Куди призначили однокласника нардепа Тищенка та які домовленості у Кличка із Зеленським?

0

Голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко підписав листа, яким підтримав призначення Андрія Трамбовецького на посаду заступника очільника Святошинської райдержадміністрації. Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

“У мене є інформація, що це однокласник нардепа Тищенка. Тищенко призначений одним зі “смотрящіх” над Києвом. Схема полягає в тому, аби зробити його спочатку заступником, а потім в.о. через відправку нинішнього в.о. у відпустку”, – коментує Руху ЧЕСНО колишній народний депутат Юрій Левченкоякий нещодавно вийшов з партії “Свобода”.

Те, що Трамбовецький з Тищенком – однокласники, Руху ЧЕСНО підтвердила одна з випускниць 194-ї школи (Оболонь), котра навчалась у паралельному класі з чинним нардепом.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся до Тищенка та його помічниці з проханням прокоментувати призначення й підтвердити чи спростувати той факт, що його колишній однокласник став заступником голови адміністрації в районі, від якого обирався нардеп. Відповіді поки що не отримали.

Тищенка обрали до Верховної Ради у 219-му окрузі, до якого входить саме Святошинський район. Під час парламентської кампанії цього року ЦВК винесла йому попередження через проведення агітаційних заходів в органах державної влади, а саме у приміщенні Святошинської РДА. 

Чому Зеленський не звільняє Кличка з посади голови КМДА?

Під час прес-марафону 10 жовтня Володимир Зеленський зауважив, що на посаду голови КМДА є кілька претендентів. Але назвав лише одне прізвище – нардепа Олександра Ткаченка (“Слуга народу“), який, до речі, навіть подав декларацію як претендент на цю посаду. 

Проте станом на 21 листопада Кличка Президент не звільнив, а нового очільника КМДА так і не призначив. Хоча Кабмін погодив звільнення Кличка з посади голови КМДА три місяці тому – ще 4 вересня.

Ткаченка не призначили навіть після того, як він разом із частиною депутатів Київради провів прес-конференцію, де політики просили призначити позачергові вибори до ради столиці та усунути Кличка з посади голови КМДА.

“Зараз відбулися вже домовленості між Кличком та Офісом Президента. Вони поділили корупційні потоки й розставляють своїх людей. Кличка не квапляться знімати. Призначили не лише однокласника Тищенка. Призначають людей, які наближені до помічника Президента України Андрія Єрмака та фігуранта антикорупційних розслідувань Андрія Холодова, який має у столиці низку МАФів і вигравав тендер на 600 зупинкових комплексів ще до парламентських виборів. Наприклад, на директора Департаменту благоустрою кілька тижнів тому призначили пана Кулебу, давнього соратника Єрмака”, – розповідає Левченко.

Наразі обов’язки голови Святошинської РДА тимчасово виконує перший заступник Сергій Пилипчук. Рух ЧЕСНО запитав у нього, хто подав кандидатуру Трамбовецького на посаду заступника очільника РДА:

“Я подавав. Це погоджена кандидатура”, – каже Пилипчук

Пояснити, ким погоджено кандидатуру, чиновник відмовився.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся до прес-секретарки мера Києва Оксани Зіновієвої, аби отримати коментарі щодо нового призначення та ситуації, яка склалась у столиці. У разі надання відповіді Рух ЧЕСНО її оприлюднить.

Що ще відомо про Трамбовецького

Новопризначений чиновник не має досвіду роботи в органах місцевого самоврядування або на державній службі. Останнє місце роботи – ТОВ “Метал профіль”, де він обіймав посаду генерального директора. 

Окрім того, що Трамбовецький – однокласник нардепа від “Слуги народу”, ресторатора Тищенка, як повідомляли 10 років тому ЗМІ, батько Андрія Трамбовецького ще в 1980-х роках кодував Віталія Кличка від куріння.

Після публікації журналісти навели біографічну довідку, де є син Андрій 1972 року народження.

Щодо майна, яке має новопризначений чиновник, то про нього відомо з декларації кандидата на посаду. Дохід сім’ї Трамбовецьких становив приблизно 24 тисячі гривень на рік, тобто по 2 тисячі на місяць на родину з чотирьох осіб. Із цієї суми лише 3 тисячі одержано від підприємницької діяльності, решта – допомога з догляду за дитиною до 3-х років. Законодавством визначено, що прожитковий мінімум на 2018 рік для родини з двох дорослих і двох дітей становив близько 85 тисяч гривень. 

Відповідно до декларації, обіймаючи посаду гендиректора ТОВ “Метал профіль”, Трамбовецький не отримував заробітної плати, або ж він не заніс цих відомостей до декларації.

Також Трамбовецький повідомив про наявність у нього готівкою 120 тис. грн і 40 тис. доларів США та 210 тис. доларів – у дружини.

З-поміж нерухомості кандидат задекларував земельну ділянку на 17 соток у Бориспільському районі, придбану 2018 року, та недобудований будинок площею 400 кв.м. Також торік його дружина купила автомобіль KIA Ria 2012 року випуску. 

Чому Зеленський не призначає у столиці голів РДА

Після інавгурації Зеленського минуло рівно півроку. Саме Президент має повноваження призначати голів облдержадміністрацій та райдержадміністрацій. Вони відповідають за розв’язання господарських питань областей і районів у межах бюджету, затвердженого відповідними радами.

Окрім функцій, якими закон наділяє ОДА та РДА, вони завжди працювали як адмінресурс у передвиборчий період – за бюджетні кошти вони посилюють виборчу кампанію провладних кандидатів та можуть впливати на виборців-бюджетників. Перед президентськими виборами 2019 року Петро Порошенко замінив саме кількох очільників РДА столиці.

Улітку новообраний Президент Володимир Зеленський звільнив сімох голів РДА. На своїх посадах станом на 21 листопада залишилися очільники ПодільськогоШевченківського та Дніпровського районів. Нових призначень на місця звільнених чиновників досі не було. 

Закон не забороняє найближчим часом покласти на заступника голови Трамбовецького обов’язки т.в.о. очільника РДА. І для цього Президент не потрібен. Призначення в такий спосіб уже відбулося днями в Голосіївській РДА.

18 листопада Кличко відрекомендував новопризначеного заступника голови Голосіївської РДА Сергія Садового, який став т.в.о. голови. 

Садовой у 2006-2010 роках уже обіймав цю посаду, призначений на неї Президентом Віктором Ющенком. Від грудня 2010-го до 2014 року, коли при владі був Віктор Янукович, він очолював Головне управління КМДА з контролю за благоустроєм.

12 листопада виконувачем обов’язків голови Дарницької РДА став новопризначений заступник Ярослав Лагута з Житомира. 

Раніше він працював заступником очільника Житомирської ОДА. Був членом політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка. 2015 року безуспішно балотувався до Житомирської облради від БПП.  До Верховної Ради 7-го скликання йшов за списком УДАРу під номером 55, а 2002-го висувався до парламенту від “Нашої України”.

Був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата ВРУ 7-го скликання від УДАРу Рустама Раупова.

Отже, уже у щонайменше двох із десяти РДА столиці призначення керівника відбулися без кадрового рішення Президента Зеленського.

“Мені складно говорити про те, чому Зеленський сам не призначить голів РДА у столиці. Але я бачу, що в Офісі Президента є різні групи впливу, і тому вони не можуть домовитися. Зараз діє схема, коли Кличко погоджує заступників, а їх потім роблять т.в.о. Так уже відбулося в Голосієві, так, імовірно, буде й у Святошинській РДА. Саме так у РДА без призначення з боку Зеленського відбувається де-факто призначення керівників РДА. Рішення приймають групи впливу”, – наголошує Юрій Левченко.

Колишній очільник Святошинської РДА Володимир Кареткоякий належав до команди екс-нардепа Олександра Третьякова, підтверджує, що справді існує можливість призначати т.в.о. без участі Президента:

“Я був призначений Президентом. Але є ситуація, коли є т.в.о. та вакансія заступника. Подається тоді кандидатура на заступника, і вона погоджується. Далі заступник може стати т.в.о. Це юридичні хитрощі, про які краще знають юристи. Я хочу, щоб була фахова людина у Святошинському районі. Подивимося, що буде. Якщо людина з досвідом, є послужний список, то це непогано для району. Якщо призначена нізвідки й без фаху – це інша історія”.

Каретко зізнається, що про нове призначення знає, але поки що лише на рівні чуток.

Нагадаємо, перед виборами Зеленський обіцяв, що більше не буде ніякого кумівства та кулуарних призначень на посади. Рух ЧЕСНО вже виявив непоодинокі випадки порушення цієї обіцянки. Так, депутатка від “Слуги народу” найняла свого чоловіка помічником.

Рух ЧЕСНО надіслав прес-секретарці Володимира Зеленського запитання стосовно ситуації, яка склалася з призначеннями голови КМДА та очільників РДА столиці, а також поцікавився, чи вважає гарант Конституції, що його передвиборча обіцянка щодо відсутності так званого кумівства та кулуарних кадрових домовленостей виконується.

Прес-секретарка Президента Юлія Мендель пообіцяла найближчим часом розглянути запит Руху ЧЕСНО та дати відповідь.

Крім того, попри обіцянку не кнопкодавити, а в разі такого порушення скласти мандат, двоє нардепів від “Слуги народу” після кнопкодавства так цього й не зробили. Зеленський під час прес-марафону сказав, що вони вибачались і плакали. Тому, на думку гаранта Конституції, їх можна за порушення Конституції один раз пробачити.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539