Екопарк “Осокорки”: чому проект Гусовського розглядають, а проект “Свободи” ігнорують

0

На останній сесії Київради питання про створення Екопарку на Осокорках зняли з порядку денного через дію ухвали Господарського суду. Вона нібито забороняє міськраді розпоряджатися земельною ділянкою, що перебуває в комунальній власності. На сесії мали розглянути два проекти рішення – Гусовського та “Свободи”. Однак проект “Свободи” не розглянули, натомість з’явився проект Гусовського.

Частину активістів, які прийшли на сесійне засідання, охорона не впустила до приміщення КМДА. Проект рішення про розірвання договору оренди із забудовником – ТОВ “Контактбудсервіс” – у КМДА пообіцяли розглянути на наступному пленарному засіданні. Фактично ж на Осокорках уже почалося будівництво ЖК “Патріотика”, який зводить банк “Аркада”.

За словами мера Києва Віталія Кличка, питання Екопарку “Осокорки” буде розглянуте на наступному пленарному засіданні сесії Київради. Таке рішення міський голова запропонував депутатам 9 жовтня у зв’язку з дією ухвали Господарського суду, яка забороняє Київраді розпоряджатися цією земельною ділянкою.

Мер міста повідомив, що КМДА оскаржує рішення Господарського суду в апеляційній інстанції: “Громадськість, з однієї сторони, вимагає створення екологічного парку на цій території, яка була виділена ще багато років тому під житлову забудову. Більш того, протистояння відбулося, сутички. Я закликав і представників громадськості до наради в Київську міську адміністрацію, де ми обговорили це питання, і я переконаний у тому, що будь-які спірні питання нам потрібно вирішувати виключно за круглим столом. Це перше. По-друге, забудовник стверджує, що в нього всі документи в порядку. Я звернувся до забудовника з проханням ніяких рухів, ніякого будівництва не здійснювати”, – зазначив на сесії Віталій Кличко.

“Зараз звернулися до суду й чекатимемо на його рішення. Ми опрацювали це питання щодо створення екологічного парку, який там буде, здається, під сотню гектарів, з пропозиціями зі сторони забудовника, з пропозиціями зі сторони громадськості. Переконаний, що ці питання ми повинні вирішити виключно у правовому полі, щоб зняти всі конфліктні ситуації. Ще раз хочу нагадати: будівництво припинене до вирішення питання в суді, тільки після цього ми можемо робити будь-які наступні кроки щодо цієї території, цього конфлікту”, – додав міський голова.

Як відомо, суддя Господарського суду міста Києва Павло Чеберяк 25 травня 2018 року ухвалив рішення, яким заборонив Київській міській раді вчиняти будь-які дії щодо спірної земельної ділянки. Воно набрало чинності з моменту оголошення.

Активісти, які захищають Екопарк від забудови, зауважують, що таке рішення є безпрецедентним і не має аналогів в Україні.

“Це унікальне рішення для України загалом і для Києва зокрема. Унікальність його полягає в тому, що суд зобов’язав КМДА не вчиняти жодних дій із земельною ділянкою при тому, що КМДА навіть не була стороною у справі. У самого судді Чеберяка є конфлікт інтересів – у нього депозит у банку “Аркада”, – розповідає активіст Максим Стравинський.

Перед сесійним засіданням активістів не пустили до приміщення КМДА. Спочатку охорона не пропускала киян із плакатами, але після того, як плакати взяв на себе нардеп Остап Єднак, правоохоронці повідомили, що загубили список акредитованих громадян.

“Історія зі зняттям питання з голосування й анонсуванням, що воно буде перенесене на наступне пленарне засідання, поза всяким сумнівом є спробою приспати громаду. Оскільки ситуація набирає обертів. Люди вже готові до рішучих дій – сьогодні були готові перекривати вул. Хрещатик. Коли нас не пускали до приміщення КМДА, а прийшло приблизно 100 активістів, якимось дивом удалося домовитися, що в цьому випадку це просто жодним чином не вплине на вирішення питання”, – додає Стравинський.

До порядку денного пленарного засідання Київради внесли проект рішення депутата Сергія Гусовського та його “Київської команди” “Про створення парку відпочинку “Осокорки” в Дарницькому районі міста Києва”.

Цікаво, що свій проект рішення Гусовський подав 17 липня – за кілька днів після скандалу з виділенням землі у прибережній смузі родичам одного з авторів цього проекту Романа Марченка. Активіст Георгій Могильний гадає, що цей проект рішення був потрібен депутатам з “Київської команди”, створеної після того, як “Самопоміч” виключила з партії Гусовського та інших депутатів для того, щоб відбілити свою репутацію.

При цьому 22 травня фракція “Свобода” зареєструвала в Київраді схожий проект рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки, укладеного між Київською міською радою та ТОВ “Контактбудсервіс”. Але його так і не внесли до порядку денного сесії.

Георгій Могильний переконаний, що проект рішення, запропонований “Свободою”, значно ґрунтовніший, а от проект Гусовського, на його думку, видається піарним і не містить жодного супровідного документа. Утім, обидва проекти рішень не могли бути внесені до порядку денного, доки існує рішення суду: “Проект рішення Гусовського був поданий з порушеннями регламенту. “Свободівці” зробили проект згідно з вимогами: додали договір оренди із зазначенням пунктів, які порушуються, додали, найголовніше, порівняльну таблицю, куди вносяться зміни, що є обов’язковим за регламентом. А в Гусовського – проект рішення, пояснювальна записка і все. У проекті Гусовського написано: створити парк відповідно до схеми. Але в додатках графічної схеми немає. Це просто папірець, поданий для піару. У групі Гусовського є депутат Олег Макаров – голова регламентної комісії, який купу проектів рішень “зарубав” саме через те, що до них були відсутні графічні додатки”, – розповідає активіст Георгій Могильний.

“Стосовно судового рішення, яке забороняє Київраді вчиняти будь-які дії з ділянкою, то воно було ухвалене ще у травні й Київрада знала про це, оскільки намагалась увійти у справу як третя сторона, а 16 липня подала апеляційну скаргу на ухвалу Господарського суду. Хитрість у тому, що Київрада, зокрема її відділ правового забезпечення, не зазначила, що на ділянку накладено арешт. Зазвичай, коли є якісь рішення судів, вони пишуть, що цей проект рішення не може бути розглянутий”, – додає Могильний.

Речник “Київської команди” Володимир Анфімов повідомив, що необхідно використовувати всі методи для того, щоб парк з’явився: “Що стосується проекту рішення Гусовського – найменше чим би хотілося займатися, це з’ясувувати, чий проект кращий. Є бажання певних людей зіштовхувати лобами і казати, що той кращий, чи той кращий, цим би точно не хотілося займатися. Що я хочу сказати про проект рішення Гусовського – по-перше, там ідеться одразу про 5 земельних ділянок, загальною площею 176 га, тобто там не тільки про територію в 90 га, де має бути створений екопарк, а значно більша площа. По-друге, там є одразу декілька варіантів розвитку подій – передбачено розірвання договору оренди земельної ділянки і в тому числі передбачений момент, якщо через суди справа затягнеться, не продовжувати оренду після 2020-го року”.

“Стосовно графічних матеріалів – вони були додані до проекту рішення але з якихось невідомих причин додаток не був розміщений секретаріатом на сайті ради. Ми направили листа до секретаря Київради Прокопіва з проханням приєднати графічні матеріали до проекту рішення. Сьогодні нашою командою був поданий позов до Київського окружного суду про скасування Детального плану території на територі Екопарку, який у 2010-му році о 2:45 ночі був прийнятий. Саме цей ДПТ передбачає створення там житлового масиву, хоча Генеральним планом там передбачена зелена зона”, – додає Анфімов.

Голова фракції ВО “Свобода” Юрій Сиротюк повідомив, що їхній проект рішення з невідомих причин не потрапив до порядку денного. За його словами, паперовий варіант проекту в Київраді “загубили”: “Є проект рішення ВО “Свобода” – це і є наша позиція. Позиція депутата місцевої ради може бути підтверджена у проекті рішення, бо це найбільш дієва форма роботи. Можна що хочеш говорити, можна декларувати будь-яку позицію в стилі Ляшка, а робити зовсім інакше. Наш проект рішення щодо Екопарку “Осокорки”, як і багато інших наших проектів рішень, зокрема й щодо музею на Поштовій площі, дивним чином не потрапляють на комісії, не проходять процедури, а з’являється якийсь інший проект рішення, який, на нашу думку, слабший, але чомусь є він. Щодо Екопарку ми вважаємо, що жодного будівництва там не може бути й має бути створений парк”.

“На минулій президії я особисто звернувся до президії Київської міськради з проханням розглядати ці два проекти рішення паралельно. Я маю таку усну обіцянку секретаря міської ради Володимира Прокопіва та рішення президії Київської міської ради, куди входять керівники всіх комісій та фракцій Київради, про те, що на наступну сесію буде винесено наш проект рішення разом з проектом Гусовського. Якщо не на наступну сесію, бо там є якесь рішення суду, яке ніби блокує цей процес, то пізніше, але вони будуть винесені паралельно”, – додає Сиротюк.

Журналісти Руху ЧЕСНО поцікавились у прес-секретаря Володимира Прокопів а, чому проект “Свободи” не потрапив до порядку денного. На момент виходу публікації відповіді ми не отримали, але готові оприлюднити її в разі надання.

Голова фракції “Самопоміч” Наталія Манойленко вважає, що депутати повинні були голосувати за створення Екопарку “Осокорки”, попри рішення суду. Водночас вона зазначає, що не чула про існування проекту рішення від “Свободи”: “Ви знаєте, я не бачила цього рішення суду, я лише чула посилання на нього. А що це за рішення, що в ньому написано й чи справді воно суперечить проекту рішення, я, не будучи розробником цього проекту рішення, сказати не можу. Але я думаю, що цей проект рішення має право на життя. Я переконана, що його треба було виносити й ухвалювати в будь-якому разі. Чому Київська міськрада повинна реагувати на розпливчасті посилання на рішення суду, які там десь існують у надрах державних реєстрів, якщо в пояснювальній записці цього нічого немає?”

“Наша фракція підтримуватиме проект рішення Гусовського, якщо його винесуть на розгляд сесії. Тому що цей один з небагатьох куточків незайманої київської природи необхідно зберегти, а будувати там житлові масиви – просто варварство”, – додає Манойленко.

Голова фракції “Батьківщина” Володимир Бондаренко вважає, що на сесії мали розглядати той проект рішення, який подали першим, але в кожному разі фракція підтримує ідею створення Екопарку.

“Ми підтримали ідею щодо осокорківського парку. Ми розглядали це питання на фракції, і всі, хто там був, одноголосно висловилися за проект Гусовського. Ми завжди підтримуємо всі парки. Ми за жодне земельне питання останнім часом точно не голосували”, – наголошує Бондаренко.

Нагадаємо, що 4 жовтня перед сесійним засіданням Київради невідомі облили Гусовського зеленкою та закидали яйцями. Це сталося за спинами активістів, які прийшли з плакатами під будівлю міськради вимагати створення Екопарку. У зв’язку із цим інцидентом Кличко переніс засідання на вівторок, 9 жовтня.

Як відомо, активісти та місцеві мешканці вважають, що на цій території на околиці Києва всяке будівництво має бути припинене. Вони вже кілька років хочуть створити ландшафтний природний парк на Осокорках. Кияни написали електронну петицію на сайті Київради, створили групу у Facebook для обговорення планів, здійснили SWOT-аналіз території, розробили її логотип і взялися за організацію локальної екологічної експедиції.

Просто на пляжі, який місцеві називають Київською пустелею, забудовник – банк “Аркада” – хоче звести житловий комплекс “Патріотика на озерах”, що налічуватиме понад 40 багатоповерхівок. Тобто майже впритул до озер Небреж, Тягле та Мартишів. За словами активістів, існує припис про заборону робіт, але компанія його ігнорує.

28 липня на будмайданчику сталася бійка між тітушками та активістами, унаслідок якої постраждали мешканці мікрорайону.

Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО, ГО ЦентрUA

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539