Нерозподілений бюджет: депутати НО проти ремонту доріг, спецтехніки і не пропонують альтернативи

0

Півроку депутати не можуть розподілити бюджетні кошти. Нерозподілений залишок становить понад 11 млн. грн. Якщо так буде і далі, то ми на рівному місці втратимо 1 мільйон гривень, а може, й більше. Гроші невпинно з’їдає інфляція, на чому під час сесії 9 червня наголосила депутатка Ліна Радуда. Тобто за півроку бездіяльності ми вже втратили кошти, які можна було б витратити на той самий трактор. До червня місяця рада відголосувала лише за 2 рішення щодо матдопомоги.

Але найгірше те, що за півроку ані я, ані голова комісії з питань ЖКГ Олександра Куцан так і не змогли добитися від депутатської більшості, на що ж слід витрачати податки коцюбинців.

Тобто депутати стали в позицію: хай кошти пропадають, а в селищі буде видно, що нічого не робиться. Такі ініціативи, як капремонт та спецтехніка, депутатська більшість системно топить, але натомість немає ЖОДНОЇ стратегічної пропозиції, куди витратити кошти бюджету 2017 року. Таке враження, що нам просто штучно заморожують з грудня 2016 року витрати бюджетних коштів, щоб в селищі нічого не можна було зробити. Люди не будуть вдаватися в деталі. Вони будуть питати – де каналізація і техніка для викачки ям. І це справедливо – вони заплатили податки, які ми, депутати, маємо в їхніх інтересах розподілити.

Мені би дуже хотілося, щоб ці питання виборці задвали депутатові від Нових облич Павлові Назаруку та самовисуванцю Олександру Хвостенко, які не голосують в інтересах мешканців приватного сектору, які їх обирали.

Інфляція у 2017 році може бути до 10 %. Таким принаймні був прогноз Нацбанку на початок року. Що це значить для Коцюбинського? Кошти, які їсть інфляція ще в грудні 2016 року можна було запланувати і витратити і на капремонт доріг і на спецтехніку. Але тоді депутатська більшість не підтримала ані мою пропозицію, ані пропозицію моїх колег. Я наголошувала на цьому, коли ми голосували за бюджет.

Для тих, хто сумнівався, чи треба нам спецтехніка, депутат Олександр Ковальчук організував навіть відеоекскурсію, щоб кожен міг переконатися, чим в селищі Коцюбинське чистять дороги і якими машинами ми вивозимо сміття та нечистоти. З них просто стікає брудна і смердюча вода.

Всьому селищу треба сміттєвоз. Депутат Віктор Анісімов запропонував найняти іншу кампанію для вивезення сміття. Це при тому, що ми на сміттєвозі, який придбаємо самі, можемо абсолютно спокійно заробляти і при цьому не розводити антисанітарії в селищі старими машинами.

У нас є комунальне підприємство, яке спецілізується саме на питаннях ЖКГ та яке може нам надавати  послугу по вивозу сміття як одну з основних по роду своєї діяльності, на яке ми можемо безпосередньо впливати в частині тарифів та рівня якості сервісу, проте будемо наймати субпідрядника. Ось такий сміттєвоз нам не потрібен. Він міг би обслуговувати все селище.

Як тільки наш старий сміттєвоз стане, будь-яка підрядна компанія зможе нам виставляти захмарний тариф на послугу по вивозу сміття, оскільки ми будемо заручниками ситуації: або платіть, скільки скажемо, або сидіть у смітті по вуха.

Депутат Павло Назарук, який представляє приватний сектор і був обраний мешканцями приватного сектору, мене вразив своєю позицією – “Зима у нас всього 2 місяці”. Це він публічно озвучив на сесії. Та навіть у цей сезон вона розпочалася в листопаді і закінчилася мало не в квітні. Чим чистити вулиці? Старою технікою?

Ось пост селищної голови від 15 листопада для тих, хто думає, що зима триває у нас 2 місяці, як депутат Назарук твердить.  Тобто від листопада до квітня! Ось детальний опис того, як ми входили в зимовий сезон. Які були проблеми з шинами для техніки, з деталями і як вручну розсипали пісок. 21 століття. 11 мільйонів. 

До другорядних доріг в приватному секторі та й в дворах багатоповерхівок на Меблевій, Доківській, Пономарьова під час снігопадів, коли трактор має чистити головну вулицю, може просто не стати часу. На цій сесії вкотре депутати просаботували голосування за трактор і насадки – відвал та щітки. Вже пройшло півроку. Опалювальний сезон настане через 3,5 місяці. А значить може бути сніг.

Цікаво, що скажуть виборці депутатів Анісімова, Назарука, Хвостенка, коли їм двори замете снігом? Нагадаю, що писали мешканці взимку. Бо вілтку якось про все це забуваємо. Січень місяць. снігопади далеко не перші. І технічні наші можливості люди можуть не знати, але вони цілком справедливо вимагають якість – вони заплатили податки, які депутатська більшість не розподіляє.

Звісно, голова бюджетної комісії Людмила Узречук потім можне сказати, що сніг – це проблеми УЖКГ “Біличі” або селищної голови Ольги Матюшиної. І повірте, вони будуть третій сезон обривати телефони і шукати можливості почистити селище від снігу. І їм будуть допомагати активісти і журналісти, які розуміють, що нам не вистачає технічних можлиовстей. Ось скрін листа Ірини Федорів, яка як журналіст просить після снігопадів сусідні громади заїхати і почистити хоча б головну дорогу. Техніка Коцюбинського стоїть.

Невже хтось думає, що місцеве комунальне підприємтсво дійсно в снігопад просто закрило старий трактор (а він ламається) і не вивело його для чищення доріг? Чи хтось думає, що легко просити трактор в сусідів?

Але коли снігопади – сусіднім громадам техніка також треба. Що означає в снігопад почекати? Сніг вкатається машинами. Особливо гостро це відчувається в приватному секторі, оскільки другорядні вулиці за браком власної техніки у достатній кількості чистяться в останню чергу в кращому випадку через 3-4 години після випадання снігу.

Але просити когось в сезон про техніку за спасибі, коли у нас є 11 мільйонів коштів – це як просити влітку чорнобривці і розсаду на клумби, які волонтери засаджують навіть вночі.

Абсолютно справедливо говорять активісти, коли кажуть про те, що витрачають свої кошти на благоустрій і вимагають спецтехніку. Без неї в снігопад громаді ніхто не допоможе.

Але результат – очищення доріг – можна вимагати тоді, коли в селища є ресурс, щоб прибрати сніг. Очищення снігу і доріг – це не примха – це безпека кожного з нас на дорозі.

Депутати “зрізали” не лише спецтехніку, але й продовження поточного ремонту дороги, на який селищна голова просила дати ще 200 тис. грн., 75 тисяч гривень просили на пристрої для гальмування швидкості. Зокрема їх потребують в приватному секторі.

Далі я поцікавилась, чому ж прибрали видатки на “лежачі поліцейські”? Я писала звернення на прохання мешканців вул.Соборна про встановлення такого пристрою на зазначеній вулиці, на що отримала відповідь, яку підготував мені заступник селищного голови Петро Пушанко, де зазначено, що ним на розгляд Коцюбинської селищної ради надано проект рішення про виділення коштів на встановлення пристроїв обмеження швидкості, в тому числі і по вул.Соборна, в сумі 75 тис.грн.

Виходить, що Пушанко не належно оформив документи для того, щоб можна було винести на голосування підготовлений проект рішення? А машини тим часом “літають” на небезпечних ділянках, де в приватному секторі влітку гуляють діти.

“Зрізали” кошти на капремонт вул. Бакала. На нього пропонували дати 1 млн 400 тис грн. Це мав бути ремонт 1 км дороги починаючи від ліцею. І це не вулиця, якою послуговується виключно приватний сектор. Це фактично центральна дорога, якою виїздять щодня мешканці Меблевої, Лісової і всі ті, хто користується 393 маршрутом.  

Проте головою бюджетної комісії Людмилою Узерчук, яка до слова має опікуватися зокрема і інтересами тих, хто мешкає на Лісовій, а отже щодня проїздить по вул. Бакала, до голосування був запропонований інший проект рішення, в якому ці питання були відсутні.

І знову на питання, чому ці важливі для селища проблнми в черговий раз не виносяться на голосування, голова бюджетної комісії повідомила, що вони ще недоопрацьовані. Тобто вже який раз піднімається питання про придбання спец.техніки, скільки говоримо про ремонт дороги, а воно й досі не доопрацьоване. Комісія ЖКГ дала позитивний висновок з цього приводу вже не один місяць назад. Прийняли рішення одноголосно, тобто і колишній очільник УЖКГ “Біличі” Олексій Зінкевич, який як ніхто знає ситуацію в комунальній установі, погодився, що вся запропонована техніка, це є розумний крок.

Висновок прийняли одноголосно на комісії, але ні самовисуванець Зінкевич, ані представник Нових облич Анатолій Столяр свої руки під час цього питання не піднімають і голосів не дають.

Так чим же займаєтсья бюджетна комісія всі ці півроку? На жаль, інфляційні процеси не зважають на швидкість роботи бюджетної комісії.

Виділення коштів на поточний ремонт асфальтного покриття зняли, бо бюджетна комісія точно не знає, де саме і скільки ям залишилось по селищу. Тому чекають дефектний акт від підрядника. Таке враження, що якщо в бюджеті буде передбачено кошти не копійка в копійку на якісь роботи, то настане “фінансова криза” коцюбинського масштабу. Тепер навіть, якщо згодом потенційний підрядник представить дефектний акт, то будемо чекати наступної бюджетної комісії, щоб дізнатися, чи досить тепер інформації.

Мені дуже цікаво, за якими даними бюджетна комісія погодила видатки у розмірі 190 тис грн на поточний ремонт доріг Бакала та Пономарьова? Грошей явно не вистачило, але ж тоді у грудні питань ніяких не було і сума якось була визначена і ми, як тільки погодні умови дозволили, отримали ямковий ремонт по цим вулицям на суму 190 тис. Чому не можна зробити так тепер і не тягнути час?

Я ще на сесії у грудні 2017 року наголосила на тому, що приймаємо бюджет проїдання і не закладаємо нічого стартегічного. Це ж саме казала і селищна голова.

З приводу виділення коштів на капремонт в десятий раз піднімалось питання про те, що в бюджеті на 2017 рік передбачені кошти на заміну азбестової водогінної труби, а ми тут просимо кошти на капремонт, щоб зробиться асфальт. Назарук вме переживає, що потім буде пошкоджене нове полотно. На що селищна голова Матюшина вкотре дала відповідь, що логічно, що спочатку буде проведено заміну труби, за цей час будуть підготовлені необхідні документи для капремонту асфальтного покриття і що при найсприятливіших обставинах, якщо депутати відголосують,  капремонт можна розпочати в вересні.

Але голова бюджетної комісії вважала, що це питання не повинно було входити в проект рішення про зміни до бюджету.

Також не були передбачені видатки на сплату судових зборів. Депутатська більшість задає селищній голові питання, чому не відстоюються інтереси мешканців щодо пайової участі, зокрема й щодо “Атланту”, але гроші на позови з бюджету не виділяє. Селищна голова наголосила, що в суді треба приблизно 2 % вартості  від суми позову і, якщо депутати підтримають проект рішення, то вона готова формувати позовну заяву й іти до суду.

Грошей на позови не дали. Узерчук заропонувала писати листи до прокуратури. При цьому зізналася, що Нові обличчя писали і безрезультатно. Тоді постає питання, чому депутатська більшість, до якої входять і депутати, які за Вадима Садовського підтримували “Атлант”, зараз замість реальних позовів до суду й виділення коштів на позови пропонують йти відстоювати інтереси виключно в переписці з правоохоронцями, які фактично не реагують в регіоні ні на які правопорушення належним чином? Це що імітація захисту інтересів мешканців? Чи депутати думають, що селищна голова чи депутатська меншість чи знову таки активісти мають з своєї кишені витягнути 300 тисяч гривень на позови?

А може бояться, що позови будуть і проти тих, хто не сплатив селищу пайову участь? А як ми знаємо, є такі депутати у Коцюбинському.

Словом, через політичні ігри на користь Ірпеня, вкотре завалюють господарчий блок і бюджетний блок в Коцюбинському. На фоні цього Володимир Карпюк робить зяави про те, що в Коцюбинському влада нічого не робить. А голова може діяти тільки в межах відголосованого бюджету. А рішення приймає більшість.

Зауважу, що багатоквартирні будинки, які вибірково обрали для ремонтів дахів та внутрішньобудинкових мереж, утримуються за наші податки. Тобто з бюджету і їм навіть не ставиться умова, що інвестиція з бюджету передбачає створення ОСББ, щоб в подальшому селище не витрачало повторно кошти.

Чомусь до мешканців приватного сектору ніхто не приходить полагодити дах будинку бюджетним коштом або поремонтувати внутрішньобудинкові мережі.

У багатоповерхівках це має робити УЖКГ “Біличі”, приватний ЖЕК чи ОСББ, яке обслуговує будинок. Ми ж наголошуємо понад півроку на тому, що всьому селищу (а не лише приватному сектору) треба трактор, сміттєвоз і капремонт вулиць.

Тому хочу сказати депутатській більшості одне: якщо не голосуєте за це – пропонуйте бодай свої стратегічні рішення – де робити капремонт, яку техніку закуповувати, де її наймати – шукайте абсолютно конкретні варіанти. А півроку в позиції “ще не встигли, це не підходить” – це не позиція, це поза.Тільки поки депутати стоять в такій позі, господарська діяльність та такий саботаж всіх коцюбинців нагинають в іншу позицію. Критикуйте конструктивно!

Авторка: Олена Сокотюк – голова депутатської групи “Приватний сеткор” у Коцюбинській селищній раді

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539