Київрада перекрутила петицію киян у проекті рішення про захисні межі НПП “Голосіївський”

0

Київрада перекрутила вимоги громадян у петиції щодо захисних меж НПП “Голосіївський” і своїм проектом рішення хоче дозволити забудову в 25-метровій охоронній зоні Нацпарку. При цьому за пожежними нормами охоронна зона Нацпарку має становити мінімум 50 метрів для мішаних лісів. Про це стало відомо на засіданні підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання та протидії корупції та міжфракційного об’єднання “За Київ”.

“Мені помічниця дала проект рішення Київради про встановлення охоронних зон Національного Голосіївського заповідника… Вони встановлюють 500 метрів для чогось там шкідливого, а 25 метрів – для забудови будівель будь-якого функціонального призначення IV i V категорій складності, що там можна будувати і вище 9 поверхів. Земельна комісія швиденько вже розглянула це рішення і буде його приймати”, – каже нардеп від БПП Наталія Новак.

Жителька з Голосієва з вулиці Потєхіна і членкиня ініціативної групи жителів мікрорайону Олена Прохорчук зауважує, що Київрада докорінно перекрутила петицію громадян про охоронні зони Нацпарку:

“Два роки тому члени нашої громади зареєстрували петицію щодо введення мораторію на будівництво навколо НПП Голосіївський до моменту введення і встановлення охоронних меж на відстані 500 метрів. 2 роки розгляд даної петиції не відбувався ні по суті, ні за змістом. За ці 2 роки дуже стрімко було розроблено і прийнято низку детальних планів територій навколо НПП, які порушують всі можливі норми законодавства про природно-заповідний фонд, а також ДБН в частині протипожежних розривів. Для нас стала несподіванкою наявність проекту рішення щодо цієї петиції. На жаль, ні автор, ні члени громади до напрацювання змісту проекту рішення не були залучені. Мало того – зміст даного проекту рішення діаметрально протилежний вимогам нашої петиції. Якщо вчитатися, то в 1 пункті даного проекту рішення прописується будівництво екологічних шкідливих і небезпечних об’єктів, а це і так заборонено”.

“Що стосується мінімального розриву в 25 метрів, це порушує ДБН щодо пожежного розриву в 50 метрів, а також Указ Президента щодо встановлення охоронних меж…. Вони дозволяють будівництво в межах цієї 25-метрової охоронної зони споруд житлового призначення нижче 9 поверхів”, – додає мешканка з вул. Потєхіна і член ініціативної групи мешканців мікрорайону Олена Прохорчук.

За словами Прохорчук, спочатку має бути розроблений проект режимів використання та охоронних зон повноважним органом, зокрема, Мінекологією. І лише тоді є можливість встановити межі як такі.

“А тут Київрада планує без фахової  підготовки і належного обґрунтування встановлювати охоронні межі (їх відстань може бути не однорідною: не меншою за передбачену чинним законодавством, але більшою при обґрунтованій необхідності)”, – резюмує активістка.

Наразі проект рішення відправлений на доопрацювання екологічної комісії Київради.

Нагадаємо, Київрада проектом рішення збирається ускладнити процедуру створення скверів і парків у столиці.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539