обід з чаєм і булочкою коштує 13 гривень. Для пільговиків – 7,50 грн”, – додає Лісняк.

Для порівняння – обід у бучанських школах коштує близько 20-ти гривень. Їх забезпечує продуктами комунальне підприємство “Продсервіс”, на якість цих продуктів та закупівельні ціни неодноразово скаржилися батьки з Бучі.

2

Директор школи № 13 депутат Ірпінської ради від БПП Володимир Захлюпаний переконанує, що на сьогоднішній день реально налагодити харчування дітей, але за умови, що їх будуть возити в школу:

“Реально возити дітей до школи, але це ще питання не вирішене. Треба рішення виконкому Ірпінської ради. Зробити перевезення дітям продуктів на сьогоднішній день не реально. Питання в тому, хто буде цим займатися? Хто буде транспортувати їжу? Мені з бюджету не виділять ставок для цього. Це Прилипко дає автобус для підвезення дітей. Для того, щоб транспортувати обіди треба виділяти людину, транспорт, посуд, ставку. І то треба прийняти рішення, щоб воно пройшло виконком”.

Вчитель, який виконує функції директора школи № 15, Світлана Чумак не проти того, щоб дітей не треба було нікуди возити, але пояснює, що нема фінансування для того, щоб забеспечити харчування в своїй школі.

“Я б дуже хотіла, щоб діти обідали в своїй школі й не треба було б нікуди їхати. Але все упирається в фінанси. На сьогоднішній день у нас немає умов для харчування в школі, немає посудомийної машини, немає людини, яка буде опікуватися, немає термобачків, немає посуду. Тому, нам запропонували возити дітей в шкоу № 13. Коли було чорнобильське харчування, безкоштовне – ми дітей харчували. Була організація “Громадське харчування”, яка виграла тендер. Вони надали нам посудомийну машину, бойлер, тарілки, ложки. У них був транспорт, на якому возили їжу, була людина, яка несла відповідальність за якість, привозила й роздавала їжу. А зараз, для того, щоб організувати харчування в нас – це треба багато питань вирішити. У нас навіть нема елементарного – тарілок, ложок, стаканів”.

1

“Якби ми мали якісь кошти, ми б могли щось вирішувати, а так – ми вже погоджуємося на те, що нам пропонують. На жаль, така ситуація в державі, що про дітей ніхто не думає. Ми провели батьківські збори й з’ясували, що переважна кількість батьків взагалі відмовляються харчувати дітей за гроші. Але є пільговики, 8-ро дітей. Їх ми готові возити в школу № 13, якщо їхні батьки погодяться”, – додає Чумак.

Депутат Гостомельської ради, член комісії з питань освіти Юрій Марчук стверджує, що якби Гостомель не віддавав кошти до бюджету Ірпеня, харчування в Гостомельських школах та садочках було б безкоштовним:

“Поки школи й садочки були на балансі Гостомельської ради, таких проблем не виникало. Питання ремонту, технічного забеспечення, харчування освітніх закладів  були пріоритетні під час розподілу бюджету, хоча на той час він був невеликий. Вихід один – прикласти максимум зусиль для того, щоб відійти від Ірпеня й реалізували Гостомельку об’єднану громаду з центром у селищі Гостомель”.

“Якби ми не віддавали більшу частину своїх податків до бюджету Ірпеня, які йдуть на піарні парки, дорогі ялинки та ілюмінацію, ми б могли безкоштовно харчувати дітей в гостомельських школах та садочках і не тільки харчувати”, – переконаний Марчук.

Нагадаємо, влітку школу № 15 намагалися закрити, визнавши аварійною. Тоді з’ясувалося, що однією з власниць приміщення школи, яке раніше належало колгоспу “Бучанському”, опинилася депутатка Гостомельської ради, дочка селищного голови Ольга Прилипко.

Зусиллями активістів, небайдужих дептатів та громади селища Гостомель школу вдалося врятувати від знесення.

До слова, перед виборами Прилипко обіцяв збудувати в Гостомелі садок та школу, але виконання цих обіцянок в Гостомелі чекають і досі.

За офіційною відповіддю попедньою владою у Приірпінні збудували за бюждетні гроші тільки один дитячий садок.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539