Прокуратура: меру Ірпеня та Христюку вручать підозри 28 серпня

0

22 серпня о 9:00 розпочався пікет прокуратури Київської області.

У пікеті взяв участь під час робочого дня мер Ірпеня Володимир Карплюк та його заступник екс-регіонал Дмитро Христюк.

“Прокуратура повідомляла про те, що Христюк мав би прийти за врученням підозри ще 11 серпня. Я так розумію цього не сталося. Я заносив своє депутатське звернення щодо ситуації в Приірпінні. Мене, щоправда, повідомили напередодні, що планується якийсь пікет прокуратури області. Нібито громадський мітинг. Я прийшов і побачив, що тут був виключно “карплюківський” десант на підтримку мера Ірпеня. Там були депутати Ірпінської ради від партії мера та комунальники. У робочий час на мітингу побачити чиновників – це викликає чимало питань. І Карплюк, і Христюк наполягали на тому, що вони приїхали поспілкуватися з прокуратурою щодо вручення підозр. І зі слів Карплюка прокуратура їх нібито злякалася, що виглядає дивним, бо ці посадовці довгий час переховувалися за кордоном”, – розповідає депутат облради “свободівець” Ігор Домбровський.

“Керував цим всім дійством медіаконсультант Сандея Аделаджі Петро Щербина – друга людина після Карплюка в партії Нові обличчя.  Щербина був наближений до Черновецького, коли той був мером Києва. Я у Щербини уточнив, як поживає його друг по церкві Сандея Аделаджі Олександр Зінченко, який керував антимайданом і нині переховуєтсья в Москві. Щербина перейшов на особисті образи. Було видно, що це його зачепило,” – додає Домбровський.

Заступник прокурора Київської області Андрій Мілевський пояснює “Громаді Приірпіння”, чому Карплюку та Христюку не вручили одразу підозри 22 серпня:

“Закон вимагає викликати громадянина, якому мають вручити підозру за 3 дні. Це стаття 135 КПК. Ми не можемо застосувати заходи примусу, якщо ми не дотрималися процедури. Це зроблено для того, щоб прокуратура не могла порушити конституційні права громадян. І мер Ірпеня Карплюк і його заступник Христюк заходили до прокуратури і їм запропонували розписатися за повістки про виклик на понеділок до процесуального керівника. Христюк розписався, а Володимир Карплюк не захотів.”

Христюк на наші повідстки, які ми вручали раніше не з’являвся. Якщо не прийде і буде ще одна повістка – після цього буде примусовий привід через суд. Щодо Карплюка, то він не захотів розписуватися і сказав надіслати йому повістку поштою. Ми направимо повідомлення рекомендованим листом. 28 числа прокуратура чекає на те, що громаднянин Карплюк і громадянин Христюк з’являться до прокуратури,” – резюмує Мілевський.

Очевидці твердять, що і Карплюк, і Христюк, вийшли з прокуратури доволі стурбованими. Прокуратура повідомила “Громаді Приірпіння”, що 28 серпня і Карплюку, і Христюку готові вручити підозри.

Пікет прокуратура кваліфікувала як втручання в діяльність працівників правоохоронного органу, у зв’язку з чим в той же день 22 серпня за цим фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця) КК України.

“Звезений пікет під прокуратуру був недовготривалим. Депутати Ірпеня та  від “Нових облич” в черговий раз показали свою низьку культуру. Так Богдан Слюсаренко вдався до чергової провокації, підступно вдаривши мене по нозі. Таку агресію депутати проявляють не вперше. У Коцюбинському на одній з масових провокацій, коли прийшли представникик НО до активістів, депутат Нових облич Ірпінської ради Олійник вдарив мене по нозі. Абсолютно в такий самий спосіб, як і Слюсаренко під прокуратурою, намагався спровокувати мене на біку. На сесії в Ірпені мені неодноразово перешкоджали як депутату облради. А на суді, де я мав свідчити, представник Нових облич здійснив на мене напад“, – розповідає член регламентної комісії облради Домбровський.

Те, що на пікет був організований владою підтверджує і мешканка Ірпеня Юлія Смірнова:

“Це був мітинг працівників апарату ради, їхніх родичів та ріелторів. Свої вимоги вони так і не змогли чітко сформулювати. Принаймні, я не зрозуміла, що вони вимагали. Плакати були зашифровані, з дивними написами типу “дороги”, “світлофори”, “дитячі майданчики” і тд. Розвеселило, що всі вони були пронумеровані й надруковані в одній друкарні. У депутата-злидня Плешка та Щербини було дійсно багато емоцій. Особливо на нашу адресу. Вони не очікували нас побачити й волали про псевдоактивістів та псевдопрокурорів. Обіцяли, що скоро з нами розберуться. Очевидно, ми псували картинку для їхніх ЗМІ.”

“Цікаво, коли нас побачили працівники ради з плакатами, вони почали іх відвертати й ховатися за ними, оскільки прийшли цілими сім’ями”, – додає Смірнова.

Після пікетування прокуратури на сторінці мера Ірпеня у Facebook з’явилося повідомлення про те, що він стурбований обшуками в Ірпінській міській раді та виїмкою документів.

Нагадаємо, 7 червня в Ірпінській міській раді обшуки відбулися 7 червня 2017 року. Слідчі дії тривали у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Прокуратура у ході досудового розслідування встановила, що оборудки по виведенню бюджетних коштів та земель громади міста Ірпіня складають десятки мільйонів гривень та справжні цілі полягали у особистому збагаченні власного оточення.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539