Дерибан Нацпарку: Гостомель планує “зони відпочинку”

0

16 лютого на сесії Гостомельської ради депутати проголосували за рішення створити зони відпочинку на території нацпарку “Голосіївський”.

Відповідний лист від керівництва нацпарку “Голосіївський” отримав голова екс-регіонал Юрій Прилипко, якого судять за шахрайство.

“Депутатам Прилипко пояснив, що Гостомелю необхідний черговий парк і кращого місця ніж територія нацпарку нам не знайти. Депутати проголосували за парк. Я не розумію, чому депутати Гостомельської ради повинні погоджувати будівництво будь-чого на території, яка не належить Гостомелю. Я це питання не підтримав, оскільки довіри до дій Прилипка в мене нема і я не розумію, для чого це гостомельській громаді”, – розповідає як було на сесії депутат Юрій Марчук.

Редакція “Громади Приірпіння” звернулася за роз’ясненнями щодо створення зони відпочинку до директора Нацпарку “Голосіївський” Бориса Дробота.

“Гостомельська селищна рада ініціювала проект створення регіонального ландшафтного парку на цій території. Вони хотіли там зробити парк відпочинку на кшталт як у Бучі, це неможливо – це закатати його в асфальт. Це є вкрай неправильним заходом. На зустрічі з головою Гостомельської ради я зміг пояснити, що недоцільно робити на цій території регіональний ландшафтний парк. Але є можливість затвердити спільно з Нацпарком програму робіт щодо благоустрою тої зони, яка там може бути створена відповідно до проекту організації території Національного природного парку”, – коментує ініціативу Прилипка Дробот.

“Це значить, що в будь-якому випадку туди виїдуть наукоці, зроблять дослідження території щодо наявності червонокнижних рослин і після того в рамках проекту реалізації території Нацпарку там може бути щось на зразок якихось рекреаційних зон, відповідно до діючих статей і вимог про природнозаповідний фонд. Але це буде профінансовано місцевою громадою. Ніякого регіонального ландшафтного парку там не буде. Там можуть бути зони відпочинку, там не може бути капітальних споруд, там можуть бути екостежки.. В першу чергу це природний парк, а не парк відпочинку”, – додає Дробот.

Дробот також запевнив, що створення зони відпочинку ніяк не вплине на межі території Нацпарку – до Гостомеля ця територія не відійде.

“Якби вони пішли шляхом створення регіонального ландшафтного парку, то вони б пішли далі шляхом реєстрації його в адміністрації і тоді вони створювали б своє комунальне підприємство, яке б могло претендувати на межі. А в цьому випадку – ні, ніхто не може претендувати на межі, бо це залишається Нацпарком”. – додає Дробот.

Депутати Гостомельської ради не довіряють діям Прилипка.

“У нас катастрофа з садочками, школами, на Баланівці майже 2 роки тому було прийняте рішення створити ландшафтний парк але до цього часу жодних робіт не було виконано. Невже є така необхідність зараз у створенні парку на чужій території за кошти платників податків Гостомеля? Тим більше, що територія, на якій планується створення зон відпочинку знаходиться у віддаленні від селища. Дивно бачити таке рішння створити зони відпочинку в Нацпарку в той час як за ініціативи того ж Прилипка селищна рада звернулася до Кабміну з проханням передати їй останні 60 га, вкриті соснами, що знаходяться між Бучею та Гостомелем під будівництво багатоповерхових будівель. Чому ж там не зробити регіональний ландшафтний парк, якщо він так необхідний селищу?”

Нагадаємо, рік тому на громадських слуханнях щодо зонування та корегування Генерального пану Гостомеля Прилипко намагався збільшення території Гостомеля за рахунок Національного парку. Як з’ясувалося, новообрана рада Гостомеля хотіла забрати частину Біличанського лісу під забудову, роздавши там 500 ділянок під забудову. Територія, на яку зазіхала Гостомельська влада, відноситься до нацпарку “Голосіївський”.

1

Як відомо, ландшафтний парк на теріторії Національно парку “Голосіївський” наприкінці минулого року презентували в Коцюбинському члени “Нових облич”, витративши на проект більше 100 тисяч бюджетних коштів. Тоді працівники НПП повідомили, що Нацпарк в Регіональний ландшафтний парк перетворити нереально.

За створення ландшафного парку виступав депутат Коцюбинської ради Владислав Євстєфєєв, який є власником майже 100 ділянок в Біличанському лісі. До слова, рідного брата Євстєфєєва Прилипко пропонував на посаду голови комунального підприємства “ГостомельІнвестБуд” але депутати за його кандидатуру не проголосували.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539