Буча: За 2017 рік міська влада витратила 14 млн грн. на тротуарну плитку

0

На цьогорічному звіті Бучанського міського голови Анатолія Федорука було озвучено, що одним з його досягнень стало збільшення надходжень до бюджету. Дійсно, надходження таки зростають. Але чи ефективно вони використовуються? Про це на своєму звіті Федорук не розповів. А громаді було б цікаво дізнатися, чому місто витрачає шалені кошти на тротуарну плитку та парк і обходить стороною розвиток культури та спорту.

Історія міста та його культурна спадщина, як відомо, не цікавлять історика за фахом Федорука з початку його діяльності на посаді мера Бучі. Про це свідчить відсутність музею міста, знищення історичних будівель, відсутність ремонту в будинках, які могли б стати окрасою міста з таким багатим культурним минулим.

Зокрема, на звіті й слова не було сказано про відновлення будинок академіка Патона, який потребує реставрації і в якому, через халатність міських служб, у 2017 році сталася пожежа.

Культура під шаром тротуарної плитки

До бюджету Бучі за 2017 рік надійшло більше 357 мільйонів гривень, з них 168 мільйонів – кошти з державного бюджету, а 189 мільйонів – кошти, які отримало місто від платників податків та з інших неподаткових джерел. З тих 189 мільйонів гривень,  67  було витрачено на фінансування “Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Буча  за 2017 рік”.

Фактично, це ті кошти, від ефективного використання яких залежить розвиток і прогрес міста.

А зараз детальніше про те, куди ці кошти було витрачено:

  • на розвиток освіти витратили близько 18 млн грн.;
  • на тротуарну плитку – 14 млн грн.;
  • на підтримку житлового фонду комунальної власності – 7 млн грн.;
  • на Бучанський парк – 7 млн грн.;
  • на дороги – 5 млн грн.;
  • на підтримку комунальних підприємств – 4 млн грн.;
  • на соціальний захист і охорону здоров’я по 2 млн грн.;
  • на розвиток культури – трохи більше 1 млн грн.;
  • на інші витрати (проектні роботи, освітлення, озеленення) – менше 7 млн гривень.

Завдяки рішучим діям громади, на розвиток освіти знайшлося більше 18 млн грн., які почали виділяти після скандалу, що стосувався навчання дітей у бучанських школах в коридорах.

І лише завдяки активності батьків та журналістів, наприкінці 2017 року в Бучі вже відкритий новий дитячий садок та активно будується Бучанська гімназія по вул. Вишневій.

Напевне, маючи кишенькову депутатську більшість, друзів, які виготовляють і кладуть тротуарну плитку та Бучанський парк, можна вже не запитувати громаду, чого вона хоче.

Мер міста вже настільки призвичаївся замилювати очі красивою обгорткою, що й сам вже не вбачає проблеми в тому, що переважну кількість коштів у буквальному сенсі викидають під ноги. І як бути з культурою, на розвиток якої в місті витрачають копійки?

Щасливчик 2017 бюджетного року

Беззаперечним щасливчиком 2017 року можна вважати члена виконкому Ірпінської ради Сергія Пащинського, чиї дві  фірми ТОВ Б.І.І.А.К. та МПП “СТК “СОНА” отримали підрядів від міста на суму більше 13 млн грн.

Цікавим є той факт, що ці фірми в жодних тендерах участі не брали, а вартість робіт, які вони виконували, ніколи не перевищувала півтора мільйони гривень. Саме ця сума є порогом проведення тендерів. У той час, коли вся країна звітує про економію коштів за допомогою системи “Прозоро”, в Бучі на роботах вартістю 13 мільйонів не зекономили жодної копійки.

Нагадаю, Пащинський був кандидатом від партії “Нові обличчя” до Київської обласної ради, а його син є діючим депутатом Ірпінської міської ради від цієї ж партії. Незважаючи на похолодання у стосунках мера Бучі Анатолія Федорука та мера Ірпеня Володимира Карплюка, Пащинському старшому вдалося зберегти статус-кво та активно “працювати” як в Бучі, так і в Ірпені.

Нагадаю, Пащинський відомий тим, що співпрацював з сепаратистом Павлом Губарєвим, надавав його фірмам рекламні борди. Як повідомляла “Громада Приірпіння” з бюджету Ірпеня на фірми Пащинського було виділено 30 млн. грн.

Мільйонні підряди для сумнівних ФОПів

Тротуарну плитку в Бучі клали не тільки фірми Пащинського, тут вистачило усім. Наприклад, ФОП Синюгіна А.Г. отримала підрядів на тротуарну плитку на суму більше як 3,5 млн грн. Цей ФОП, за даними фінансового управління Бучанської міської ради, не сплатив жодної копійки податку на доходи фізичних осіб. Отже,  у нього або немає найманих працівників, або вони просто офіційно не оформлені. Сумнівно, що одна людина може прокласти тротуарної плитки на 3,5 млн грн.

Схожа ситуація з ФОП Танським Тарасом Костянтиновичем, який отримав півтора мільйони бюджетних коштів за різноманітні роботи: прибирання снігу, посадку дерев і посів трави, ремонт систем автоматичного поливу.  ФОП Танський Т.К сплатив до бюджету міста за 2017 рік 6 900 грн. податку на доходи фізичних осіб. Враховуючи суму сплачених податків, всі ці роботи виконували лише два працівники, що малоймовірно.

Знову ж таки, ці два ФОПи не брали участі у відкритих торгах, всі роботи не перевищували суму в 1,5 мільйони гривень .

Напевне, відповідні служби мали б перевірити спроможність ФОПів виконувати ті чи інші роботи. І чи варто заключати договори з недобросовісними  платниками податків?

Нераціональне використання коштів призводить до відсутності збалансованого розвитку міста. На жаль, змушений констатувати, що така ситуація в місті, судячи з усього, цілком задовольняє діючу владу.

 

Автор: Іван Окоєв, депутат Бучанської ради від ВО “Свобода”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539