Чи можна приєднатися Коцюбинському до Києва і зберегти раду?

0

“Громада Приіпіння” продовжує цикл експертних інтерв’ю щодо ініціативи громади Коцюбинського об’єднатися з Києвом. Частину мешканців хвилює питання, чи можна зберегти раду, як орган місцевого самоврядування.

У секретаріаті комітету Верховної ради з питань місевого самоврядування роз’яснюють, що після приєднання до Києва, згідно з чинним законодавством, зберегти Коцюбинську раду як орган місцевого самоврядування у такому вигляді не вдасться.

“З огляду на те законодавче поле, яке діє зараз, якщо Коцюбинське стає частиною міста Києва, то Коцюбинська рада не зможе працювати у складі меж столиці”, – наголошує головний консультант секретаріату Комітету з питань місцевого самоврядування Юрій Гарбуз.

Коцюбинська рада як орган місцевого самоврядування може трансформуватися в райраду. Так коцюбинці можуть мати, з огляду на кількість населення, свого представника в Київраді та своїх представників у райраді.

“Відновленя райрад в Києві передбачено. Мають бути призначені вибори до райрад. Проблема в тому, що не призначаються вибори. Вибори були відмінені, бо рейдерська контора подала свій позов до суду. За даними СБУ, ця організація спрівпрацює з Росією. Потрібно просто призначити вибори до райрад. БПП вимагає, щоб були визначені повноваження цих райрад. Райради, по-перше, будуть мати контроль за бюджетами районів. У повноваження може увійти і встановлення правил торгівлі на рівні районів, тих самих МАФ-ів. Мали б дати право надавати дозвіл на будівництво. Дискусія триває,” – розповідає “Громаді Приірпіння” голова фракції “Свобода” в Київраді Юрій Сиротюк.

Депутатка від БПП Вікторія Муха наголошує, що зараз працює робоча група щодо повноважень райрад міста Києва:

“Зараз розробляється концепція статуту міста Києва. Буде розроблятися і статут. Є різні варіанти устрою столиці. Була робоча група. Є позиція, що райради не треба в тому старому радянському вигляді, коли депутати приватизовували майно і ставлять свої МАФи. Також треба думати, що зробити щоб не дублювати повноваження. Райради треба наділити визначеними повноваженнями і бюджетом для району.”

Нагадаємо, Київрада звернулася до ЦВК, щоб призначили вибори до райрад у 2016 році. Але Окружний адмінсуд зупинив цей процес посилаючись на той факт, що вибори мала б призначати саме ЦВК. Центрвиборчком подав до суду апеляційну скаргу. Наразі в Київраді триває дискусія щодо того, які повноваження передавати райрадам.

Якщо Ви бажаєте допомогти активістам з друком інформації до громадських слухань, то просимо Вас надсилати кошти на картку Приватбанк 5168742349662738, оформлену на надійну Олександру Валеріївну Куцан.

“Громада Приірпіння” вже оприлюднила низку експертних інтерв’ю, чи є загроза для Біличанскього лісу від приєднання Коцюбинського до Києва. Також оприлюднене інтерв’ю з Юрієм Ганущаком, який розповів про децентралізаційні процеси і який вплив вони будуть мати на Приірпіння. Київ вже розглядає можливість відкриття ЦНАПу на території селища.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539