Суд зобов’язав НАБУ відкрити провадження щодо  Мирослави Смірнової

0


Суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрити кримінальне провадження щодо діяльності голови Києво-Святошинської районної державної адміністрації Мирослави Смірнової.

Справу порушили за ч. 3, ст. 368 ККУ (“Одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище”), статтею ч. 3 статті 27 (“Організація співучасників”) та ч. 1 статті 364 ККУ (“Зловживання владою або службовим становищем”).

Дана інформація підтверджується ухвалою суду від 12.05.2017. 

Підставою для порушення кримінального провадження стала видача відділом містобудування та архітектури Києво-Святошинської районної адміністрації містобудівних умов та обмежень для ділянок по Великій Кільцевій, 9 та вулиці Садовій 51,  в селі Петропавлівська Борщагівка, де будуються  об’єкти ЖК “Ехо парк” та “Празький квартал-2” компанії Building Development Holding.

Адвокат Марія Мельник розповідає, що саме Мирослава Смірнова погоджувала містобудівні умови забудовнику з порушенням чинного законодавства. 

“Смірнова як голова Києво-Святошинської РДА погоджувала містобудівні умови забудовнику, який будує незаконно на даний час у селі Петропавлівська Борщагівка. Вони отримали містобудівні умови в особі Кукси. Вона не мала права видавати їм такі містобудівні умови, оскільки, це територія села, а не міста – вона видала такі умови, що суперечать чинному законодавству, тому що в такому вигляді містобудівні умови можливі тільки при забудові міста, а вона погодила такі самі умови для території села… Забудовник не має права будувати там багатоповерхівки – максимум, що вони мали там будувати – це п’ятиповерхівки. На даний час там 12 поверхів та інша територія забудовується “Празький квартал-2”, – розповідає адвокат.

Юрист наголошує, що містобудівні умови видані на ділянку, підстави надання якої ще потрібно перевірити.

“Там треба спочатку починати з того, на яких підставах виділялася земельна ділянка головою Кодебським, потім – на яких підставах вона надавала документи дозвільного характеру на забудову”, – підкреслює адвокат.

Марія Мельник додає, що написала до Мирослави Смірнової три адвокатські запити, на які не отримала відповіді.

“Вона (Смірнова) перевищує свої владні повноваження. Я зверталась до неї – на даний час вже три адвокатські запити, з яких вона на жодний не відповіла, хоча Кримінальний кодекс передбачає кримінальну відповідальність за перешкоджання захиснику в зборі інформації… На мої адвокатські запити, попри те, що я в кожному адвокатському запиті роз’ясняла норми та відповідальність – вона на даний час не відповіла”, – додає адвокат Марія Мельник.

Активіст із Софіївської Борщагівки Олександр Рубанов також переконує, що містобудівні умови та обмеження видані забудовнику з порушенням норм.

«Містобудівні умови та обмеження, які видав відділ містобудування та архітектури районної адміністрації, видані з порушенням усіх можливих норм», — коментує ситуацію активіст з Софіївської Борщагівки Олександр Рубанов.

Після проведеної перевірки районного відділу архітектури Департаментом архітектурно-будівельної інспекції в Київській області,  6 містобудівних умов виданих на ділянку, де будується “Празький квартал-2” були скасовані,  і  одні зупинені. А також відділу було видано припис на усунення порушень.

Підставою для скасування містобудівних умов стало те, що вони видані на частини об’єкту, а не на комплекс багатоквартирних житлових будинків з лінійними об’єктами інженерно-траспортної інфраструктури в цілому.

«За кожними МБУО забудовник подає на реєстрацію окрему декларацію про початок будівельних робіт, в такий спосіб занижуючи категорію складності об’єкту будівництва і уникаючи проведення обов’язкової експертизи проекту та сплати багатомільйонних штрафів, що передбачені Законом України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності». Державна архітектурно-будівельна інспекція України реєструє такі декларації про початок будівельних робіт з вказаними в них різними номерами МБУО для однієї земельної ділянки з одним кадастровим номером. Таким чином, на мою думку, свідомо порушуючи вимоги законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил»,  — додає Олександр Рубанов.

“Громада Київщини” намагалася отримати коментар Мирослави Смірнової, звернувшись до прес-служби РДА, проте там відповіли, що Смірнова хворіє і найближчим часом прокоментувати не може. У прес-службі запевнили, що нічого не знають про провадження, оскільки не отримували ніяких повідомлень від НАБУ. Коли чиновниця виявить бажання прокоментувати ситуацію, її позиція буде висвітлена “Громадою Київщини”.

Нагадаємо, у ЖК “Ехо парк”всі дозвільні документи на будівництво скасовані в судах. ДАБІ винесла припис на знесення ЖК “Празький квартал-2”.

Через побиття активістів у регіоні й незадовільний стан розслідування резонансних справ активісти вимагають відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

У новині використано фото Мирослави Смірнової з сайту Києво-Святошинської РДА.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539