Тероборона Києва: ким командуватиме Кличко під час воєнного стану – навчання (ФОТО, ВІДЕО)

0

У Києві та околицях столиці з 13 до 19 травня провела навчальний збір 112 окрема бригада територіальної оборони, сформована з киян для захисту столиці. На яких рубежах бригада захищатиме столицю в разі запровадження воєнного стану, мобілізації або повномасштабної війни? Що таке служба в резерві й навіщо сформовано бригаду територіальної оборони Києва? У чому вправлялася бригада під час тижневих навчань, як тривали збори резервістів і як оцінила українців іноземна делегація? Детальніше про перебіг навчань в репортажі журналіста Руху ЧЕСНО, який підписав контракт резервіста – “Тероборона Києва: Ким командуватиме Кличко в разі запровадження воєнного стану?”

Про навчання 112-ї окремої бригади територіальної оборони (далі – 112 ОБрТрО) було відомо за півроку. Ще в грудні для організаційного ядра офіцерів командування провело короткі збори, на яких офіцери за картою планували оборону столиці. Тому в травні, за тиждень до навчань, дзвінок з районного військкомату не став несподіванкою.

“Моя мотивація дуже проста. У підрозділі, де військовослужбовці знають одне одного й уже можуть працювати злагоджено, шанси на виживання вищі, а служба приємніша. Для цього ідеально підходить служба в резерві територіальної оборони”, – розповідає автор репортажу, журналіст Руху ЧЕСНО Сергій Огородник. 

При кожному військкоматі є офіцер, який відповідає за територіальну оборону. Перед зборами він уважно вивчає мотивацію резервіста, збирає довідки, перевіряє стан здоров’я та видає повістку. Випадкових людей не беруть – на час зборів резервіст є повноправним військовослужбовцем, тож і медкомісію доведеться обов’язково пройти.

Така ситуація повністю відрізняється від тієї, що була навесні 2014 року. Якщо тоді медкомісія була радше умовністю, то тепер кожен лікар пильно оглядає призовника, випитує скарги та шукає вади й недуги. Флюорографія, кардіограма, аналіз крові є обов’язковими – без них і не потикайся.

На тижневі навчання призвали не всіх, а лише управління бригади та управління батальйонів зі стрілецькою ротою одного з батальйонів – загалом 250 резервістів. 

Резервісти, які хочуть залишитись у бригаді на своїх посадах за спеціальностями, підписують відповідний контракт на службу в резерві. Плюс цього контракту в тому, що укласти його можна на строк від 6 місяців до 3 років. Він передбачає, що ви зобов’язуєтесь раз на рік бути на зборах та у вихідні за бажанням відвідуватимете планові заняття свого підрозділу. 

Також за проходження зборів резервісти-контрактники отримують більше грошей, ніж призвані резервісти. Але різниця в сумах незначна. Це ще раз доводить, що люди приходять у бригаду не задля якихось заохочень чи пільг, а саме для захисту України.

За результатами зборів контракти уклали приблизно 80 резервістів. Частина резервістів бажає перевестись у бригаду з рот охорони військкоматів. 

Ті, хто вже підписав контракт, забирають свій новенький однострій додому на зберігання й під час наступних зборів і занять не марнуватимуть часу й нервів на обмундирування.

А ті, хто цього разу не уклав контракту, здають форму на зберігання на склад. 

Під час урочистого шикування резервістам вручили грамоти та відзнаки. На подію завітали двоє депутатів Київради – Юрій Зубко та Вадим Васильчук.

Комбриг Микола Білосвіт нагадує, що бригада вже уклала угоду з ТСОУ щодо спільної навчальної бази, а також додає, що для ефективного розвитку бригади необхідно створити власний тренувальний центр тероборони столиці у вигляді комунального підприємства. Командир бригади очікує розуміння від депутатського корпусу міськради.

“Протягом цього тижня навчань дізнався на практиці про управління військом більше, ніж за два роки теорії на військовій кафедрі. При цьому між собою перезнайомилося чимало порядних і патріотично налаштованих людей, умотивованих захищати рідну землю від агресора. Ми пройшли елементарне злагодження під час навчань, розуміємо свої посадові обов’язки й місце в строю та в бригаді. На ключових посадах у бригаді перебувають офіцери й сержанти з бойовим досвідом, а психологічний стан особового складу високий. У такий підрозділ хочеться повернутись і для навчань, і для служби в бойових умовах”, – підсумовує свої враження в детальнішому репортажі “Тероборона Києва: Ким командуватиме Кличко в разі запровадження воєнного стану?” журналіст Руху ЧЕСНО.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539