Фатальний Поділ: хто хоче йти в Парламент замість Константіновського?

0


Мультимільйонер Константіновський добровільно складає мандат. Зізнається – роки депутатства були найпохмурішими в житті. Гордон свого часу поступився йому на цьому окрузі. Колишній конкурент йти в нардепи не планує і задовго до цього склав манат в Київраді. У БПП шанси найбільші – на місцевих виборах вони отримали 7 з 9 депутатів від Подолу. Але партійці поки не знають, хто піде на вибори. Може балотуватися голова Подільської РДА Мондриївський.

 

“Батьківщинівець” Київради Дідовець вже готовий стати кандидатом. “Сила людей” теж заявила про готовність поборотися за округ.

Вячеслав Константіновський 13 липня написав заяву про складання депутатських повноважень.

“Первый раз я хотел это сделать через полгода после избрания, но несколько раз откладывал, надеялся, что привыкну. Настоящим политиком я так и не стал… В первую очередь потому, что оставаться самим собой, для политика почти недоступная роскошь. Поэтому, успех в политике почти всегда пропорционален умению обещать, обманывать и притворяться. Хотя, наверное бывают и исключения… не хочу обидеть всех. Эти почти три года были самыми мрачными в моей жизни! Ещё я начал курить, это вместо занятий спортом. Мои законы не попадали в повестку дня… без фракции почти нет рычагов. Если бы я мог им РЕАЛЬНО помочь, терпел бы и дальше”, – повідомляє нардеп публічно на своїй сторінці у Facebook.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив поцікавитися у кандидатів, які балотувалися в нардепи по цьому 220 округу, чи планують вони йти на вибори знову.

Дмитро Гордон на Подолі поступився у 2014 році лише Константіновському. І зараз би мав всі шанси перемогти. Того ж року він став депутатом від БПП. Після двох років столичного депутатства Гордонсклав мандат і пообіцяв ЧЕСНО більше не балотуватися навіть до парламенту. Свою думку він не змінив навіть після того, як дізнався, що його головний конкурент в нардепи звільнив місце в раді:

“Я тогда сказал “нет” и правильно сказал. Находиться в стенах нашей Верховной Рады – это позор для любого человека. Поэтому нет и еще раз нет”.

Гордон вважає, що провів час поза стінами Київради плідно і не шкодує, що склав мандат.

 “За это время (що не є депутатом – прим. ЧЕСНО) у меня вышло несколько книг, продолжаю активно работать в газете, на телевидении, беру множество интервью, общаюсь с умными, просветленными, интересными людьми. Поэтому я считаю, что я только выиграл от того, что я оттуда ушел из этой клоаки. Константиновский мне сам давно уже говорил ,что ему там не нравится ,что он не на своем месте, что непривычная для него атмосфера и обстановка, его это тяготило. Я думаю, что в конце-концов внутренний дискомфорт дал о себе знать, и он “хлопнул дверью”…”

Потенційний кандидат Іван Фіщенко, який поступився Константіновському та Гордону і посів третє місце, каже, що має провести консультації.

 “Якщо можна, я докладно відповім ввечері. Необхідно провести консультації.”

Зауважимо, що Фіщенко в народні депутати балотувався від Блоку Петра Порошенка, а зараз, судячи з запису у соцмережі, він – “укропівець”.

 

Джерела ЧЕСНО в БПП повідомили, що під час кампанії 2014 року перед виборами в найбільш відповідальний період Фіщенко пішов у відпустку і таким чином в очах партійців послабив округ.

Згодом сам Фіщенко повідомив, що не готовий до жорсткої боротьби за Поділ:

 “У моєму віці вже потрібно вигравати, а не приймати участь) А там очікується “Ядерна війна” на окрузі”, – відповідає Фіщенко.

У БПП вважають, що говорити про вибори ще зарано. Принаймні, так твердить секретар Київради Володимир Прокопів:

 “Ще зарано говорити про вибори. Нардеп Константіновський все ще залишається депутатом. Якщо він до осені не передумає, і рада проголосує, – то тоді буде в цьому сенс. БПП, як мені відомо, якщо вибори таки будуть, ухвалить рішення на партійному з’їзді. Ще немає згоди щодо єдиного кандидата і це питання обговорюватиметься”.

Голова міського осередку партії, нардеп Дмитро Білоцерківець, також не називає жодного прізвища:

“Поки питання не обговорювалося. Особисто моя думка, кандидатами можуть бути представники депутатського корпусу, зокрема ті, хто пройшов від Подолу. Вони – найбільш ефективні. Але про прізвища говорити рано. Вибори можуть відбутися, швидше за все, не раніше січня-лютого. Тобто питання кандидатів постане реально десь у жовтні”.

Відповідно постає питання, кого висуватиме БПП. На останніх місцевих виборах отримало найбільшу підтримку в столиці, зокрема на Подолі ця політсила має 7 з 9 мандатів у Київраді, аналіз яких після виборів оприлюднив Громадський рух ЧЕСНО.

З-поміж депутатів БПП від Подолу є зокрема і голова Подільської РДА Валентин Мондриївський. З огляду на те, що саме цей політик найчастіше з’являється перед виборцями як офіційна особа, бере участь у офіційних заходах всього району, то партія може обрати саме його як кандидата.

 

Мондриївський за освітою – журналіст, працював на телеканалі СТБ до 2002 року. Далі подався у політику – працював прес-секретарем прем’єр-міністра Юрія Єханурова. Керував проектами благодійного фонду “Україна-Юнеско” з 2010-го і до 2014 року.

Конкуренція в особі БПП партію “Батьківщину”, яка в цьому районі має єдиного представника в Київраді – Юрія Дідовця, не лякає. Очільник міського осередку партії та голова фракції-прогульник Володимир Бондаренко твердить, що з кандидатом вони вже визначилися:

 “Є кандидатура і вона логічна. Юрій Дідовець. Він військовослужбовець. В АТО в основному знаходиться. Я так думаю, що ця кандидатура буде погоджена”.

При цьому Бондаренко висловив побоювання, що з виборами на Подолі можуть не встигнути навіть, якщо Константіновський дійсно складе мандат:

“Вибори не відбудуться, якщо це буде за півроку до позачергових виборів до парламенту”.

Депутат Київради “батьківщинівець” Юрій Дідовець ще до того, як Бондаренко прокоментував ситуацію, повідомив у соцмережі на запитання ЧЕСНО, що буде брати участь у виборах на цьому окрузі:

“А у мене є вибір? Звісно піду. Це мій округ. Я тут народився і живу. Ну, і балотувався в 2012 та 14 роках”.

Варто зауважити, що на останніх виборах, коли Дідовець програв Константіновському, він балотувався від “Радикальної партії” і набрав 10% супроти майже 33% кандидата від “Народного фронту”. Чому тоді йшов від “радикалів”, а тепер від “Батьківщини” політик коментує так:

“У 2014 “Батьківщина” розглянула питання про підтримку мене на виборах по 220 округу, після того, як передчасно висунули вже Чорноволенка. З’ясувалось, що він також потрапив у список БПП 111 номером і грав на 2 поля. Я на той час, як і зараз, не був членом жодної партії, до 2012 був головою подільської організації  “Народного Руху України”. Це єдина партія, членом якої я був. У 2014 році НРУ приймає рішення іти одним списком з “Радикальною партією”. І пропонують мене висунути від РПЛ за квотою НРУ. Таким чином, за квотою і Рішенням Бюро “Народного Руху України” я став кандидатом від РПЛ. Після цього “Батьківщина” знімає кандидатуру Чорноволенка з виборів, і також Політрадою партії приймає рішення про підтримку моєї кандидатури. Таким чином, я був підтриманий як єдиний кандидат від НРУ, РПЛ та “Батьківщини”. Всі рішення доступні на фб за період виборів”, – розповідає депутат Київради від “Батьківщини” Дідовець.

Представник “Батьківщини” Юрій Дідовець, який відмовився входити до регламентної комісії, висловивши бажання увійти до земельної комісії. Але Київрада його не підтримала. Таким чином, Дідовець залишається єдиним депутатом, який не входить у жодну комісію.

“Справа розглядається в суді. Чекаємо рішення… Щодо голосування в залі: немає політичної волі мера, останній раз коли я йому нагадував про дивну ситуацію про входження мене в комісію десь півроку тому, В.В. Кличко зробив стурбований вигляд і сказав, що не знав про кричуще порушення Регламенту та Закону про місцеві ради … і що розберемося”, – додає депутат, який подав до суду на Київраду за те, що його не включили до комісії, яку він сам собі обрав.

У 2014 році на Подолі 5 місце посів кандидат від “Сили людей” Олег Кочерга, який набрав близько 3 відсотків. Колишній лідер партії Олександр Солонтай вже зробив публічну заяву про те, що вони готуватимуть свого кандидата й за потреби він готовий іти в нардепи особисто.

Громадському руху ЧЕСНО Солонтай прокоментував ситуацію таким чином:

“З того часу, коли балотувався кандидат від “Сили людей”, пройшло чимало часу і ми розвинули в районі свою партструктуру. Тому я переконаний, що шанси кандидата від “Сили людей” значно виросли. А якщо буде консолідація з іншими силами, то шанси зростають. Переговори ми провести ще не встигли, але такої можливості не виключаємо. Але про це можна говорити, якщо Константіновський складе мандат реально а не в ФБ”.

Партія “Самопоміч”, яка не має від Києва жодного нардепа, поки не визначилася, кого висувати на цьому окрузі від своєї партії.

 “Вибори по 220 округу ще ЦВК не призначені і не голосувалася постанова ВР по зняттю повноважень з чинного нардепа. Тому ми не розглядали ще питання щодо висунення нардепа по 220 округу”, – каже Громадському руху ЧЕСНО нардеп від “Самопомочі” Олег Лаврик.

Варто зауважити, що до Київради від цієї партії на Подолі потрапила єдина депутатка Людмила Березницька. Вона є директоркою підприємства ТОВ “Фірма “Л-АРТ” та керівником Міжнародного благодійного фонду “Ейдос”. Співзасновниками цього фонду є громадянка Греції, яка мешкає в Австрії, Любов Михайлова та фармацевтичний трейдер Петро Багрій, про діяльність якого в 2013 році писали “Наші гроші”.

Під час моніторингу 2016 року роботи Київради рух ЧЕСНО виявив, що Березницька не голосує взагалі за 62% питань, які розглянула Київрада. У 54% випадків її картка для голосування просто відсутня. Таким чином, робота депутата на рівні місцевого самоврядування є неефективною.

ЧЕСНО продовжує стежити за потенційними кандидатами. Ми готові допомогти політичним силам провести аналіз потенційних претендентів, щоб уникнути висування політиків, які можуть бути фігурантами антикорупційних розслідувань або порушують критерії доброчесності.

Нагадаємо, у парламенті цього скликання майже одразу після виборів склала повноваження співачка Злата Огнєвіч. У 2008 році повноваження склав співак Святослав Вакарчук.

Автори: Ірина Федорів – координатор регіональної мережі Громадського руху ЧЕСНО, Сергій Огородник – журналіст Громадського руху ЧЕСНО

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539