Хто дав право нищити медицину: чому закрили стаціонар в Коцюбинському?

1

Людям роблять капельниці в польових умовах. І це за 5 км від столиці. Вони лежать на дерев’яних збитих лежаках при тому, що ще кілька тижнів тому можна було в селищі лежати на комфортних ортопедичних матрасах.

Річ у тім, що третій самопроголошений голова Коцюбинського Сергій Даніш (“Нові обличчя”) пішов на поводу в Ірпеня і вирішили закрити стаціонар на вул. Меблева. Ірпінь заощадить гроші на свої потреби, а коцюбинці за свої податки мають буди в польових умовах.

“Я коли була на Меблевій в медичному закладі, то головний лікар Паюк переконував  мене в тому, що медики висловилися за таке реформування медицини в Коцюбинському. Я попросила протокол, але протоколу не було. Та й самі медики сказали, що таке рішення насправді підтримали одиниці. Паюк переконував – буде врахована думка громади. Фактично після його слів ми створили опитування в групі і не знайшлося ЖОДНОЇ людини, яка б підтримала закриття стаціонару у селищі по вул. Меблева, де населення стрімко зростає”, – розповідає  голова комісії з питань ЖКГ Олександра Куцан.

Проголосувало майже 200 коцюбинців. Дійсно, немає жодного глосу за закриття стаціонару. І це реальні мешканці селища. Та й хто б при здоровому глузді голосував за погіршення умов в медицині чи освіті?

На думку громади ніхто не зважив. Це було передбачувано. Цинічно, що вивезення речей з стаціонару спланували під 8 березня, тобто саме тоді, коли 3 вихідних поспіль і громада найбільш пасивна, бо всі вже запланували, що робитимуть.

Так само підступно на 8 березня забудовник Біличанського лісу з боку Гостомеля розпочав рубку дерев. Це стандартна технологія загарбників.

“Я дізналася, що хороші ліжка з ортопедичними матрасами розмістили в підвалі амбулаторії. Людей тепер капають на жорстких кушетках. Ставлення як до непотребу. Відекрили VIP-палату – платну. Тобто були безкоштовні якісні умови, а тепер ми якісне продаємо людям, які хочуть мати бодай якийсь комфорт, а щоб платили, то на контрасті даємо жахливі умови. І всіх дуримо і кажемо, що винна медреформа, яка до стаціонару в Коцюбинському не має жодного відношення”, – розповідає Куцан.

Кожен може порівняти, що ми відстоювали і які умови були до перевороту (ліворуч) і як зараз ставляться до пацієнтів у амбулаторії (праворуч).

Більше того, є пряма загроза втратити приміщення, де був стацоінар. Це колишнє приміщення дитсадка меблевої фабрики. Садок називався “Білочка”. Попри те, що не можна приватизовувати садок, депутати за часів головування Вадима Садовського віддали більшу половину колишньому депутату-священику Миколі Ільницькому. За це голосувала перша самопроголошена голова селища Юлія Главацька (чинна депутатка “Нових облич”) та інші депутати, які зараз входять в депутатську більшість. Громада вирішила їх переобрати знову. І саме тому ми маємо такі наслідки в розвитку селища.

“Я дізнавалася в керівника УЖКГ “Біличі” Слухая, чи є ще опалення в приміщенні на Мбелевій і хто за нього платить. Він наголосив, що не підписували договір з Ірпенем. Тобто опалення стаціонару, яке мало б здійснюватсия коштом Ірпеня ляже на УЖКГ “Біличі”, а в кінцевому результаті на нас – на мешканців селища, бо це йборг комусь доведеться сплатити. Ірпінь знову заощаджує наші податки, які витратить на свої агітаційні витребеньки, а медицина і мешканці в заручниках. Так було і тоді, коли не було в Ільницького лічильників на воду. Ми несли колосальні втрати поки я не змусила поставити лічильник”, – резюмує Куцан.

Рік тому – рівно на початку березня – я разом з активними депутатами, які входять в депутатську меншість, протиділяла партійцям “Нових облич” і не дала в березні 2018 року закрити стаціонар на вул. Меблевій у селищі Коцюбинське. Тут робили ремонт і були прекрасні умови для людей. А що ж тепер? Польові умови…

Я намагалася винести питання стаціонару на громадські слухання, але депутати Нових облич разом з тогочасним заступником міського голови екс-регіоналом Дмитром Христюком (чоловіком народної депутатки Вікторії Сюмар) робили все, щоб люди не поставили питання в порядок денний. Христюк всім загоовював зуби.

Але тоді ми вистояли навіть після того, як це питання зірвали з громадських слухань. Я зверталася до голови міжфракційного об’єднання “Київщина” Ярослава Москаленка та до народної депутатки Ольги Червакової (БПП), яка теж входить до цього об’єднання і активно допомагає регіону. Завдяки їм та тогочасному голові ОДА Олександру Горгану вдалося врятувати стаціонар від закриття.

Що ж змінилося за рік? А наприкінці літа обласний осередок БПП, розуміючи, що треба залучатися підтримкою перед виборами на місцях, вирішив спрівпрацювати не з чесними й принциповими політиками, а з фігурантами антикорупційних розслідувань, про що повідомляв рух ЧЕСНО.

Володимир Карплюк за домовленістю склав з себе повноваження. Прокурора Київської області Дмитра Чібісова, які вручав йому підозри різко перевели на Полтавщину.  Всі обшуки в Ірпінській раді у кримінальних справах та всі суди перейшли в статус заморожених справ.

Далі більше, в селищі Коцюбинське, за домовленістю з обласним осередком БПП, новим головою ОДА Олександром Терещуком та Карплюком провели переворот. Це було зроблено для того, щоб вивести гроші на ТОВ “Мастер-Енерго”, в якого ми абсолютно чесно в судах повернули собі наше майно – котельні, а також, щоб виводити далі бюджетні гроші на власні потреби. У тому числі економити на медицині  освіті задля того, щоб чиновники Приірпіння і області могли самозбагачуватися.

Розумічи, що відбувається, я вийшла з патії БПП і зробила заяву. Але я і подумати не могла, що так зухвало перед виборами Президента України “Нові обличчя”, відчуваючи покровительство очільника ОДА Терещука й обласного осередку БПП, вирішать знищити в селищі медицину і вдарити по найболючішому – найменш захищених верствах населення.

Це нечуване зухвальство. Тобто їм не просто сказали, що закриють очі на кримінальні справи, їх переконали, що вони можуть робити все, що вони задумали. І тому “Нові обличчя” радо розміщають агітацію Порошенка в Ірпінській міській раді.

А Будинок культури селища Коцюбинське перетворився на склад для наметів БПП. Так само в раді були газети “#Команда Порошенка” з гороскопом. Це не що інше як адмінресурс.

Гороскоп – не заміснить медицину.

Але що було б дешевше для обласного осередку БПП? Знайти приміщення для розміщення намету і поліграфії (чомусь активісти це роблять в консьєржках своїх будинків), чи дати вивести понад 50 % бюджету слеища на ТОВ “Мастер-Енерго” та закрити стаціонар? Мені здається, що скільки б не було агітаційної продукції, громада не дурна і розуміє, що удар по медицині – це злочин. Відповідно чекати на підтримку від громади на виборах за таких умов – це ілюзія.

Але найсмішнішим є те, що ті ж “Нові обличчя” вирішили співпрацювати і з Юлією Тимошенко. Вони розміщують її борди в Коцюбинському, кум Карплюка – мер Бучі Анатолій Федорук – дарує їй квіти, коли вона приїздить в Бучу.

Тобто, як кажуть в народі: ставлять свічку і чорту і Богу, бо не знають, де будуть після виборів. Це і дозволяє таким політикам триматися при владі Віктора Ющенка, Віктора Януковича, Петра Порошенка. Вони “ставлять свічки” всім, кому треба, а після перемоги домовляються з новим представником влади.

Я взагалі не виключаю того, що стацоінар перед виборами закрили зумисно. В цій нехитрій грі “Нових облич” з різними кандидатами можливо все.

Я звератюся публічно до голови ОДА Терещука і вимагаю негайно втрутитися в це питання й повернути громаді стаціонар і людські умови. Але в його підтримку законності й правопорядку в обрасті я мало вірю, хоча Петро Порошенко обрав саме його, аби представляти його як гаранта на Київщині.

Більше вірю в те, що своє слово скаже МФО “Київщина”, до якого входять і Москаленко і Червакова. Вони ніколи не відмовляли громадя нашого селища в допомозі і під час кризи опалювального сезону, і під час першої спроби заркиття стаціонару.

Ми стаціонар здавати не збираємося.

Авторка: Ольга Матюшина, селищна голова Коцюбинського

 

 

1 Comment

  1. Людмила 13 Березня 2019 at 11:43

    Стаціонар ЗАКРИЛИ без врахування думки громади. Це жах. Селище росте, ставки мед працівників скорочено, приміщення стаціонару готують невідрмо під кого.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539