“Слідчі дії” сусідів: як мешканці Оболоні самотужки шукають нарковиробників

0

Мешканці будинку на вулиці Богатирській в Оболонському районі задихаються від невідомих їдких запахів. Вже кілька місяців сплять вночі з широко відкритими вікнами та скаржаться у поліцію. Вже кілька місяців люди підозрюють – у їх будинку хтось виготовляє наркотики.

“Десь у середині грудня до мене прийшла сусідка з шостого поверху, сказала, що хтось у будинку варить наркотичні речовини – їй та іншим сусідам погано – паморочиться у голові, важко дихати, пересихає у горлі, – розповідає “Громаді Київщини” мешканка Оболоні Тетяна Мілевська. – Почали продумувати різні варіанти – хто би міг так робити. Проаналізувавши усіх сусідів, ми зупинилися на одній квартирі. Але ж, як кажуть, не впіймали – не злодій. Тож почали за нею стежити. Сусідка каже, що бачила, як вночі під’їжджає до будинку машина, з під’їзду виходить хлопець щось виносить, віддає та отримує гроші”.

“Спочатку я не могла почути цей запах, – продовжує Тетяна. – Кажу, буде – кличте. І одного разу я відчула різкий запах йоду. Десь у середині січня ми вперше викликали поліцію. Приїхав патруль – хлопці сказали, що нічого не чують, навіть посміялися над нами. Але ми викликали знову. Ті теж не почули, але запитали, про кого ми думаємо. Вони спустилися у квартиру, на яку ми вказали, але сказали, що нічого не помітили”.

Тим часом, за словами мешканки Оболоні, сусіди змушені спати вночі взимку з відчиненими вікнами. Спати лягають у шапках, під кількома ковдрами. Від запаху в’януть навіть кімнатні рослини.

“Потім ситуація змінилась. Якщо раніше варили один день, а потім робили перерву на кілька діб, то зараз вже майже цілодобово, – переконує вона. – Наступний патруль сказав, аби ми написали заяву та пішли до дільничного. Заяву підписали мешканці кількох поверхів. Я теж підписала, хоча у мене у квартирі запаху нема – вона знаходиться з іншого боку. Але якщо я перебувала у квартирах сусідів понад 20-30 хвилин, то й у мене починало дерти у горлі, боліти голова”.

Перш ніж йти до райвідділку, сусідка Тетяни пішла до дільничного.

“Серед них є один молодий дільничний Олексій. Він сказав, що знає цю родину. Запевнив, мовляв, зараз я їм  подзвоню, і вони більше не варитимуть. Ну подзвонить і добре, ми не з ким воювати не хочемо. Наступного дня дільничний передзвонив сусідці, та повідомив, що про все домовився. Дійсно, не варили днів п’ять. Люди почали навіть спати. Але згодом все почалось знову. Сусідка подзвонила Олексію. Той прийшов. Але не зайшов до неї, а пішов одразу у квартиру підозрюваних нами. І подзвонив вже від них, сказав, що ніякого запаху нема. Тоді вона вже не витримала, сказала: кришуєш, то й кришуй далі”, – продовжує Мілевська.

Її сусідка, у квартирі якої перебувати ночами неможливо, зустрілися зі старшим дільничним. «Той їй прямо сказав, що допомогти нічим не може», – запевняє Тетяна.

Загалом сусіди написали чотири заяви у райвідділок, ще кілька разів викликали поліцію.

“І кожного разу кордебалет не припинявся, – сміється вона. – Писали у прокуратуру, у департамент протидії наркозлочинності нацполіції. Відповідей досі нема. Одного разу приходив ніби представник того департаменту. Показав документи, але сусідка не розгледіла у них нічого. Привів з собою наркомана, який зауважив, що у цьому під’їзді не варять нічого, а якби це було, то відчувався би сильний запах ацетону. Але цікаво, що після тієї розмови з сусідкою представник департаменту сів у машину дільничного Олексія”.

Згодом сусідка нарешті потрапляє на прийом до начальника Оболонського райвідділу – Михайла Ніконова. Показує довідку від лікаря про погіршення стану здоров’я, всі заяви які були написані раніше.

Ніконов пообіцяв передати справу до слідчого відділу. Нині вона вже там. Але жахливий сморід не зникав, і сусідам становилося все гірше. “Ми розуміли, що для розслідування справи потрібен час, а у нас його нема, адже люди почувалися гірше”, – говорить Тетяна.

Не дочекавшись дій правоохоронців, сусіди у будинку на вулиці Богатирські вдалися до самостійних “слідчих дій”.

“Я подумала, ну і що – не посплю одну ніч, але все побачу сама, – далі говорить Тетяна. – І ось пізно ввечері сусідка подзвонила зі словами: «Він приїхав, сидить у машині». Я беру бінокль, виходжу на балкон – бачу бус, з якого лунає голосно музика. Поїхав ліфт. Хтось вийшов до того чоловіка, щось передав водію, викинув у сміття невеликий пакет та зайшов у будинок. Той, що був у автівці залишився чекати. За півтори години приїхала ще машина. Той щось передав йому, сів у бус і почав рахувати гроші. Це вже було пів на третю ночі. Це що таке – доставка суші?”.

Жінки й самі намагалися з’ясувати, звідки розповсюджується по квартирам їдкий запах. Разом з черговим патрулем були у квартирі сусідів, на яких впала тінь підозри. Їм навіть відчинила двері, провели на кухню, показала, що варить гороховий суп. “Дійсно, на плиті була каструлька, у якій щось варилося, – говорить Тетяна. – Але головне – у  квартирі був той самий їдкий запах горілого. Але не ацетону. Мене навіть якось ця сусідка зупинила, каже, мовляв, всі думають, що це ми варимо щось токсичне, але це не правда. Так я їй прямо сказала: “Давайте шукати разом”.

Крайній раз вирішили патруль не викликати. Одяглися тепліше, і сіли чекати тих, хто може виготовляти, на їх думку, наркотичні речовини.

Зустріли на сходах чоловіків на яких думаємо. Вони брали з дому якісь пакети та їхали кудись. Тим часом по під’їзду розповсюджувався вже знайомий запах гарі. А вночі знову приїжджала машина.

“Я не витримала і зробила пост у фейсбуці після цього нас почули”, – говорить Тетяна.

Вже цього тижня мешканки Оболоні чекають приїзду спеціалістів, які мають взяти проби на наявність отруйних речовин у квартирах трьох сусідок.

“Ми кілька разів говорили у поліції, що треба влаштувати засідку, готові надати їм свої квартири, аби вони могли почекати до ночі”, – підсумовує Тетяна Мілевська. Зверталися мешканці і до приймальні місцевого народного депутата Андрія Білецького. 19 березня прийшли представники депутатської приймальні. “Спілкувалися з сусідами яким погано, та почули запах, який зараз є. Потім поїхали до поліції”, – говорить Тетяна. З її слів нині вже справа перебуває на особистому контролі начальника районної поліції.

“Громада Київщини” також звернулася за коментарями до Оболонського управління. Наразі чекаємо відповідь.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539