Гроші на вітер: як Ірпінь витрачає з бюджету сотні тисяч на озеленення, яке всихає

0

Останні п’ять років в місті Ірпінь знищено більшу частину дерев. Зроблено це під час реконструкцій вулиць та будівництва багатоповерхівок. Свідома громада, яка бажає жити в зеленому місті  постійно вставала на захист зелених зон міста. Влада не переймалася знищеними зеленими зонами міста називає це гучним словом “розвиток”. Насправді це ні що інше, як розвиток їхнього будівельного бізнесу.

Тим часом, екологічносвідомі мешканці міста організовували посадку дерев у місті. Висаджували фруктові дерева на території шкіл міста, саджали хвойні дерева на територіях, де внаслідок так званих покращень засохли дерева або їх було знищено.

При цьому жодної підтримки збоку влади або КП “Ірпіньзеленбуд” не було, жодної копійки з бюджету на було залучено.

Більше того, працівники КП “Ірпіньзеленбуд” знищили саджанці трирічних сосен під час косіння трави.

Але цього року, напередодні виборів до Верховної Ради України, депутати та працівники Ірпінської міської ради піарилися тим, що приймали участь у посадці дерев та кущів по парках, дворах шкіл, біля будинку культури. Такі заходи обходилися бюджету в десятки тисяч гривень.   

Так Благоустрій озеленених територій (впорядкування клумб) в Ірпінській ЗОШ I-III ст.№3 по вул. Северинівска, 129-а, де під час саджання дерев було фотосесія з лопатами працівників ІМР обійшлася управлінню осіти майже в 150 тисяч гривень.

В червні місяці цього року, мешканці Ірпіня звернули увагу, що кущі біля 17 школи, які були висаджені минулого року, та на які було витрачено майже 200 тисяч гривень – засохли. Мешканці твердять, що належним чином за рослинами ніхто не доглядав.

Звісно, КП “Ірпіньзеленбуд” за 68 тисяч гривень, які отримав від управління освіти, в той же день, знову проводить Благоустрій озеленених територій (впорядкування клумб) в Ірпінській ЗОШ I-III ст.№17 по вул. Тищенка, 10, м. Ірпінь. Пройшло менше місяця і впорядковані клумби перетворилися ось на це:

Знову витрачені гроші управління освіти пішли або на кущі, що висохли, або просто в нікуди.

Бо дивлячись на світлини не зрозуміло, чи проводилися хоча б якісь роботи.

Найцікавіше в історії з озеленення владою міста Ірпінь – обіцянка першого заступника міського голови пана Маркушина. Він проявив ініціативу до кінця року  висадити 10 000 дерев.

Стало цікво, скільки ж грошей з бюджету буде витрачено на цю інціативу. Що ж, з цією задачею може впоратися навіть учень школи:

Якщо 233 дерева коштує 986 500 грн саме стільки заплатив КП “Ірпіньзеленбуд”. 

то виходить 10 000 дерев обійдеться 42 млн 233 тисячі гривень. Для порівняння, будівництво садочку на 75 місць коштує вдвічі менше. До того ж треба зазначити, що ніхто не оприлюднив находження компенсації до бюджету за спиляні забудовниками дерева, бо скоріше за все їх не було.

Нагадаю, громада Коцюбинського, де “господарюють” представники партії екс-мера Ірпеня “Нові обличчя” теж дослідила питання озеленення й показала громаді, хто на тому “озеленився”.

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539