Чому Ірпінь знущається над молодими мамами

2

Моїй дитині 4 місяці і я досі не можу оформити допомогу на дитину в Ірпінському соцстрасі. Це при тому, що нібито все можна зробити онлайн і не їхати в Ірпінь. Але це казка для тих, хто дивиться чиновників по телевізору і не живе в Приірпінні.

Минулого року я народила нашій державі майбутнього платника податів. Я не дозволила собі побути реально в декреті, як більшість мам, і працювала. Заробила за рік, коли виносила дитину, більше 400 тисяч і з них чесно сплатила податки в місцевий бюджет. І в мене буря емоцій, коли я розумію, як ці податки розподіляють депутати-злидні з Нових облич і їхній мер Володимир Карплюк. На освіту, медицину грошей нема. Вони їх кидають тільки на підряди з ФОП-мерцями, на найдорожчі ялинки в Україні або те, на чому можна пропіаритися.

Я заповнила в електронному варіанті заявку на оформлення допомоги на дитину. Мені перетелефонували з соцстраху і сказали, що мій рахунок для соціальних виплат, який я відкрила в столичному відділенні “Агріколь-Банку” не підходить. На моє питання – у чому ж причина, мені по телефону пояснили: відкривати треба тільки в первних банках і вони мають бути в Приірпінні.

Зауважу, що більшої маячні я не чула, коли мова йде про спрощення оформлення документів.

Свій соціальний рахунок я відкрила влітку, щоб мені могли нарахувати туди кошти, які перераховують до пологів. Коли я поїхала оформлювати допомогу в Ірпінь, мені як підприємцю повідомили, що я маю їхати… в Бородянку. І ніяк інакше. Я поїхала в Бородянку по спеці на 8 місяці. Якби я не домовилася, що документи заберуть в Ірпені, то мені знову довелося б їхати в Бородянку.

І от в мене виникає логічне питання і воно полягає навіть не в тому, якого милого я маю їхати в Бородянку з Коцюбинського через Київ і Ірпінь, а чому Бородянка змогла на цей рахунок нарахувати виплати, а в Ірпеня виникають з цим серйозні проблеми. В них що система не така, як в усій Україні? Далі більше. Мені сказали телефоном, що в Ірпінському управлінні соцзахисту не бачать мого електронного підпису. І що мені просто треба буде взяти документи і під’їхати, щоб поставити підпис. Але наразі мені відмовлятимуть.

У причинах відмови мені нічого не написали, зазначили, що мені все пояснили телефоном. Що так важко напивати, що рахунок не підходить? Я б тоді могла прекрасно це продемонструвати кому треба як доказ.

Це вже була не перша відмова. І про це все ми інформували відповідні органи.

8 лютого я подала податкову звітність за рік. Вбила кілька годин в чергах, де люди сварилися і сперечался хто за ким. Ера технологій і ЦНАПів замінена на еру плитки і черг.

Після черг в податковій, я побачила ті ж самі черги в соцзахисті. Немовлят чоловіки колишуть надворі, а жінки в цей час у м’сорубці намагаються оформити допомогу.

На рецепції підходжу і кажу про те, що я приїхала з документами. Вже електронний ключ не треба – готова підписати все, що там треба. Тільки рахунок діє і нема жодних перешкод, щоб на нього перераховувати гроші. Це ж робили в Бородянці і в них все вийшло.

І тут мені повідомляють, що людина, яка зі мною говорила телефоном була… не дуже компетентна. Що якщо батько дитини зареєстрований не в Приірпінні, то мені треба ще мати довідку, що він не отримував допомогу за місцем прописки. Про цю довідку ніде в переліку документів, який затверджений один для всіх населених пунктів усієї країни, нема жодного слова.

Я запитала чоловіка, чи може він врятувати мене від цього довбаного Ірпеня і оформити допомогу в Києві, де він і зареєстрований. Мій чоловік юрист і він дуже принципова і справедлива людина. Він мене запитав, кудм я плачу податки? Ну, куди – куди? В Ірпінь! Запитав, чому Бородянка змогла нарахувати соцвиплати, а Ірпінь не може. У мене нема відповіді на це питання. Запитав, якщо жінка звертається по допомогу для дитини і нема в законі підстав відмовити, то чи не порушення це прав дитини і жінки, яка по суті не зобов’язана нікому доводити, чи є в неї чоловік чи нема, в яких вони стосунках і що жодних додаткових документів подавати не повинні. Ну, це дійсно порушення прав дитини…

Ну, тоді він сказав битися до кінця за права дитини з тими, хто працює на мої податки. Він підготував і направив скарги.

А я хочу запитати тих депутатів, які вистпуають а приєднання Коцюбинського до Ірпеня… Ми живемо в різних реальностях? У Вас по-іншому, ніж в людей приймають документи? До Вас приїздить швише швидка допомога і везе Вас з немовляв в найближчу лікарню, а не в Ірпінь? Ви маєте краще забезпечення в школах – безкоштовне харчування, безкоштовні групи подовженого дня?

Справа навіть не в грошах, а в принципі налагодження роботи системи соцзахисту населення. Бо не всі мами мають змогу про свої митарства написати в ЗМІ.

Як колись Хвильовий говорив справедливо “Геть від Москви”, так і в мене щоразу після візиту в Ірпінь виникає таке ж відчуття “Геть від Ірпеня”. Чому наші діти мають ставати заручниками безглуздої системи, де чесних платників податків спонукають пройти 7 кіл пекла?

Авторка: Ірина Федорів, журналістка та мешканка селища Коцюбинське

2 коментарі

  1. Анонім 12 Лютого 2018 at 08:56

    Шановна Ірина Павлівна! Управління праці та соціального захисту населення Ірпінської міської ради приносить вибачення за незручності, які виникли при подачі документів щодо призначення Вам допомоги при народженні дитини через електронний сервіс. Для вирішення даного питання просимо вас звернутись до управління каб.№7 та надати рахунок банку для виплати соціальної допомоги при народженні дитини. Також повідомляємо, що виплата допомоги здійснюється за місцем проживання, тому управління пропонує Вам відкрити соціальний рахунок в банках Ірпінського регіону, з якими з 01.01.2018 по 01.01.2019 року укладено договори про проведення операції із зарахування соціальних допомог на поточні рахунки. АТ “Піреус банк МКБ”, ПАТ “Райффайзен Банк аваль”, ПАТ КБ “Приватбанк”, ПАТ “Укрсоцбанк”, АТ “Ощадний банк”.

  2. Сергій 23 Березня 2019 at 19:30

    За чотрири дні і відповідь надійшла та питання вирішилось! Добре!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539