Відеоекскурсія автопарком УЖКГ “Біличі”: чи треба нова техніка?

0

Коцюбинське не може якісно прибирати сніг без нового трактору і вивозити сміття без нового сміттєвозу. Так вважають члени комісії Коцюбинської селищної ради з питань ЖКГ та транспорту.

У грудні місяці 2016 року на бюджетній сесії ми очікували, що до нас дослухаються, думали знайти підтримку і в депутатської більшості. Гроші в селищі є. Ми торік заощадили немалі суми. Станом на сьогодні нерозподілені загалом 8 мільйонів коштів. Їх можна витратити як на капітальний ремонт доріг, так і на нову техніку. Якщо рішення прийняли б у грудні, то вже процеси придбання та капремонту доріг були б запущені.

На противагу комісії з питань ЖКГ і транспорту бюджетна комісія селищної ради, яку очолює Людмила Узерчук і де більшість депутатів – представники Нових облич, вважає, що у комунальному автопарку техніки достатньо, аби вона могла надавати якісні послуги коцюбинцям.

Мешканці ж не володіють ситуацією достаменно, бо автопарк УЖКГ “Біличі” більшість не досліджували комплексно і не бачила. Спершу я думав зробити екскурсію для всіх охочих коцюбинців до автопарку, але подумав, що як і на толоки або на організацію масових свят прийдуть ті ж самі активісти та депутати, які й так володіють темою.

Тому для того, щоб більше мешканців селища могли на власні очі побачити техніку УЖКГ “Біличі” й оцінити її стан, я вирішив зробити для коцюбинців відеоекскурсію.

Ось наш автопарк з висоти пташиного лету.

Саме з цього ракурсу в ірпінській газеті під час снігопадів показували всій громаді, що сніг іде, а трактор стоїть.

Ви уявляєте, щоб хтось в снігопад не вивів робочий трактор, якщо він справний і є бензин? Тому давайте з близька, а не здаля подивимоя на наш автопарк.

 

Спершу пропоную подивитися, які у нас працюють сміттєвози. Якщо вони не виїдуть прибирати сміття – це відчує кожен мешканець.

Звісно, їх можна поремонтувати. Будуть, як нові. Тільки вартість ремонту буде така ж, як вартість нового сміттєвозу. А новий сміттєвоз не буде спалювати за одну поїздку 50 літрів. Економія становитиме до 40 % на паливі. Більше того, трамбувати сміття можна буде більш якісно. Якщо зараз ведуть до 10 кубів, то новий сміттєвоз може повезти 14. А отже обсяг вивезеного сміття за один раз збільшиться на 40 % – і це так само економія. Тобто двома новими машинами можна вивезти те, що вивозять чинні 3, які постійно ламаються і потребують вкладень в ремонт. І нам це коштуватиме дешевше.

Ми просимо 1 сміттєвоз. Він навіть він один дасть суттєву економію.

Більше того, старі сміттєвози не просто потребують ремонту, вони ще й течуть просто на дорогу і від цього утворюються калюжі нечистот.

Далі ми бачимо колишній екскаватор. Його преробили під трактор і прикріпили насадку. Як і старі сміттєвози – його можна ремонтувати. Вартість комплексного ремонту буде коштувати дорожче, ніж вартість нового трактора. Він не може прибрати ані двори, ані тротуари. А правда всі чекають, щоб почистили двори?

Він може пройтися по центральним вулицям. Але з цією роботою він справиться за 1,5 – 2 доби. За цей час свіжий сніг вже буде вкатаний. Може розтанути і підмерзнути – буде ожеледь.

Ще є ЗІЛ. Початок 80-х. Постійно ремонтується. Шукаються деталі, яких можуть вже не випускати.

Нові машини – це десь 10 років безперебійної роботи при нормальному догляді. Треба просто замінювати масло, прозодити техогляд. Дуже прошу всіх подивитися на наш трактор і оцінити його технічний стан.

Стан техніки такий, що під час снігопадів вона може цілком реально зламатися. А лагодити день трактор, коли йде снігопад – це неприбрані дороги.

Тоді починаються пости в групах, коментарі, фотографії, питання.

Це той самий трактор, який я показав на відео. Здаля ніби нічого, але, якщо подивитеся відео, то побачите його технічний стан – колишній переобладнаний ескаватор і йому не один десяток років. А скільки з тих, хто пише зайшли в автопарк? Прийшли на комісію? Сесію? Дали доручення депутатам, які не голосують?

Ця інформація, яку я показав у відеоекскурсії для всіх, для депутатського корпусу точно не є секретною. Це 100 %. Більше того, кожен мешканець може подивитися, в якому стані автопарк УЖКГ “Біличі”, який доводився до банкрутства. КП винне десь 16 мільйонів.

Тобто самостійно наше комунальне підприємтво не може нічого закупити. Минулого літа воно навіть не виплачувало заробітну платню працівникам. На сходинкових клітинах не було світла. Добре, що ці проблеми вже вирішені, але головні проблеми залишаються.

Що можна зробити в цьому випадку? Тут є два варіанти. Перший створити нове КП і чітко слідкувати за його роботою, а по старому КП запускати процедуру банкрутства. Для цього треба поповнити уставний фонд нового КП з бюджету селища. Щоб дати з бюджету на це гроші, треба, щоб депутати відголосували. Двічі депутатська більшість висловлювалася проти. Тому не дивуйтеся, якщо пропадає світло. Борги УЖКГ самі не випаровуються. Треба мати гроші, щоб їх виплатити. А скільки КП фінансується головним чином з нашої з вами кишені (ми платимо за надані послуги), то борги, якщо немає процедури банкрутства, віддавати нам.

Якщо віддавати 16 мільйонів боргу, то кожен з нас (з розрахунку на 10 тис дорослого населення), окрім тих послуг, які зараз сплачує УЖКГ, має заплатити просто так ще 1600 грн. Я думаю, що далеко не всі коцюбинці готові віддати свої гроші за те, що хтось своєю халатною діяльністю доводив УЖКГ до банкрутства.

Це і несанкціонований злив нечистот до КНС. Ми всі бачили на службовому телефоні заступника селищного глови Петра Пушанка смс, де він просить гроші за злив перерахувати на його приватну картку.

Зараз в каналізації знаходимо несанкціоновані врізки. Аналогічна ситуація зі світлом. Тобто на певних умовах несумлінним гроадянам давали всі ці роки красти у нас електроенергію і зливати нечистоти. Але це все обліковує РЕС та Водоканал. Тому за те, що когось мотивували свого часу закрити очі, тепер доводиться платити кожному з нас.

Отже, якщо ми не йдемо в процедуру банкрутства, то залишається єдиний варіант, за бюджетні гроші купити техніку – трактор і сміттєвоз. І ми можемо це зробити за законом жодних перешкод нема. Ми можемо допомагати комунальному (!!!) підприємству громади. Але депутатська більшість і тут не готова голосувати, залишаючи нерозподілені кошти на рахунках. Чому ж тоді так легко хотіли віддати ТОВ (!!!) не КП “Мастер-Енерго” 4,6 мільйони за опалення, за яке мешканці вже заплатили? Приватній компанії, а не комунальному підприємству 4,6 мільйонів, а в своє нове і 10 тисяч шкода, і техніки нема…

І бюджетна комісія не з’ясовує, чому гроші, які сплачували мешканці, не пішли від “Мастер-Енерго” на рахунки “Нафтогазу”…

Чому за незроблену каналізацію ми так легко віддаємо десь 4 мільйони? Чому депутатська більшість не ходить в суди, не розслідує злочинні дії попереднього голови?

В чиїх інтересах має діяти депутатський корпус?

Виходить, що кошти бюджету селища акумулюються під виведення для розразунку за неробочу каналізацію або для “Мастер-Енерго”. Бюджетні кошти можна було відголосувати ще в 2016 році, але цього не сталося. Тут я бачу не лише бажання вивести гроші з бюджету, а бажання заблокувати будь-які процеси в селищі. Чому? Депутатська більшість не хоче, щоб селище, яке має гроші, при селищній голові Ользі Матюшиній зробила нечуване за часів попередніх голів селища: закупити нову спецтехніку і зробити капремонт головних доріг на Пономарьова чи Бакала. Гроші є!

Звісно, коли гроші лежать на рахунках, то можна на парканах писати “Оля, де дороги” (Як ви думаєте, хто це пише?). Громаді завжди буде легше питати з 1 голови, бо більшість навряд чи розуміє, як і хто розподіляє кошти, ніж з 26 депутатів, які саме голосують за розподіл цих коштів.

То коли ж у нас інтереси громади стануть вищими за політичні амбіції й бажання обписати по-дитячому паркан? До чергового опалювального сезону залишилося півроку. Ми маємо терміновов знайти заміну “Мастер-Енерго”, закупити спецтехніку, щоб бути готовими до зимового періоду і заощаджувати гроші на ремонтах і пальному, поремонтувати дороги (а на проекти для капремонтів треба час, до зими, ще раз нагадую – 6 місяців).

Для того, щоб процеси зрушили з місця нам бракує 2-3 голоси депутатів. І тільки від виборців в даній ситуації залежить, чи буде депутатська більшість працювати на благо коцюбинців.

Автор: Олександр Ковальчук, член комісії з питань ЖКГ і транспорту Коцюбинської селищної ради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539