Коцюбинська СВК не може зібратися на засідання: хто відповість?

0

Після того, як на минулих виборах Президента України я отримала “незабутній” досвід в якості спостерігача на своїй дільничній виборчій комісії, вирішила, що я не можу довіряти тим же людям підрахунок голосів виборців, у тому числі мого.

Тож усвідомлюючи свою громадянську відповідальність вирішили стати членом Коцюбинської селищної комісії. Хоч я дивилась на цю роботу без зайвих ілюзій, але легкий шок відчула вже на першому засіданні СВК. Мені зателефонувала заступник СВК і запросила на перше засідання, сказала, що ми будемо лише приймати присягу члена СВК. Із 18 членів СВК у першому засіданні взяти участь 13 (кворум), проте:

  1. Голова СВК від “Європейської партії України” (не плутати з ЄС) не з’явився і на зв’язку з ним не було (номер телефону вказаний в його анкеті не обслуговувався), більше того навіть зі старожилів селища його ніхто не знав;
  2. Секретар СВК одразу відмовилася вести протокол засідання/, мотивувавши це тим, що її все одно скоро замінять, бо вона йде у відпустку.
  3. Більшість членів СВК взагалі не усвідомлювали де вони знаходяться і для чого. Для ілюстрації маленький факт: лише у 3 з нас були з собою записники та кулькові ручки, всі інші покірно чекали своєї черги, що б з ними поділилися ручкою для підписання присяги. Після чого вирішили, що на цьому їх робота скінчилась і хотіли піти додому. Про соціальний зріз писати не буду, але скажу, що він повністю відповідає зрізу нашого суспільства. Як думаєте скільки з них, хоча б бачили у вічі Виборчий кодекс? 
  4. На запитання одного з членів СВК де постанова про створення комісії (це важливо, оскільки саме від цього починається перебіг строків для організації виборчого процесу) і печатка, заступник повідомила, що у неї їх немає…
  5. Дякуючи тому, що в нашому складі були люди, які мали досвід роботи у виборчих комісіях, все ж вдалося внести трохи конструктивну в роботу: намітили порядок денний та дату наступного засідання, визначили першочергові заходи для організації нашої роботи та склали протокол засідання, тобто плідно попрацювали і розійшлися. Наостанок заступник голови свк пообіцяла проінформувати Бучанську ТВК про відсутність голови свк.

Друге засідання було ще цікавішим і саме воно змусило мене написати цей матеріал. Підходячи до КСР я одразу побачила як частину членів свк обробляє місцевий депутат, член партії “Батьківщина” та за сумісництвом дерибанник Біличанського лісу депутата Владислава Євстєфєєева. Побачивши мене він швидко закінчив розмови, взяв у них номери телефонів та пішов.

Потім з приміщення КСР почали виходи представники “Нових облич”, які виносили тюки з орендованими футболками і одну з них одразу подарували члену СВК… Виглядали дуже піднесеними, а ми, навпаки, усвідомили, що засідання сьогодні не відбудеться: присутні були лише 9 осіб. Традиційно не булого голови СВК, але тепер не було й заступника (вона передала протокол попереднього засідання та наші присяги іншому члену СВК), традиційно секретар не вела протокол. Намагаючись врятувати ситуацію активні члени СВК намагалися додзвонитися колегам, в ході спілкування зясувалося, що 1 з нас офіційно відмовився від роботи в свк, але про це нікому не було відомо; іншому повідомили, що він буде працювати у Бородянській ТВК. 

Оскільки ситуація була далека від нормальної було прийнято рішення телефонувати голові Бучанської ТВК Олексію Трошину.

Трошин в стилі радянської продавчині повідомив, що ми не одні у нього такі проблемні і з понеділка він займеться цим питанням і почне (!) розмову з партійними осередками. Після прохання вислати фото постанови про створення ТВК і згадки про строки, які фактично добігають кінця, він дуже рознервувався і сказав, що постанову не вишле, її можна було забрати в Бучі ще з 24 серпня 2020 року, проте ніхто цього не зробив. Далі всі розійшлися.

Мої попередні висновки:

  1. Робиться всі, щоб зірвати підготовку місцевих виборів.
  2. Переважна більшість партій не має розвинених місцевих осередків.
  3. Для заповнення квот обирають незрозумілих людей і скоріше за все навіть попередньо з ними не спілкуються.

А для розуміння, з 5 числа запускається на повну виборчий процес. Партії мають подавати своїх кандидатів. Але наше СВК навіть межі округів не визначило.

Авторка: Ольга Костишина – членкиня Коцюбинської СВК

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539