Висотки на торфі, ДОТах і братських могилах: чим небезпечний новий генплан Ірпеня

0

Ось уже третій місяць, як Ірпінська міська рада на чолі з в.о.міського голови Анастасією Попсуй (змінила прізвище на Заблоцька) продавили так званий оновлений генплан Ірпеня, досі не оприлюднивши самого документу. А нині виявилося, що скандальний генплан столичного передмістя ухвалили попри негативні висновки більшості державних інституцій.

Після голосування всліпу за документ 19 грудня ситуація з незаконними забудовами в Ірпені різко загострилася. Будівельники КАМАЗами возять промислове сміття на заплави обох річок – р.Ірпінь та її притоки р. Буча, адже депутати “благословили” забудову їхніх берегів 10-поверхівками та котеджами.

Депутату, який блокував цю техніку, спалили машину, а в гуртожитку ліспопроекту, на місці якого в генплані малювали висотки, на вихідних раптово спалахнули сараї та дах. 7 родин залишилися без житла, і пожежники кажуть: це точно не “коротке замикання”.

Водночас громада міста в рамках проекту #відкритийІрпінь отримала відповіді від центральних органів влади, які свідчать: ключові відомства України не просто не погоджували генплан Ірпеня, а й вважають його небезпечним і для передмістя, і для самої столиці, і навіть для річки Дніпро.

Відповіді надали Державне агентство водних ресурсів, Головне управління Держслужби, Управління лісового та мисливського господарства, Управління охорони культурної спадщини Київської області.

Найбільше зауважень стосуються вже легендарної заплави річки Ірпінь. Легалізувати її майбутню забудову було одним із ключових завдань генерального плану від 19 грудня. Саме через захист заплави в Ірпені нападають на активістів. Саме через незаконний видобуток торфу на берегах річки люди виходять і блокують техніку. Саме для того, щоб схилити громадськість до необхідності забудови заплави, невідомі уже кілька разів у лютому та березні підпалювали тут траву. Тобто діяли за принципом: не даєте нам викопати торф, то нехай він тоді згорить.

Так, Басейнове управління водних ресурсів середнього Дніпра зауважує, що не погодило проект генплану, оскільки заплави – це меліоровані особливо цінні землі, а переведення їх у категорію земель забудови потребує значних капіталовкладень і погодження Верховної Ради України.

Окреме зауваження стосується торфовищ. Їхня глибина сягає 6 метрів. Мало того, що територія заплави в принципі розташована за межами міста Ірпінь і міська рада не має права розпоряджатися цією землею, так ще і видобуток торфу на такій глибині – поза компетенцією міських рад. Це має робити тільки уряд. Тут же чітко вказано: “Ділянки меліорованих земель не придатні для будівництва, яке було передбачено”.

Підсумовуючи, експерт вимагає від Ірпінської міської ради внести ці меліоровані землі на карту генплану. Варто зауважити, що в Ірпені уже продають квартири, зведені на меліоративному каналі, засипаному під фундамент без жодних погоджень. Канали також засипають під кіоски з продажу квартир

Зауваження Управління лісового та мисливського господарства Київської області стосуються широко анонсованих планів створити в Ірпені гідропарк на 95 га і лісопарк на 206 га на території сьогоднішніх лісових угідь ДП “Київський лісгосп” та ДП “Клавдієвський лісгосп”, які володіють майже 1 тис. га лісу довкола міста.

Виявилось, що Ірпінська міська рада по суті… вигадала історію з новими рекреаційними зонами для містян, а також про нову ділянку автодороги М-07 у західній частині міста. Бо до лісгоспів за погодженням меж нових об’єктів ніхто не звертався.

Так само, як ніхто не питав їхньої думки про сотні тисяч нових квадратних метрів забудови, які планується – відповідно до генплану – звести на території нинішніх державних лісів Києво-Святошинського району.

Несподіванками насичений і висновок управління цивільного захисту (ДСНС). З нього з’ясовуємо, що міська влада проектує фонтани і нові парки без базової системи захисту на випадок надзвичайних ситуацій. На території міста немає і не передбачено генпланом будівництво нових бомбосховищ, а також повністю відсутні райони, які можна було б назвати безпечними в разі ймовірного хімічного ураження. Тобто немає ані відповідних захисних споруд, ані захищених приміщень.

Пожежники повернули Ірпінській міськраді проект без погодження із вимогою розрахувати кількість населення, яке підлягатиме евакуації у випадку надзвичайної ситуації (генплан рахували на даних 2012 року, а відтоді населення Ірпеня подвоїлося і продовжує зростати), а також закласти у проект генплану будівництво споруд цивільного захисту.

При цьому рятувальники вимагають прислати їм відкоригований документ на повторну експертизу, чого зроблено не було. Ба більше, депутати Ірпеня підтримали генплан 19 грудня, навіть не дочекавшись висновків фахівців ДержНС, адже їхній лист, датований саме 19.12.2018 року, фізично не міг дійти до ранкового голосування.

Але найґрунтовнішим виявився висновок управління культури Київської облдержадміністрації. З нього випливає, що “новий” генплан розробляли взагалі без урахування вимог пам’яткоохоронного законодавства.

Зокрема, згідно з листом управління, в документі не відображені поселення Черняхівської культури на територіях 3 і 2 га, 5 ДОТів (“довготривала оборонна точка”, як правило, часів Другої світової війни), низка пам’яток історії і архітектури і навіть одна культова споруда.

Взагалі не відображені охоронні зони цих об’єктів, територія в межах яких повинна бути вільна від забудови, а також не позначені землі історико-культурного призначення.


Такі землі є особливо цінними державними землями. Проте жодних обмежень щодо їх використання у генплані не вказано, їх мають забудувати. “Неприпустимим також є запропоноване використання територій братських могил, окремих поховань, ДОТів, що є об’єктами культурної спадщини. Проектантом такі об’єкти не беруться до уваги, а пропонується забудова”, – сказано в документі.

Очевидно, що кожен із цих негативних висновків (автори деяких прямо вказували, що заперечують проти такого документа) – це привід для судового позову про визнання генплану незаконним. Адже відсутність щонайменше одного погодження – це вже привід для визнання документу незаконним.  

Проте темпи, якими міська влада взялась втілювати генплан у життя, не шкодуючи ані сил, ані ресурсів, показують, що забудовники хочуть зробити процеси незворотними. Саме тому Ірпеню якнайшвидше потрібна зміна міської ради і вибори нового легітимного міського голови, які зможуть зупинити це свавілля раніше за суд і врятувати залишки “зеленого” Ірпеня від перетворення на суцільний будівельний майданчик.

 

Фото на кавер: Якименко Сергій

Авторка: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539