Як кандидати в Президенти агітували на Київщині (дайджест)

0

Реєстрація кандидатів у Президенти України закінчилася. На цих виборах їх рекордна для України кількість – 44. Детальна інформація про кожного з них є на сайті Руху ЧЕСНО. Політики використовують співаків та акторів як VIP-агітаторів, а нардепи, які їздять Київщиною задля агітаційного туру, прогулюють роботу в парламенті. За Зеленського агітує “Ліга сміху”. Щонайменше троє кандидатів – Тимошенко, Садовий та Ляшко – мають свої брендовані автобуси, пише Рух ЧЕСНО.

Як минув для кандидатів перший лютневий тиждень агітації на Київщині, перевіряли учасники Громадського руху ЧЕСНО. Найрезонанснішими були зустрічі з виборцями чинного Президента Петра Порошенка та “батьківщинівки” Юлії Тимошенко.

Порошенко позиціонував свою зустріч у Палаці спорту як “Відкритий діалог”. При цьому відбувалася вона за огорожею та з охороною по периметру.

Відкритий діалог за парканом

Під час так званого “Відкритого діалогу” охорона Президента розірвала плакат учасника Руху ЧЕСНО Миколи Виговського, якого цікавило питання: “Хто замовив Катю Гандзюк?” Двоє охоронців тримали активіста за плечі й не давали підвестися з місця.

На плакат із питанням охоронці відреагували як на загрозу

Учасники акції вимагають, щоб Порошенко, який призначає керівників ОДА, зняв з посади голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва та його заступника Євгена Рищука, котрі, на думку активістів, можуть чинити тиск на слідство у справі про вбивство Гандзюк, оскільки не виключена їхня причетність.

Примітно, що перед виборами Порошенко зробив низку кадрових призначень у Києві та на Київщині, змінивши голів ОДА. Київську ОДА очолив люстрований екс-начальник Київської поліції Олександр Терещукякий свого часу розганяв євромайданівців у Луцьку.

VIP-агітаторами на форумі Порошенка були акторка Ада Роговцева та кінорежисер Ахтем Сеїтаблаєв.

Того ж таки 10 лютого на Контрактовій площі (Поділ) у столиці проводила зустріч із киянами Юлія Тимошенко.

(фото apostrophe.ua)

Активісти кампанії “Хто замовив Катю Гандзюк?” розгорнули плакати під час зустрічі Тимошенко з виборцями.

“Вибачте, так а хто замовив Гандзюк?”

Їх затримала поліція та доправила до Подільського РУВС, де правоохоронці неправомірно застосували до них силу, били ногами, а один з них вигукнув: “Ложись, бандера!”

Державне бюро розслідувань відкрило за цим фактом кримінальне провадження. Затриманих, зрештою, звільнили.

Близько опівночі ВО “Батьківщина” оприлюднило заяву, у якій наголосило, що голову Херсонської облради Владислава Мангера виключили з партії та рекомендували йому залишити посаду. Цікаво, що лист, який з’явився в ЗМІ, нібито датований 9 лютого, але до цих резонансних подій у ВО “Батьківщина” про нього не згадували. Активісти припускають, що документ могли створити заднім числом. Тимошенко ж назвала ці події “спецоперацією СБУ за вказівкою Порошенка”.

За кілька днів до цього вона відвідала Білу Церкву. Там її представляв співак Олександр Пономарьов, який на парламентських виборах був довіреною особою екс-регіонала й фігуранта антикорупційних розслідувань Анатолія Федорука– чинного мера Бучі, котрого судять за дерибан лісу.

Під час виступу Тимошенко в Білій Церкві невідомі кинули в натовп димові шашки та повідомили про замінування автомобіля “Ауді”, який стояв поряд зі сценою. У поліції зазначають, що порушників затримано та відкрито кримінальне провадження.

VIP-агітатор Гриценка нардеп Чумак прогуляв засідання парламенту

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко поїхав на Житомирщину. Проте на Київщині до агітаційного процесу він залучив народного депутата Віктора Чумака, якого до парламенту обрали кияни. 7 лютого Чумак провів зустріч в Ірпені.

До речі, узяти участь в агітаційному турі нардеп вирішив посеред сесійного тижня, прогулявши роботу в парламенті. Про це свідчать результати голосувань. На сайті Верховної Ради зазначено, що 7 лютого (саме тоді, коли Чумак відвідав Ірпінь) він проголосував за сім питань у першій частині засідання Ради, після чого до кінця робочого дня був відсутнім.

Під час зустрічі в Ірпені було озвучено, що в разі перемоги Анатолія Гриценка на президентських виборах Віктор Трепак стане головою СБУ, Іван Апаршин – міністром оборони. Інші прізвища високопосадовців, як запевнив начальник штабу Гриценка, буде оголошено пізніше. Він зазначив, що не може сам їх озвучити до оприлюднення кандидатом у Президенти.

До кадрових рішень на рівні Приірпіння в активістів виникли запитання. Під час зустрічі з мешканцями Ірпеня Чумак відрекомендував екс-депутата Ірпінської міськради Святослава Куценка як свого соратника. Куценко пройшов до Ірпінської ради від партії “Нові обличчя”, яку очолює одіозний екс-мер Ірпеня, фігурант антикорупційних розслідувань Володимир Карплюк, проте, як повідомляють місцеві ЗМІ, його відкликали через те, що він відмовився голосувати за бізнес-інтереси Карплюка.

Примітно, що 2010 року Куценко балотувався від ВО “Свобода” до Бучанської міської ради. 2014-го на виборах Президента він був головою ОВК від Ліберальної партії, яку очолював на той час політик, що голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року. 2016-го Куценко ввійшов до складу Ірпінської ТВК за квотою партії “Нові обличчя”, попри те, що був депутатом ради.

“Колись його прізвище було Куцебаценко. Зараз він за паспортом Куценко. Завдяки мені в нього почалася політична кар’єра. Щоб іти на вибори, треба було створити виборчий блок. Тоді мені порекомендували партію, яку й очолював Куцебаценко. Я пішла першим номером, Бархоленко – другим, а він – третім. Сутність проявилась і під час тих виборів. Він нас підставляв. Хімічив зі списками. Запоров юридичну роботу, бо сказав, що образився. І це мало нас усіх не підставило”, – розповідаєМирослава Свистович, колишній міський голова Ірпеня, яка зараз представляє “Силу людей”.

Ставши депутатом, Куцебаценко (нині – Куценко) перейшов, за словами Свистович, на бік депутатів-дерибанників, обстоював їхні інтереси, а не громади.

“Свободівець” Кошулинський гадає, що землевласниками можуть бути лише українці

Кандидат у Президенти від партії “Свобода” Руслан Кошулинський також завітав до Ірпеня, де провів зустріч із виборцями ще 12 січня. По суті агітаційний процес Кошулинський розпочав до того, як зареєструвався кандидатом у Президенти.

Цього самого дня кандидат у Президенти зустрівся з виборцями у Вишневому, а напередодні відвідав Переяслав-Хмельницький.

Після того, як ЦВК зареєструвала всіх кандидатів у Президенти, “свободівець” уже під час офіційного агітаційного туру відвідавЗгурівку, Тетіїв і Ставище. Там він наголошував на тому, що українську землю у власність мають отримувати лише українці.

12 лютого Кошулинський планує зустрітися з мешканцями Бучі в місцевому будинку культури.

“Ляшкобус” побував у Боярці та Вишневому

Лідер “Радикальної партії”, кандидат у Президенти відзначився оригінальним способом ведення передвиборчої кампанії – він вирішив пересуватися країною “ляшкобусом”. Олег Ляшко повідомив про це на своїй сторінці у Facebook.

Окрім того, як інформує прес-служба “Радикальної партії”, “ляшкобус” підвозитиме та годуватиме людей у різних куточках України. Це може бути розцінене як непрямий підкуп виборців.

5 лютого “ляшкобус” доїхав до Боярки. Про це написав у Facebook місцевий мешканець Володимир Несміян, його допис жваво обговорювали в мережі.

Ляшко повідомляє, що підвозить людей у своєму іменному автобусі.

Містяни такі дії політика висміюють.

Какао-розмови від Садового

Не відстає від Ляшка й лідер партії “Самопоміч”, кандидат у Президенти Андрій Садовий. Він також їздить країною на іменному автобусі. Свої зустрічі з громадою проводить на вулицях, називаючи їх “Какао-розмови”.

5 лютого Садовий пив какао з рівнянами, а 6 та 7 лютого – з мешканцями Чернігова, про що написав на своїй сторінці у Facebook.

Садовий також оголосив кандидатів на ключові посади в державі. У разі своєї перемоги народну депутатку Оксану Сироїд він пропонуватиме на посаду Генерального прокурора, а нардепа Тараса Пастуха – на посаду міністра оборони.

Щодо очільниці київського обласного осередку “Самопомочі”, народної депутатки Ірину Сисоєнко, то в активістів до неї є питання. Її звинувачують у тому, що вона зірвала відкликання депутата-дерибанника за народною ініціативою та здала квоти ТВК дерибанникам з Ірпеня, які співпрацюють з екс-мером Карплюком.

VIP-агітатором Садового на Київщині був голова парламентської фракції Олег Березюк. Як і Чумака, 6 лютого, коли він їздив до Білої Церкви, на робочому місці в парламенті нардепа не було.

“Самопоміч” оприлюднила відео, на якому голова фракції переконує, що читати програми не слід.

Не читайте програми. Програми – це для дуже специфічної, вузької групи людей. Читайте біографії”, – наголошує Березюк.

З таким підходом до вибору не погоджується керівник департаменту публічної політики та адвокації ГО “Центр UA” Андрій Андрушків:

Говорити, що біографії важливіші, ніж програми, – це як переконувати, що праве крило літака важливіше за ліве. Біографія лише відповідає на питання “Хто цей політик?” А програма дає виборцю розуміння “Що цей політик планує робити?” Саме в програмі зафіксовані обіцянки, згідно з якими виборці можуть відслідковувати діяльність обраного політика. Доки виборці не звертатимуть уваги на програми кандидатів і партій, доти українська політика зможе залишатися безвідповідальною, а українські політики – непідзвітними”.

Під час місцевих виборів 2015 року на Білоцерківщині “Самопоміч” мала доволі сильні позиції. Порошенко теж відвідував Білу Церкву,але це було до реєстрації в січні 2019 року.

Зауважимо, що не лише Ляшко та Садовий, а й Тимошенко, яка також побувала в Білій Церкві, має брендований автобус. Це тренд президентської кампанії 2019 року.

Кандидатобуси

За Зеленського агітує “Ліга сміху”, доки він на Львівщині

Якщо Садовий попрямував на Схід України, то його конкурент – на Захід. Володимир Зеленський зі своїми колегами зі студії “Квартал 95” дав там благодійні концерти, які можуть розцінюватись як гречкосійство.

Львів зустрів кандидата в Президенти білбордами з антирекламою: “Весна прийде – будуть нові жарти про хохлів” та “Весною житимемо по-новому. У федеральному окрузі”. Садовий наголосив на тому, що засуджує такі білборди й ті, хто їх розмістив, мають відповідати за це, бо конкурувати на виборах потрібно доброчесно.

У Броварах та Ірпені на початку лютого відбулися ювілейні концерти “Ліги сміху”. Вартість квитка становила 150 грн. “ОПОРА” зафіксувала відеоролики Володимира Зеленського під час цих культурно-розважальних заходів, які можна розцінити як агітацію. Також активісти громадянської мережі повідомляють про існування агітації проти інших кандидатів, а окремим категоріям населення квитки давали безкоштовно.

Ігор Шевченко засіває шапками

Після скандалу, який трапився в Давосі, коли кандидат у Президенти України Ігор Шевченко пішов по безкоштовні шапки й повернувся, аби набрати ще, зазначивши, що так учинив би кожен українець, він вирішив таки довести всім, що українці радіють шапкам “на шару”, й організував роздавання головних уборів.

Щотижня Громадський рух ЧЕСНО стежитиме за кандидатами в Президенти та моніторитиме їхню агітаційну діяльність.

Просимо виборців інформувати про перебування кандидатів в агітаційних турах і помічені порушення за телефоном: +38 (050) 419-12-49 (Ірина Федорів, головна редакторка сайту chesno.org).


АВТОРКА

Ірина Федорів

Ірина Федорів головна редакторка сайту ЧЕСНО, ГО ЦентрUA

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539