Кому вигідно затягувати справу перегляду Постанови Верховного Суду?

0

Засідання з перегляду справи по “Бучанському межигір’ю” та бучанському лісу перенесли на 18 січня. Причина перенесення – не явка представника заявника – матері комуніста Ігоря Калєтніка. Вона не з’явилася через поважну причину – хвороба дитини.

До суду з’явився представник прокуратури Іван Дутчин, представник Бучанської ради Тарас Шаправський, представники Бучанського УЖКГ та Кабінету міністрів. Я долучився до справи третьою особою на стороні відповідача.

Як відомо, Галина Калєтнік направила до суду заяву про перегляд рішення першої інстанції, яке лягло в основу Постанови Верховного Суду України про визнання недійсним рішення Бучанської ради 2002-го року, яким були переведені лісові землі Бучі під забудову, завдяки чому стало можливим оформлення 14 га “Бучанського межигір’я” на діда Калєтніка.

На захист лісу в Бучі прийшло близько 100 мешканців Приірпіння. Приємно було бачити учнів 10-го класу Ірпінської школи № 2, які провели на засіданні відкритий урок з правознавства. Тож, справа Калєтніка вже стала хрестоматійною.

Під час встановлення присутніх учасників справи головуюча суддя Наталія Карабаза зачитала клопотання представника Калєтнік не розглядати справу за її відсутності.

Прокурор Іван Дудчин, посилаючись на ст. 365 ЦПК сказав, що розгляд справи можливий за відсутності заявника. Я також висловив свою думку про можливість слухання справи за відсутності заявника, оскільки, на мою думку, заявник у своїй позовній заяві виклав всі обставини справи, а також так звані “нововиявлені обставини”, які лягли в основу заяви.

До слова, всі ці “нововиявлені обставини” знаходяться в Бучанській раді й представник Галини Калєтнік на минулому засіданні повідомила, що дізналася про ці обставини з посту у Фейсбуці, поширеному працівниками Бучанської ради.

Враховуючи цю обставину, було б логічно, щоб представник Бучанської ради Тарас Шаправський, впевнений в беззаперечності “нововиявлених обставин”, також не був би проти початку розгляду справи без представника заявника. Проте, Шаправський підтримав клопотання представника заявника й повідомив, що розляд справи за її відсутності неможливий.

Суддя задовольнила клопотання й засідання перенесла на 18 січня.

З огляду на те, що ніхто не поспішає ознайомити громадськість з так званими “нововиявленими обставинами”, у мене складається враження, що заявнику, який працює спільно з Бучанською радою, головний не результат, а процес. Вся ця судова тяганина, на мою думку, – це спланований захід, який покликаний затягнути слухання іншої справи, яку розслідує ГПУ, а саме персональної кримінальної відповідальності мера Бучі Анатолія Федорука за дерибан та знищення бучанського лісу.

Відомо, що рішенням суду за заявою слідчих ГПУ Федорука та його адвокатів обмежили в часі для ознайомлення з матеріалами його кримінальної справи до 18 грудня 2017 року. Тобто, засідання з розгляду справи по суті може відбутися ще наприкінці цього року. Федорук ознайомлюється з матеріалами справи вже майже півроку. Протягом цього часу адвокати лише тим і займаються, що шукають якісь докази невинуватості свого підзахисного. Нещодавно вони просили в ВО “Укрдержліспроект” документи про статус лісу в Бучі.

Розрахунок у них такий – коли буде слухатися справа кримінальної відповідальності Федорука, його адвокати в суді матимуть можливість ставити під сумнів Постанову Верховного Суду України, говорячи, що вона зараз оскаржується в суді. Тобто, цей судовий процес, це не що інше як ще одна можливість уникнути Федоруком персональної кримінальної відповідальності.

Також мені відомо, що справу Федорука будуть слухати в Ірпінському суді. Я розумію, що можуть бути певні пропозиції суддям від обвинуваченого, від яких важко буде відмовитися, але я все ж радив би суддям керуватися не вигідними пропозиціями, а виключно буквою закону. Тим паче, що громада буде тримати на контролі хід слухання цієї кримінальної справи.

Автор: Віктор Бархоленко, мешканець Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539