Буча: замість сосен буде пункт прийому вторсировини?

0

У Бучі по вул. Гамалії рубають живі сосни. Ця земельна ділянка, вкрита лісом, розташована впритул до залізничної колії станції Лісова Буча.

Лісосмуга захищає місцевих мешканців від шуму й пилу залізниці.

Активісти встигли зупинити вирубку. Робітникам вдалося знищити 3 живі сосни.

“Коли ми прийшли на місце вирубки, робітники почали швидко складати зелену хвою на купу й палити її. Після цього вони похапали свої бензопили та інші засоби й швидко заховали їх в своє авто. Ми одразу викликали поліцію та прокуратуру”, – розповідає бучанка Ірина Литвиненко.

“З’ясувалося, що власнику дав дозвіл на зняття живих дерев під пляму забудови виконком Бучанської ради. На якій підставі виконком розпоряджається лісом 1 категорії захищеності, мені не зрозуміло. Адже є рішення суду, де чітко сказано, що Бучанська рада не є правонаступником “Лісгоспу” і не має права розпоряджатися лісом, в тому числі давати дозвіл на видалення дерев та брати за них відновну вартість”, – додає Литвиненко.

На фото видно позначені для вирубки дерева – на їхніх стовбурах зроблено надруби.

“На місці густого лісу, за планом так званого власника, не мало залишитися жодного дерева”, – говорить Литвиненко.

Земельну ділянку, площею 15 соток огородили парканом. Вирубка почалася 4 жовтня зранку, не дивлячись на дощ.

Територія знаходиться у комунальній власності Бучанської міської ради, яка передала її в оренду киянину Антону Вікторовичу Бебко.

Цікаво, що орендар отримав цю ділянку на два дні раніше ніж Бучанська рада нею заволоділа.

З відкритих джерел стало відомо, що повний тезка Бебка – засновник компанії ТОВ “Акрос”, яка займається переробкою відходів.

Ця компанія займається збором, переробкою та утилізацією небезпечних матеріалів.

Активісти припускають, що саме тут планується будівництво приміщення для збору вторсировини.

“Земля в комунальній власності, ми зараз витребовуємо документи, на підставі чого проводили вирубку, які саме документи надавали право здійснювати вирубку дерев. Будемо звертатися до “Бучазеленбуд” щодо отримання ними дозвільних документів на порубку дерев, а також звернемося до адміністрації щодо наявності документів на передачі в оренду даної земельної ділянки”, – говорить прокурор Ірпеня Юрій Манелюк.

Громадський діяч Віктор Бархоленко вважає, що в даному випадку злочин скоїли посадові особи Бучанської ради:

“В даному випадку я вбачаю злочин Бучанської влади, який має три складові. Перша – Бучанська рада не є балансоутримувачем лісів, якими вона незаконно заволоділа внаслідок штучної ліквідації Бучанської лісогосподарської установи. Цей факт підтверджується ухвалою Господарського суду м. Києва, тобто, влада Бучі не має законного права ррозпоряджатися тим, що їм по праву не належить”.

“Друга – в мотивувальній частині Постанови Верховного Суду від 16 грудня 2015-го року зазначено: “Усі ліси на території україни, незалежно від того, на землях яких категорій за оснговним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд україни і перебувають під охороною держави”. В цьому випадку виконавчий комітет Бучанської ради та його посадові особи з перевищенням своїх службових повноважень незаконно розпорядилися власністю держави, а саме лісом 1 категорії захищеності. Третя, найголовніше – посадові особи Бучанської ради з перевищенням своїх повноважень незаконно розпорядилися у 2016-му році землями лісогосподарського призначення в межах Бучанської лісової дачі”, – переконаний Бархоленко.

Активісти звернулися за допомогою до народного депутата Ольги Червакової. Політик заявила, що вона буде домагатися від прокуратури пред’явлення позовів в інтересах держави з вимогою накласти арешт і заборонити вчиняти будь-які дії на цій та інших, вкритих лісом, земельних ділянках, якими незаконно розпоряджається Бучанська рада.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539