ЦВК: Заміна членів ДВК протягом процесу голосування – це порушення

0

У селищі Коцюбинське на Київщині на двох дільницях замінили по одному члену ДВК уже після початку процесу голосування. Про це Руху ЧЕСНО повідомив спостерігач Ігор Домбровський.

За його словами, це відбулося приблизно о 10:30. Нові члени ДВК продемонстрували постанови окружної виборчої комісії про те, що вони вийшли на заміну.

Ці особи прийшли тоді, коли вже розпочався виборчий процес і члени ДВК видавали бюлетені. Це очевидна річ, що процес голосування не зупиняється за жодних обставин. Члени ДВК можуть прийняти присягу лише на засіданні ДВК. А воно не може проводитися під час голосування. Отже, ті дві особи, які зараз думають, що вони члени ДВК від Порошенка в Коцюбинському є просто громадянами, бо вони не приведені до присяги. А раз вони не приведені до присяги, то вони не несуть жодної відповідальності і можуть фальшувати вибори “, – наголошує Ігор Домбровський, депутат облради від “Свободи”, який на цих виборах є спостерігачем.

Вони мали б прийти о 7 ранку, щоб на засіданні ДВК ввела їх в повноваження. А те, що по квоті БПП зайшли люди, яких ми пов’язуємо з мером Ірпеня і вони не приведені до присяги, ми припускаємо що готуються фальшування на користь одного з кандидатів,” – додає Домбровський.

Рух ЧЕСНО поцікавився в ЦВК, чи дійсно заміна членів ДВК в момент голосування, коли члени комісії видають виборцям бюлетені, є порушенням.

“Це трохи нонсенс, бо вони не можуть зупинити процес голосування… Підготовче засідання було о 7-й годині, до початку голосування. Це запитання до дільничної виборчої комісії”, – коментує Сергій Сержан, який є помічником заступника голови ЦВК.

Водночас він зазначив, що, не маючи всіх документів та не отримавши пояснень від усіх сторін, важко дати належну оцінку цій ситуації.

“Щодо прибуття людини після початку голосування – важко коментувати… Треба спитати, чому ОВК не сповістила особу, яка прийшла на заміну, про те, що вона після ухвалення рішення вже є членом ДВК та має о 7-й ранку бути на підготовчому засіданні, скласти присягу і з 8-ї години працювати. Тут багато запитань, які, на жаль, не характеризують організацію роботи ОВК і ДВК з позитивного боку. Але маємо те, що маємо”, – наголосив Сержан.

Він підтвердив, що формально складання присяги під час голосування – це порушення.

“Звичайно, це порушення”, – резюмував Сержан.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО повідомляв, що в селищі Коцюбинське на двох дільницях одному й тому ж самому громадянину видали по бюлетеню. Таким чином він міг би проголосувати двічі.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО моніторить перебіг голосування на виборах Президента в режимі онлайн-марафону.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539