Клон Смірнової – дружина однопартійця кандидата Карплюка. #Округ95

0

Станом на 18 червня на сайті ЦВК зареєстровано двоє кандидатів-клонів, які, ймовірно, є технічними. Марина Смірнова – цивільна дружина мера Боярки, представника партії “Нові обличчя”. Вона подала документи до ЦВК після публічної заяви очільниці Києво-Святошинської РДА Мирослави Смірновоїпро висування до Верховної Ради на 95-му окрузі. Програма дружини міського голови Боярки – плагіат програми кандидата в нардепи з Житомирщини, який балотувався до парламенту 2014 року.

Смірнова – не єдина потенційна кандидатка, яку клонували. Уже зареєстровано клон Горобця, котрого планують висувати від команди Володимира Зеленського. І це не просто тезко за прізвищем. Для цього клона створили БФ “Слуга народу”, аби розпорошити голоси виборців. А його передвиборча програма, як і програма клона Смірнової, – плагіат.

Екс-мер Ірпеня, фігурант антикорупційних розслідувань Володимир Карплюк з партії “Нові обличчя”, який першим зареєструвався на окрузі, твердив, що клонів готують саме для нього. Проте на 18 червня жодного тезки Карплюка у виборчому окрузі не зареєстровано.

Голос і Самопоміч одразу надали списки своїх кандидатів-мажоритарників. Ці політичні партії закликали перевіряти кандидатів у списку. “Голос” уже навіть кількох відкликав після перевірки.

Партія “Слуга народу“, що має найвищий рейтинг, не поспішає оголошувати своїх кандидатів на округах навіть за кілька днів до кінця реєстрації. Але у Facebook обговорюють перелік можливих претендентів від команди Володимира Зеленського на Київщині. Так, у 95-му окрузі (Приірпіння та Києво-Святошинський район) розглядають кандидатуру забудовника Олександра Горобця.

За останніми даними соціологічних досліджень, відсоток довіри виборців до ПП “Слуга народу” досягає 50%.

Слід розуміти, що частина електорату, який підтримав Володимира Зеленського на президентських виборах, автоматично поставить галочку навпроти представника пропрезидентської партії. І навіть кандидати-“ноунейми” – серйозна загроза для тих політиків, котрі кілька років поспіль удавалися на окрузі до гречкосійства – непрямого підкупу виборців та вважали, що завдяки цьому мають непогані шанси на перемогу.

Є кандидати, які не впевнені у своїх силах, тож вони створюють кандидатів-клонів – тезок за прізвищем та ініціалами. Це робиться для того, щоб вибити певний відсоток виборців, які помилково віддадуть голос не за свого обранця, а за його клона з ідентичними ПІБ у бюлетені. Наприклад, у рідному для Зеленського Кривому Розі на одному окрузі зареєстрували одразу 5 кандидатів, які написали у своїй біографії про зв’язок зі “Слугою народу”. На 95-му окрузі такий поки що один.

Координатор “Зе!команди” Олександр Корнієнко зазначає, що технологію застосування клонів “Слуги народу” штаб виявив щонайменше в 10 округах:

 

“Поява цієї технології пов’язана з тим, що кандидати від партії “Слуга народу” – це нові люди в політиці. А от назва самої партії широко відома в суспільстві. Наразі наші юристи працюють у напрямку захисту прав партії “СН”, назва якої є зареєстрованим товарним знаком. Щодо різних інших назв, як-от “Зе слуга народу”, “Зе команда слуги”, “Слуги народу” й інших варіантів, ми наразі працюємо над юридичною позицією. Але однозначно будемо комунікувати цю ситуацію в медійному полі”.

“ЦВК одним з останніх своїх рішень змінила порядок подання інформації для реєстрації, і тепер, якщо нещодавно була зміна прізвища, про це треба інформувати. Це боротьба з технологією однофамільців. Певно, потрібно напрацьовувати інструменти й для боротьби з “одноназванцями”, – резюмує Корнієнко.

13 червня ЦВК зареєструвала клона кандидата від “Слуги народу” на 95-му окрузі Горобця, але, на відміну від заявленого Олександра Сергійовича, цей – Дмитро Іванович.

В очі одразу впадає те, що Горобець-клон є віце-президентом благодійної організації “Благодійний фонд “Слуга народу”, і це може відіграти роль під час обрання депутата. Однак слід звернути увагу на те, що цей Горобецьзареєструвався як самовисуванець і зазначив, що безпартійний.

За офіційними даними сайту YouControl, цей фонд створено вже після президентських виборів – 24 травня. Його засновником є Богдан Саковський.

Передвиборча програма Горобця – абсолютний плагіат програми кандидата на 62-му виборчому окрузі Житомирщини 2014 року Юрія Бобра.

Бобер теж міг виконувати технічну функцію на окрузі, де, зрештою, переміг представник БПП Борислав РозенблатВін набрав менш ніж 4% голосів.

Цікаво те, що у відомостях завантаженої із сайта ЦВК передвиборчої програми Горобця міститься інформація про те, що її автором є “Києво-Святошинська РДА”.

Очільницею Києво-Святошинської райдержадміністрації є Мирослава Смірнова, яка нещодавно заявила Руху ЧЕСНО про намір кандидуватися так само на 95-му окрузі.

Щойно клона Горобця зареєстрували в ЦВК, як низка сайтів поширила інформацію, що він пов’язаний саме зі Смірновою з огляду на те, де створено програму кандидата. До речі, текст цих інформаційних повідомлень був ідентичним, без посилань на джерело.

Це може свідчити про те, що дані про автора програми кандидата-клона могли зазначити свідомо, аби хтось подумав на іншого кандидата, а інформація для сайтів могла бути підготовлена заздалегідь. Щодо “Антикору”, то журналістизвинувачували цей сайт у поширенні замовних матеріалів. І це непоодинокі випадки.

Громадський рух ЧЕСНО поцікавився у Смірнової, чи причетна вона до реєстрації клона Горобця.

“У нас досить нормальні стосунки з командою “Зе!” Я до цього стосунку не маю. Це питання совісті”, – прокоментувала очільниця Києво-Святошинської райдержадміністрації.

Смірнова наголосила, що в будівлі РДА є відеоспостереження, тож вона готова надати докази того, що програму Горобця-клона там не створювали.

Тим часом після Горобця на сайті ЦВК з’явилася інформація про зареєстровану кандидатку Марину Смірнову (не плутати з Мирославою Смірновою).

Хто ж подбав про клона для Смірнової, хоча вона ще навіть не зареєструвалася кандидаткою в нардепи, – питання риторичне.

Бо саме ця Марина Смірнова є цивільною дружиною мера міста Боярка Олександра Зарубіна, про що вона зазначає в декларації.

Зарубін – поплічник екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка, який уже зареєструвався кандидатом на 95-му окрузі. Чоловік клона Смірнової навіть їздив з Карплюком до ЦВК подавати документи.

Програма Марини Смірнової, як і програма клона Горобця, – плагіат. Її частково скопійовано з програми кандидата в Президенти Миколи Маломужа.

Зауважимо, що програму Смірновій готували нашвидку, бо одне й те саме вкрадене речення поставили двічі – на початку й наприкінці тексту.

За кілька днів до реєстрації клона голова Києво-Святошинської РДА опублікувала заяву про те, що її опонентами, ймовірно, буде зареєстровано  клона – Смірнову М.М. Чиновниця наголосила, що за це клону пропонують 50 тис. дол. США.

Раніше Володимир Карплюк, який кілька років поспіль “засіває” 95-й округ,бідкався, що клонів готують саме для нього й за це пропонують 20 тис. дол. США.

Станом на 18 червня клони на сайті ЦВК є в його незареєстрованих конкурентів. У самого Карплюка поки що немає жодного клона.

Ми уважно стежимо за висуненням кандидатів і вже проаналізували першу десятку партії “Сила й честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича.

Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу”, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана” та “Голосу“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Також Рух ЧЕСНО проаналізував перших зареєстрованих кандидатів на 93-му окрузі на Київщині та агітацію в Києво-Святошинському районі на 95-му окрузі.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року мають відбутися позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539