Сесія в Ірпені: Депутати твердять, що голосування сфальшоване

0

На сесії Ірпінської ради 18 травня депутати проголосували за забудову території дитячої поліклініки. Купили будинок культури БКЗ у приватної особи за 530 тис доларів та розірвали договір оренди землі з забудовником Антоном Мирончуком на вул.Єсеніна. На сесію прийшла депутатка від “Нових облич” Наталія Лобода. Попри заяви Володимир Карплюка, що партія розгляне її питання про складання повноважень вона досі голосує. Міський голова оголосив, що натомість відкликатиме депутата своєї партії Святослава Куценка, який публічно наголосив, що не збирається голосувати за бізнес-інтереси Карплюка.

На сесії Ірпінської ради депутати розглянули 96 питань за дві години. Тобто на розгляд 1 питання виділили менше 1 хв 30 сек. Голосування відбулося швидко, майже без обговорення. Це при тому, що в порядку денному стояли серйозні питання й депутати вимагали належних обговорень.

На початку засідання міський голова, якого часто не буває на сесійних засіданнях, дивився, скільки депутатів прийшло і яка ситуація в залі. Його присутність додає один голос.

На це засідання винесли повторно питання, які минулої сесії не набрали необхідної кількості голосів. За інформацією джерел “Громади Приірпіння” в Ірпінській міській раді міський голова заледве назбирує мінімально необхідну кількість голосів – 19.

Перед сесією під раду прийшов Національний корпус поговорити щодо Лободи. Поспілкувавшись з Карплюком на вулиці, вони жодних дій на сесії не вчинили. Хоча раніше під час сесії поводилися доволі активно.

Представники Нацкорпусу навіть не намагалися поставити питання стосовно Лободи під час сесії.

“Перед засіданням депутати отримали повідомлення різними джерелами і “Телеграмом”, і через “Інстаграм”, і через смс-розсилку про те, що директор компанії “Бест” Олексій Зіневич – це людина Федорука, за яким є кримінальний шлейф”, – розповідає джерело “Громади Приірпіння”.

Раніше “Громада Приірпіння” повідомляла про те, що після втечі перед обшуками Карплюка, який не попередив свого кума екс-регіонала Анатолія Федорука, стосунки між мерами Бучі та Ірпеня стали доволі прохолодними.

“Зараз в Ірпінській міській раді в Карплюка дуже важка ситуація. Він заледве тримає більшість депутатів і вже йдуть серйозні розмови про те, що його секретаря ради Юрія Денисенка можуть змістити. Карплюк це розуміє й тисне на кого як може, щоб мати голоси для потрібних йому питань,” – додає джерело.

Явка на цю сесію була, з слів джерел редакції в ІМР, доволі важливою. На засідання прийшла навіть депутатка від “Нових облич” Наталія Лобода, яка раніше уникала засідань через скандальний візит до РФ, де вона виступила на одному з телеканалів й подарувала журналістом торт.

Лобода сиділа поряд з депутатами, обраними від Коцюбинського, Богданом Слюсаренком та Олексієм Олійником. З залу пролунало кілька реплік про те, чому її досі не відкликали. Але вони були проігноровані.

Кілька депутатів спробували висловити свою точку зору з приводу голосування по передачі в комунальну власність будинку культури БКЗ від громадянки Яни Ільницької.

Зокрема, депутатка від БПП Марія Шевченко зауважила, що це дуже висока ціна за такий об’єкт.

“Чому Ірпінська влада не купила цей будинок культури ще тоді, коли його продавали за 270 тис. доларів., а купує зараз в приватної особи майже вдвічі дорожче?”, – запитує депутатка.

Карплюк зауважив, що будинок культури ніхто не купує і що депутатка просто не розібралася.

“Ці кошти будуть зараховані в пайову участь”, – говорить Карплюк. Також мер звинувачує власника “Бесту” Олексія Зіневича в тому, що той заплатив депутатам, які раніше голосували майже одностайно, по 100 тис. грн., щоб ті зривали голосування.

Як стало відомо зі слів Шевченко, Ільницька нещодавно почала в Ірпені займатися будівельним  бізнесом і ці кошти будуть зараховані їй як пайова участь.

Екс-депутат Ірпінської ради Віктор Бархоленко говорить, що Ільницька – це людина Карплюка.

Яна Ільницька – це екс-депутатка Ірпінської ради 2006-го – 2010-го років від партії “Батьківщина”. Після депутатства та з початком будівельного бізнесу Карплюка в Бучі вона почала працювати в його будівельній компанії. На сьогоднішній день, вона вже як і її шеф – займається будівельним бізнесом в межах Ірпеня. Чомусь я переконаний, що Ільницька розбирається в будівельній галузі так само як дружини Федорука та Карплюка, на яких їхні чоловіки оформили свої будівельні компанії. Не важко здогадатися, хто і що за цим стоїть”, – розповідає Бархоленко.

“Звісно, що Карплюк не може на себе зараз оформляти будівельний бізнес, тому йому потрібні надійні й перевірені люди. Так само й стосовно Будинку культури БКЗ. Швидше за все, що це проект Карплюка з відмивання коштів за рахунок завищеної пайової участі”, – додає Бархоленко.

Шевченко переконана, що система голосування відображала спотворену картину голосування.

“На певному етапі сесії ми витягли 3 карточки й участі в голосуванні не брали. Це ж саме зробили депутати від “Свободи” та “Батьківщини”, але на табло відображалися голоси 29-х депутатів, які зареєструвалися. А були ще такі депутати, які не голосували. За нашими підрахунками, голоси були штучно накручені, про що Карплюку сказав депутат Артем Калічка“, – говорить Шевченко у коментарі “Громаді Приірпіння”.

Депутат Калічка з самого початку сесії намагався виступити але Карплюк не давав йому слова і пропонував записатися для виступу. Врешті, коли електронне табло показало голоси всіх зареєстрованих депутатів, а Калічка тримав картку витягнутою, він здав пульт для голосування й вийшов із зали.

Йому навздогін кричав Карплюк, що тепер треба буде деяким депутатам повертати кошти Олексію Зіневичу.

Серед тих, хто потрапив в немилість міського голови Ірпеня, був і член його команди депутат Святослав Куценко. Перед його виступом Карплюк повідомив усім, що незабаром Куценко буде позбавлений депутатського мандату.

Куценко публічно сказав, що йому набридло голосувати за бізнес інтереси Карплюка. Зокрема, мова йшла про надання ТОВ “Промоенерджі” дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди для розміщення та експлуатації будівель та споруд.

Як пояснили джерела “Громади Приірпіння” в міській раді, планується житлове будівництво на території комбінату “Перемога” на БКЗ, частину приміщень якого викупив депутат забудовник Ігор Оверко, який задекларував 586 квартир.

“Виключення з фракції не заставить мене голосувати за твої бізнесові питання, Володю! Ми з тобою давно знайомі! Я говорю тобі це чесно! Я живу у цьому місті, тут залишуся у ньому жити. Якщо хтось думає, що хтось переїде у Євросоюз за рахунок міста, то це не так! ТОВ “ПРОМОЕНЕРДЖІ” – це бізнесовий проект. Це колишній комбінат “Перемога”, який ти зараз здаєш в оренду одній компанії. Це добре, що вони платять гроші в бюджет, але чи це добре, якщо там все забудується? Навіщо нам там ще один житловий масив?” – Питає Куценко.

Карплюк запевнив, що там буде промислова зона і що це позиція Ірпінської ради.

Після сесійного засідання депутати, які сумніваються в тому, що голосування відповідало реальному волевиявленню депутатського корпусу, написали звернення з вимогою надати результати поіменного голосування.

“Після сесії я спробував отримати протоколи поіменного голосування в раді, але зробити цього мені не вдалося. В секретаріаті мене направили зареєструвати звернення. Я це зробив. Потім мені сказали, що потрібно його розписати у заступника мера Дмитра Христюка і далі мені буде надана відповідь. Власне, я попросив протокол, так як думаю, що з голосуванням щось не чисто. Справа в тому, що під час голосування у мене впав пульт і випали батарейки, а на табло лишилася та ж сама кількість голосів. Я тоді попросив витягти картку Володимира Молчанова і “свободівця” Лаврентія Кухалейшвілі. Вони це зробили, а на табло змін не відбулося. Хочу зауважити, що на минулому засіданні, коли питання не проходили, Денисенко (секретар ради – прим. ред.) просив депутатів перевірити пульти, можливо відійшла картка, так як на табло не було потрібної кількості голосів”, – розповідає “Громаді Приірпіння” “батьківщинівець” Артем Калічка.

“Я прийшов просто отримати результати голосування, не розумію, в чому проблема? Невже не можна вставити флешку й записати на неї дані або прислати на електронну адресу? Навіщо ми витратили 600 тис. грн. на електронну систему голосування, якщо не можемо побачити як хто голосує? Зараз вже закон передбачає персональне голосування й персональну відповідальність за свій голос. І я хочу побачити як депутати, які не розглядали питань на профільних комісіях голосували фактично за кота в мішку?”, – додає Калічка.

Станом на 16-ту годину поіменного голосування не було.

Депутат від “Свободи” Сергій Глиняний також ставив питання відсутності на офіційному сайті ради поіменного голосування цієї та попередніх сесій депутатів як того вимагає закон.

“Я зачитав депутатське звернення з приводу того, що Карплюк не бажає виконувати закон України “Про місцеве самоврядування”, а саме ст. 59 й не публікує на офіційному сайті ради реальне голосування депутатів і не оприлюднює питання, що розглядалися… Сама цинічна і нахабна форма узурпації влади”, – говорить Глиняний.

У ст. 59  йдеться про те, що всі результати поіменних голосувань мають бути розміщені на офіційному сайті ради:

“Рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, передбачених пунктами 4 і 16 статті 26, пунктами 1, 29 і 31 статті 43 та статтями 55, 56 цього Закону, в яких рішення приймаються таємним голосуванням. Результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”. На офіційному веб-сайті ради розміщуються в день голосування і зберігаються протягом необмеженого строку всі результати поіменних голосувань. Результати поіменного голосування є невід’ємною частиною протоколу сесії ради”.

Нагадаємо, що в Ірпінській міській раді більше року діє електронна система голосування, придбана за податки громадян. З результатами голосування не можуть ознайомитися ані громадяни, ані депутати ради.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539